Opoziţia îi pregăteşte lui Sánchez „o moţiune de cenzură în stradă”. Liderii Casado, Rivera şi Abascal au convocat un protest pentru duminică
0„Pentru o Spanie unită! Alegeri acum!” este deviza PP, Ciudadanos şi Vox pentru manifestaţia convocată duminică, la prânz, în Plaza de Colón din Madrid pentru „a-l înlătura pe Sánchez”. Liderii celor trei partide din opoziţie estimează că la protest vor fi prezente peste 20.000 de persoane şi au cerut creşterea dispozitivului de securitate.
Cele trei formaţiuni au fost de acord ca la manifestaţie să nu se prezinte cu însemne ale partidelor şi că singurul steag să fie cel spaniol.
Liderul popular, Pablo Casado, a numit protestul „o moţiune de cenzură în stradă” împotriva guvernului condus de socialistul Pedro Sánchez.
PP, care a ameninţat miercuri, în Parlament, că va depune o moţiune de cenzură, ştie că nu beneficiază de susţinerea necesară pentru ca această să treacă.
Şeful partidului a fost cel care a anunţat şi convocat protestul de duminică.
Filialele PP din fiecare comunitate autonomă va plăti călătoria la Madrid a membrilor partidului care vor să asiste la manifestaţie.
Formaţiunea politică a invitat să se alăture protestului mai multe coaliţii, platforme civile şi asociaţii, între care Coalición Canaria, Foro Asturias, Unión del Pueblo Navarro şi Partido Aragonés, dar şi victime ale terorismului.
În cererea depusă pentru autorizaţia de protest, PP estimează că vor fi prezenţi peste 20.000 de persoane, potrivit El Pais.
Opoziţia consideră că Sánchez „umileşte” Spania prin acceptarea unui raportor în discuţiile dintre partide pe tema Cataloniei. Vicepreşedinta Guvernului, Carmen Calvo, a apărat această decizie, însă liderii opoziţiei au reacţionat imediat.
Vicepreşedinta a încercat să minimizeze importanţa acceptării raportorului: „Nu este un mediator, nu este un conflict internaţional. Este vorba despre o masă la care se vor aşeza partidele din Catalonia care se vor folosi de o persoană ce le va ajuta să se organizeze şi negocieze”, a spus ea.
Calvo nu a convins opoziţia. Casado a calificat declaraţiile ei „o insultă la adresa inteligenţei”, iar Rivera s-a exprimat într-un mod asemănător.
Casado consideră că acceptarea de către Guvern a unui raportor în dialogul cu Catalonia este „cel mai grav lucru care s-a întâmplat în Spania de la 23-F (lovitura de stat din 23 februarie 1981, n.r.)”.
Pentru Albert Rivera, liderul Ciudadanos, este vorba despre „o înjosire a Spaniei”. „Trebuie să îl dăm jos pe Pedro Sánchez”, a subliniat el.
Santiago Abascal a precizat: „Vox îşi convoacă toţi simpatizanţii şi toţi spaniolii la marea mobilizare de duminica aceasta. Trebuie să înlăturăm acest guvern trădător care este prizonier al celor care dau lovituri de stat. Separatiştilor care încearcă să dea lovituri de stat trebuie să le fie aplicat Codul Penal. Se pare că şi lui Pedro Sánchez”.
Toţi cei trei lideri au cerut convocarea de noi alegeri.
De cealaltă parte, entităţi şi partide pro-independenţă au anunţat că vor organiza, pe 16 martie, în Barcelona şi Madrid, manifestări împotriva procesului care va începe marţi.
„Mediocru”, „incompetent”, „mincinos compulsiv”, „infractor”, „cel mai mare trădător”, „neloial”, „iresponsabil”, „şovinist” şi „complice la lovitură de stat” sunt câteva dintre apelativele folosite în cazul lui Pedro Sánchez, care a preluat conducerea Guvernului în iunie 2018.
PP şi Ciudadanos resping orice dialog cu partidele pro-independenţă din Catalonia şi cer să fie aplicat articolul 155 din Constituţie. Partidele consideră că, prin acceptarea raportorului, Sánchez acceptă una dintre cerinţele Generalitat de Catalunya, ideea de bilateralitate.
Pentru întâlnirea de duminică din centrul Madridului, PP a cerut să fie crescut dispozitivul de securitate şi să fie luate în calcul posibile restricţii de trafic.
În centrul pieţei va fi amenajată o scenă, unde liderii vor citi un manifest.
Reprezentanţi ai socităţii civile vor citi, de asemenea, un manifest împotriva politicii Guvernului Pedro Sánchez.