Oameni de rând şi celebrităţi au cerut liderilor lumii reuniţi la Paris  angajamente ferme împotriva încălzirii globale VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marş pentru un acord privind stoparea încălzirii globale
Marş pentru un acord privind stoparea încălzirii globale

„Cuvintele nu sunt suficiente“: de la Londra la Sydney, vedete de la Hollywood şi anonimi îmbrăcaţi în urs polar  sau  Moş Crăciun au cerut, duminică, liderilor lumii adunaţi luni la Paris la summitul climatic,  angajamente ferme împotriva încălzirii globale.

Peste 570.000 de persoane au participat la 2.300 de marşuri  organizate în 175 de ţări, potrivit unuia dintre organizatori, ONG-ul Avaaz. „Am  vrut să trimitem un mesaj clar că dorim un acord. Cuvintele nu mai sunt de ajuns. De la Ouagadougou la Londra, trecând prin Nepal, lumea a defilat ca un singur om ca să ceară fapte", a declarat Sam Barratt, director de campanie al ONG-ului, în timpul paradei de la Londra, la care au participat 50.000 de persoane.

Unii dintre protestatarii din capitala Marii Britanii au venit din Franţa, deoarece la Paris marşul a fost interzis din cauza stării de urgenţă care este încă în vigoare în Franţa. Alţii au venit din atolul Toklau, o  posesiune a Noii Zeenlande din Pacific, aflat la aproape 20.000 de kilometri de Londra. 

Celebritaţi de la Hollywood  s-au alăturat manifestanţilor .„Avem nevoie de acest elan popular pentru a ne face auziţi“, a declarat pentru AFP actriţa Emma Thompson. „Dacă suntem suficient de numeroşi, oamenii politici vor fi nevoiţi să ne asculte. Ei vor să fie realeşi“, a declarat cântăreţul Peter Gabriel. La Paris au avut loc duminică ciocniri violente între activişti de mediu care nu aveau autorizaţie pentru a protesta şi fortele de ordine, în urma cărora 208 manifestanţi au fost arestaţi, relatează AFP. 

Conferinţa ONU pe teme climatice (COP21) începe luni la Paris, iar cei 150 de lideri din întreaga lume prezenţi vor încerca să ajungă, până pe 11 decembrie, la un acord major în privinţa stopării încălzirii globale. Statele Unite, Franţa şi alte 18 ţări s-au angajat să îşi dubleze investiţiile în aşa-numita „energie curată“, a anunţat Casa Albă, înaintea deschiderii summit-ului de la Paris. Conferinta a fost precedata de manifestatii in marile orase ale lumii, menite sa puna presiune pe liderii mondiali sa se uneasca in lupta impotriva incalzirii globale. 

Principalul obiectiv al summit-ului este semnarea unui tratat care să ducă la limitarea încălzirii globale, până la sfârşitul acestui secol, la doar două grade Celsius peste nivelul de dinaintea industrializării. 

20 de ţări, care „reprezinta 80% din bugetul mondial destinat cercetării şi dezvoltării de energii curate“ îşi vor lua angajamentul de a-şi dubla investiţiile în acest domeniu în urmatorii cinci ani, a anunţat Casa Alba, într-un comunicat. 

Aceste fonduri suplimentare ar urma să permită „dezvoltarea de noi tehnologii care ar urmă să aibă ca rezultat în viitor un mix de resurse energetice curate, accesibile şi de încredere“, se mai arată în comunicatul Casei Albe. 

Marii consumatori de energie, precum China şi Brazilia, vor face parte dintre semnatarii acordului, a dat asigurări Washingtonul. 

Barack Obama, care a aterizat duminică seara la Paris, s-a declarat „optimist“ în privinţa unui acord.

Bogaţii lumii, bani pentru energie curată

Nouăsprezece guverne inclusiv Statele Unite, China şi India vor anunţa programul „Misiunea Inovatie”, care angajează semnatarii să dubleze investiţia publică în cercetare în domeniul energetic, în următorii cinci ani. Într-un program separat, sprijinit de Bill Gates, 28 dintre cei mai bogaţi investitori din lume vor contribui cu capital la tehnologii care să aducă energie curată, din perspectivă ecologică în ţări ale lumii, în special în curs de dezvoltare. Bill Gates urmează sa anunţe luni, înfiinţarea celul mai mare fond din lume pentru dezvoltarea tehnologiilor de energie alterativă, în valoare de miliarde de dolari. 

Alertă de poluare la Beijing

Autorităţile din capitala chineză, Beijing, au emis cea mai ridicată alertă de poluare din anul 2015. Avertizarea presupune reducerea sau stoparea producţiei fabricilor mari şi interzice traficul vehiculelor grele pe şosele. Datele colectate de ambasada Statelor Unite la Beijing indică faptul că anumite zone ale capitalei prezintă o rată a poluării de 20 de ori mai mare decât cea considerată sigură de organizaţia Mondială a Sănătătii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite