Noul guvern grec, în căutare de aliaţi în Europa pentru a scăpa de măsurile de austeritate cerute de creditori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, întîlnire cu eşul Eurogrup, la Atenta
Ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, întîlnire cu eşul Eurogrup, la Atenta

Ministrul Finanţelor, Yanis Varoufakis, a plecat sâmbătă la Paris, unde se va întâlni astăzi cu omologul său francez, Michel Sapin, apoi se va deplasa la Roma. Premierul grec şi alţi reprezentanţi ai guvernului grec se vor deplasa în mai multe capitale europene pentru a-şi identifica aliaţii în ofensiva antiausteritate.

Ministrul de Finanţe a ales aceste destinaţii considerate posibil aliate împotriva austerităţii bugetare. Iniţial, ministrul urma să treacă şi pe la Londra, duminică. Premierul Tsipras va începe şi el un turneu european  duminică în Cipru, apoi marţi la Roma şi miercuri la Paris. 

Acest plan ilustrează dorinţa Guvernului lui Tsipras de a-şi număra susţinătorii. Fără îndoială că va urmări şi manifestaţia aliatului său spaniol, partidul Podemos, care a început sâmbătă la prânz la Madrid. 

Varoufakis a declarat vineri că Grecia nu mai intenţionează să colaboreze cu această "delegaţie tripartită, antieuropeană, construită pe o bază instabilă", în cursul unei conferinţe de presă cu preşedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, care abia dacă i-a strâns mâna la încheierea reuniunii. 

Tsipras a promis, de asemenea, să redeschidă vanele bugetare, reangajând câteva mii de funcţionari dintre cei 200.000 care şi-au pierdut locul de muncă în ultimii ani, crescând salariul minim şi oprind programul de privatizare, între care şi cel al emblematicului port Pireu. 

Într-un interviu acordat BBC, Varoufakis a declarat: "Grecia nu s-a reformat în ultimii cinci ani, ea s-a deformat".

Tsipras trage de timp

Premierul grec Alexis Tsipras a cerut, sâmbătă, „timp pentru a respire“, într-un comunicat transmis de biroul său, asigurând că "nu caută conflictul" cu partenerii europeni şi internaţionali, relatează AFP. 

„În pofida perspectivelor diferite, sunt absolut convins că vom găsi în curând un acord favorabil atât Greciei, cât şi Europei în ansamblu“, scrie el într-un comunicat în engleză adresat agenţiei Bloomberg şi transmis ulterior întregii prese. 

„Nimeni nu vrea conflict şi noi nu am avut niciodată intenţia de a acţiona unilateral în ceea ce priveşte datoria noastră“, a declarat şeful Guvernului, liderul partidului Syriza, în intenţia de a calma jocul la o zi după tensiuni puternice.

„Avem nevoie de timp pentru a respira şi a ne pune la punct propriul program de relansare pe termen mediu, care va lua în considerare obiectivele de excedent bugetar primar şi va include reforme radicale pentru combaterea evaziunii fiscale, a corupţiei şi clientelismului“, a asigurat Tsipras.

În opinia lui, aceasta „nu înseamnă că noi nu ne vom respecta angajamentele faţă de Banca Centrală Europeană sau Fondul Monetar Internaţional“, creditorii ţării.

Vineri, prin vocea ministrului său de Finanţe a anunţat că nu va cere încasarea, la 28 februarie, a unui cec de şapte miliarde de euro, reprezentând o nouă tranşă de împrumut, relansând speculaţiile privind riscul de a intra în incapacitate de plată. 

Adoptând un ton mai conciliant după aceste declaraţii, Varoufakis a asigurat vineri seara la BBC: „Tot ce le cerem partenerilor noştri este să ne acorde câteva săptămâni pentru a ne pune la punct propuneri foarte gândite, foarte raţionale“.

Germania, intransigentă

Cu principalul său adversar, Germania, Guvernul grec va continua probabil un dialog al surzilor prin intermediul presei. 

Ministrul Finanţelor Wolfgang Schäuble a asigurat într-un interviu acordat sâmbătă Die Welt: „Dacă aş fi un politician grec responsabil, nu aş face o dezbatere pe tema unei relaxări a datoriei“. Revista Der Spiegel afişează pe copertă o fotografie a premierul grec, sub care scrie: „Coşmarul Europei“. 

Berlinul nu figurează prin urmare, sau cel puţin nu pentru moment, printre capitalele pe care intenţionează să le viziteze oficialii greci. 

Portugalia, care abia iese dintr-o cură de austeritate, s-a alăturat Germaniei: premierul Pedro Passos Coelho a refuzat orice „conferinţă propusă pentru anularea sau restructurarea datoriei făcând apel la solidaritatea popoarelor europene“.

Tensiunile diplomatice au avut repercusiuni asupra pieţelor, care se tem că Grecia va intra într-un impas financiar, dacă ruptura cu troica va conduce, la sfârşitul lui februarie, la anularea unei ultime tranşe de împrumut de şapte miliarde de euro.

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a declarat că nu mai vede posibilă ştergerea în continuare din datoriile Greciei, informează sâmbătă agenţia de presă Tass, care citează presa germană.

„Creditorii privaţi au refuzat să şteargă din datorii, iar băncile şi aşa i-au iertat Greciei mai multe miliarde. Nu văd posibilitatea de a şterge în continuare din datoriile Greciei“, a declarat Merkel, potrivit cotidianului german Hamburger Abendblatt.

Cancelarul federal german a amintit că una dintre condiţiile acordării pentru Atena a unui nou pachet de ajutor financiar o constituie realizarea de reforme în această ţară. "Europa va continua să manifeste solidaritate cu Grecia şi cu alte ţări, profund afectate de criză, însă doar dacă aceste ţări vor încerca să aplice reformele şi să facă economii", a subliniat Angela Merkel.

„Noi, Germania şi alţi parteneri europeni, vom aştepta şi vom vedea ce program ne va propune noul guvern al Greciei“, a mai spus cancelarul federal german.

Guvernul federal german este pregătit, în ciuda declaraţiilor noului guvern elen, să acorde Greciei o nouă tranşă de 20 de miliarde de euro asistenţă financiară din Mecanismul European de Stabilitate, afirmă revista germană Spiegel citând surse din Executiv. Suma este vehiculată la Berlin din cauza faptului că încasările din impozite scad, iar privatizările întârzie. 

În urmă cu câteva săptămâni, înainte de alegerea lui Alexis Tsipras în funcţia de premier, experţii economici apreciau un necesar de 10 miliarde de euro pentru următoarea tranşă. Condiţia esenţială este însă continuarea reformelor de către noul Executiv de la Atena şi acceptarea supravegherii din partea Troicii Internaţionale. În urma declaraţiilor noului ministru de finanţe elen, guvernul german a dezminţit informaţiile despre disponibilitatea de a acorda noi credite Greciei. Totuşi, sursele citate de Spiegel arată că o continuare a acordurilor cu finanţatorii internaţionali ar asigura deblocarea următoarei tranşe de bani. 

Şi preşedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, consideră  „iresponsabilă“ atitudinea Greciei care intenţionează să înceteze colaborarea cu troica formată din Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană (BCE), transmite AFP. „Dacă guvernul grec efectiv nu mai vrea să conlucreze cu creditorii săi pe bazele actuale, cred că acest lucru este iresponsabil“, a spus Schulz, într-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Martin Schulz, primul responsabil european primit la Atena de noul premier grec Alexis Tsipras, a estimat că negocierile dintre Grecia şi creditorii săi internaţionali nu se vor putea desfăşura decât pe calea consensului şi nu pe cea a provocării.

Comisarul european pentru economie şi afaceri monetare, francezul  Pierre Moscovici, a declarat pentru BBC că UE va face tot ce îi stă în putere pentru ca Atena să nu părăsească moneda comună europeană. Moscovici a subliniat însă că Grecia trebuie să respecte angajamentele asumate în acordurile internaţionale şi europene. Comisarul a afirmat că rezultatul alegerilor este clar şi că UE respectă alegerea poporului grec, dar asta nu înseamnă automat anularea tuturor obligaţiilor asumate de guvernele anterioare.

Băncile greceşti riscă să nu se mai poată împrumuta de la BCE după 28 februarie

Un acord privind extinderea programului de ajutor financiar acordat Greciei trebuie să fie convenit până la sfârşitul lunii februarie ori Banca Centrală Europeană nu va mai putea să împrumute în continuare băncile greceşti, a declarat sâmbătă Erkki Liikanen, membru în consiliul guvernatorilor BCE, citat de Reuters.

Programul european de asistenţă financiară pentru Grecia, parte a pachetului de salvare în valoare de 240 de miliarde de euro acordat împreună cu Fondul Monetar Internaţional, expiră la 28 februarie, iar un eşec în reinnoirea acestuia ar putea lăsa Atena în situaţia de a nu-şi putea acoperi nevoile financiare şi de a le sista băncilor sale accesul la lichidităţile acordate de BCE.

Avertismetele agenţiilor de rating

Un acord între Guvernul premierului elen Alexis Tsipras şi creditorii internaţionali ai Greciei încă este posibil dar avertismentele privind prelungirea negocierilor reprezintă „un risc ridicat“ la adresa fragilei economii elene, se arată într-un raport publicat vineri de agenţia de evaluare financiară Fitch, transmit AP şi Reuters.

Ambele părţi sunt motivate să ajungă la un acord, pentru ca următoarea tranşă de 7,2 miliarde de euro din pachetul de asistenţă financiară să poată fi acordată, în pofida declaraţiei premierului elen că va renegocia condiţiile impuse Greciei în schimbul ajutorului financiar de 240 miliarde de euro (270 miliarde de dolari), apreciază Fitch.

Dacă nu se va ajunge la un acord până în 15 mai, când Fitch va anunţa revizuirea ratingului Greciei, iar condiţiile financiare se vor înrăutăţi, există posibilitatea retrogradării calificativului atribuit Greciei. Dacă se ajunge la un acord, agenţia de evaluare financiară ar putea confirma ratingul suveran „B“ de care beneficiază în prezent Grecia.

Fitch este ultima din cele trei mari agenţii de evaluare financiară, după Standard and Poor's şi Moody's, care trimite un avertisment noului Guvern grec, compus în principal din adversari ai măsurilor de austeritate impuse Greciei de creditorii internaţionali.

La începutul acestei luni, Fitch a revizuit perspectiva pentru ratingul „B“ atribuit Greciei de la „stabilă“ la „negativă“. Joi, Fitch a anunţat că urmăreşte cu atenţie principalele bănci greceşti, prezente şi în România, care se confruntă în prezent cu retrageri de depozite şi o creştere a costurilor cu împrumuturile pe fondul incertitudinii politice. Toate cele patru mari bănci greceşti, Alphabank, Piraeus Bank, National Bank of Greece şi Eurobank Ergasias, au un rating 'B minus' din partea Fitch, cu o treaptă sub ratingul de ţară.

„În cazul în care o perioadă prelungită de incertitudine politică va pune presiune semnificativă asupra mediului operaţional sau asupra profilului financiar al băncilor, atunci acestea ar putea avea implicaţii negative pentru ratingul băncilor“, a declarat Josep Colomer, director pentru instituţii financiare la Fitch.

Rusia îşi oferă sprijinul

Ministrul rus al Finanţelor Anton Siluanov a declarat că Rusia va lua în considerare acordarea de asistenţă financiară pentru Grecia, dacă guvernul elen va solicita acest lucru. „Ne putem imagina o situaţie în care, dacă o astfel de cerere va veni la Guvernul Federaţiei Ruse, va fi luata în considerare”, a declarat oficialul rus. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite