Noi informaţii în cazul jurnalistului slovac ucis în stil mafiot. Jan Kuciak lucra la o anchetă care ducea spre ’Ndrangheta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul tânărului jurnalist de investigaţie Jan Kuciak, care a fost găsit împuşcat mortal în locuinţa sa, alături de iubita lui, Martina Kusnirova, continuă să stârnească reacţii puternice în Slovacia, mai ales în contextul în care poliţia suspectează că dubla crimă are legătură cu subiectele pe care le ancheta ziaristul.

Jan Kuciak, în vârstă de 27 de ani, reporter al site-ului de ştiri Aktuality.sk, deţinut de Ringier Axel Springer Slovacia, s-a ocupat în ultima perioadă de o anchetă jurnalistică referitoare la posibilele legături dintre o serie de grupuri de afaceri din estul Slovaciei cu mafia italiană din Calabria - ‘Ndrangheta.

Iar autorităţile nu exclud ca tocmai această investigaţie să fi fost motivul dublei crime, relatează Euobserver. 

Duminică seara, poliţia, alertată de părinţii Martinei Kusnirova, îngrijoraţi că nu reuşesc de câteva zile să ia legătura cu fiica lor, i-a găsit pe cei doi tineri morţi în locuinţa lor din Velka Maca, localitate situată la aproximativ 65 de kilometri de Bratislava.  Kuciak fusese împuşcat în piept, iar Kusnirova, în cap.

Însă cum criminaliştii nu au descoperit niciun indiciu privind pătrunderea prin efracţie în locuinţă, iar din casă nu lipsea nimic, anchetatorii spun că există o probabilitate foarte mare ca dubla crimă să aibă legătură cu activitatea jurnalistului.

În calitate de reporter al site-ului Aktuality.sk, Kuciak s-a ocupat în special de subiecte referitoare la infracţiuni economice şi activităţi ilegale care aveau în prim-plan oameni de afaceri de top din Slovacia, cu legături cu politicieni de prim rang.

Potrivit cotidianului slovac SME, Kuciak lucra şi la un subiect care ar fi evidenţiat o legătură între o consilieră a premierului Robert Fico cu un om de afaceri italian aflat în Slovacia. 

Totodată, Kuciak s-a ocupat şi de subiectul Panama Papers, la fel ca jurnalista malteză Daphne Caruana Galizia, care, în octombrie 2017, a fost ucisă în explozia unei bombe ce a fost plasată sub maşina sa.

Potrivit cunoscutului jurnalist de investigaţie Tom Nicholson, recent, Kuciak s-a documentat cu privire la o serie de grupuri de afaceri din estul Slovaciei care lucrau cu fonduri europene pentru agricultură şi posibilele lor legături cu gruparea italiană mafiotă ’Ndrangheta.

Nicholson a declarat pentru cotidianul Dennik N că a vorbit cu Jan Kuciak despre acest subiect şi despre ce a descoperit acesta cu numai o săptămână înainte de dubla crimă. 

În acest timp, redactorul-şef al Aktuality.sk, Peter Bardy, a anunţat că ancheta lui Kuciak va fi publicată „cât mai curând posibil“. „Aţi declanşat hotărâre, nu frică“, a afirmat acesta.

În acest timp, premierul Robert Fico, lider al partidului social-democrat Smer a anunţat că autorităţile oferă o recompensă de un milion de euro pentru orice informaţie care va ajuta poliţia să-i aresteze pe vinovaţi.

Dacă se va dovedi că dubla crimă are legătură cu anchetele jurnalistului, ar fi vorba despre „un atac fără precedent la adresa libertăţii presei şi democraţiei din Slovacia“, a declarat Fico.

Tot el a protestat faţă de „politizarea abuzivă a tragediei“, în contextul în care mai mulţi oameni politici din opoziţie au atras atenţia asupra faptului că Jan Kuciak scrisese despre afacerile unor membri importanţi ai Smer.

În acest timp, oponenţii lui Fico i-au amintit premierului că, în noiembrie 2016, i-a calificat pe unii jurnalişti „prostituate murdare, antislovace“, după ce a fost întrebat cu privire la acuzaţiile de trucare a licitaţiilor publice legate de evenimentele culturale prilejuite de preşedinţia slovacă a Consiliului Uniunii Europene.

În ciuda faptului că presa slovacă a relatat despre numeroase scandaluri în care au fost implicaţi oficiali şi afacerişti, niciun politician nu a fost condamnat până în prezent.

Luni, şefii principalelor instituţii media din Slovacia au dat publicităţii o declaraţie comună prin care au făcut apel la poliţie să-i aresteze pe făptaşi şi le-au cerut autorităţilor să ofere condiţii pentru ca jurnaliştii să poată lucra în siguranţă.

Mai multe marşuri de protest au fost anunţate pentru zilele următoare.

image

Foto: EPA-EFE

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite