Noi condiţii de intrare în Franţa de la 9 iunie. Europenii vaccinaţi anti-COVID-19 nu mai au nevoie de test negativ la coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele care vin din zone „verzi“, în care intră toate ţările din spaţiul european, vor putea intra pe teritoriul Franţei făcând dovada vaccinării, iar cele nevaccinate vor trebuie să prezinte un test PCR sau antigenic negativ
Persoanele care vin din zone „verzi“, în care intră toate ţările din spaţiul european, vor putea intra pe teritoriul Franţei făcând dovada vaccinării, iar cele nevaccinate vor trebuie să prezinte un test PCR sau antigenic negativ

Europenii vaccinaţi împotriva COVID-19 vor putea intra în Franţa începând din 9 iunie fără a prezenta un test negativ la coronavirus, a anunţat vineri ministrul transporturilor, Jean-Baptiste Djebbari, transmite AFP.

„Anunţăm că, începând din 9 iunie viitor (...), europenii care sunt vaccinaţi vor putea veni în Franţa fără test PCR“, a declarat ministrul la televiziunea CNEWS.

Începând din 9 iunie, fluxurile de călători între Franţa şi ţările străine vor fi redeschise conform unor modalităţi care variază în funcţie de situaţia sanitară a statelor clasate prin culori (verde, portocaliu sau roşu) şi de vaccinare, se arată într-un document publicat vineri de guvern şi intitulat „Strategia de redeschidere a frontierelor“.

Persoanele care vin din zone „verzi“, în care intră toate ţările din spaţiul european, vor putea intra pe teritoriul Franţei făcând dovada vaccinării, iar cele nevaccinate vor trebuie să prezinte un test PCR sau antigenic negativ.

În schimb, călătorilor care vin din Marea Britanie sau Statele Unite li se va solicita un test negativ (PCR sau antigen), indiferent dacă sunt vaccinaţi sau nu, se precizează în acelaşi document.

Certificatul digital al UE privind COVID a atins marţi o nouă etapă importantă: a fost lansat sistemului tehnic care permite verificarea certificatelor în condiţii de siguranţă şi cu respectarea vieţii private, arată un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Certificatul UE a fost propus de Consiliul European pentru reluarea călătoriilor în condiţii de siguranţă în această vară. Acesta va fi gratuit, securizat şi accesibil tuturor cetăţenilor. Disponibil în format digital sau pe hârtie, certificatul va reprezenta o dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obţinut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma unei infecţii.

În urma acordului politic încheiat în 20 mai între Parlamentul European şi Consiliu cu privire la regulamentul referitor la certificat, se lansează astăzi, 1 iunie, pilonul tehnic al sistemului UE. Creat în numai două luni, portalul UE asigură verificarea caracteristicilor de securitate conţinute în codurile QR ale tuturor certificatelor. Acest lucru le va permite cetăţenilor şi autorităţilor să aibă certitudinea că certificatele sunt autentice. În timpul acestui proces, nu se schimbă şi nu se păstrează date cu caracter personal. Lansarea portalului marchează sfârşitul lucrărilor pregătitoare la nivelul UE, a transmis Comisia Europeană marţi, într-un comunicat de presă.

Din 10 mai, 22 de ţări au testat deja portalul cu succes. Regulamentul se va aplica de la 1 iulie, însă toate statele membre care au trecut cu succes testele tehnice şi care sunt pregătite să elibereze şi să verifice certificatele pot începe să utilizeze deja sistemul în mod voluntar.

Şapte state membre – Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croaţia şi Polonia – au decis să se conecteze la portal şi au început să elibereze primele certificate UE, în timp ce altele au decis să lanseze certificatul digital al UE privind COVID numai atunci când toate funcţiile vor fi implementate la nivelul întregii ţări. Prin urmare, mai multe ţări vor începe să utilizeze sistemul în zilele şi săptămânile următoare. O prezentare generală actualizată este disponibilă pe site-ul web consacrat acestui subiect.

Acordul politic de la 20 mai trebuie să fie adoptat în mod oficial de către Parlamentul European şi Consiliul European. Regulamentul se va aplica de la 1 iulie. Pentru statele membre care au nevoie de mai mult timp se prevede o perioadă de introducere treptată de şase săptămâni pentru eliberarea certificatelor. În paralel, Comisia va continua să ofere sprijin tehnic şi financiar statelor membre pentru a se conecta la portal.

România a testat deja interconectarea la portalul UE

În România, STS a anunţat, în 26 mai, că a testat cu succes interconectarea la nivelul UE a certificatelor verzi de călătorie.

Sistemul informatic aflat în dezvoltare la STS facilitează generarea certificatelor digitale UE privind COVID, transmiterea elementelor de siguranţă care permit verificarea, centralizarea acestora în gateway-ul european şi validarea codurilor QR de către celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Potrivit programării stabilite la nivel european, România a realizat testarea de interconectare la portalul UE care centralizează şi administrează cheile publice ale ţărilor membre, necesare pentru verificarea semnăturilor digitale.

Testarea s-a realizat în comun cu Letonia.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite