Negocieri la Kiev, fără separatişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kiev-ul a demarat miercuri discuţiile din cadrul „mesei-rotunde“ anunţate de premierul Iaţeniuk privind detensionarea crizei în care se află Ucraina, de peste şase luni. La discuţii participă premierul, preşedintele interimar ucrainean, trei foşti preşedinţi ai Ucrainei, candidaţi la alegerile prezidenţiale de la 25 mai şi deputaţi şi oficiali regionali.

Liderii separatişti din estul Ucrainei, calificaţi drept „terorişti" de către autorităţile de la Kiev, nu sunt invitaţi să participe la această masă rotundă, în pofida unor apeluri repetate ale Moscovei în acest sens. Anterior, autorităţile interimare ucrainene anunţaseră că sunt dispuse să poarte negocieri cu liderii regionali, în vederea soluţionării crizei din ţară, însă au specificat de la început că nu vor discuta cu oameni care au „mâinile pătate cu sânge“.

Potrivit Mediafax, preşedintele intermar al ţării a declarat că „Ucraina nu va ceda şantajului insurgenţilor care dictează voinţa Rusiei“.

„Cei care, cu armele în mână, poartă un război împotriva propriei ţări (...), care ne dictează voinţa ţării vecine, vor răspunde în faţa legii. Nu vom ceda şantajului", a declarat şeful statului.

„Suntem pregătiţi să ascultăm oamenii din est. Dar nu trebuie să se tragă, să se jefuiască şi să se ocupe clădiri administrative", a subliniat Turcinov.

Turcinov a mai declarat că pierderea Crimeei, anexată în martie de către Rusia, după trei săptămâni de ocupaţie, a forţelor ruse, urmată de un referendum controversat, a costat Ucraina 100 de miliarde de dolari.

„Ocuparea Crimeei a cauzat pierderi directe de peste 100 de miliarde de dolari", a declarat Turcinov, citând "infrastructuri ruinate şi companii ocupate". Regiunea Crimeea dispune de rezerve de gaze naturale.

Preşedintele interimar a adăugat că „agresiunea rusă nu s-a oprit" la Crimeea, ci s-a extins în estul ţării.

„Situaţia este explozivă în regiunile Doneţk şi Lugansk", unde insurgenţi proruşi şi-au proclamat independenţa, în urma unui referendum separatist, duminică.

Conform Agerpres, participanţii la această „masă rotundă“ încearcă să găsească modalităţi prin care puterea centrală să fie descentralizată pentru a oferi o autonomie locală mai mare, în acest fel autorităţile de la Kiev urmărind să răspundă gradului de nemulţumire din estul Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite