„Palmă“ pentru greci: Muzeu Britanic împrumută Rusiei o sculptură controversată ce aparţine Greciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce Marea Britanie continuă să întărească sancţiunile asupra Rusiei, din cauza intervenţiei sale în Ucraina, Muzeul Britanic anunţă că va împrumuta piese luate de Lordul Elgin din Partenon unui muzeu din Sankt Petersburg, descriindu-le ca pe „un ambasador de marmură pentru un ideal european“.

O statuie originală din Partenonul Greciei va fi prezentată sâmbătă de Muzeul Hermitage din Sankt Petersburg, a anunţat directorul Muzeului Britanic, Neil MacGregor. Este pentru prima dată când Muzeul Britanic a împrumutat una dintre piesele Elgin unui muzeu străin, anunţă CNN.

Guvernul britanic şi alte ţări ale Uniunii Europene, dar şi naţiunile NATO, au impus sancţiuni Moscovei din cauza anexării Crimeei din martie, dar şi din cauza acuzaţiilor că ruşii se implică în politica Ucrainei. Sancţiunile britanice nu sunt culturale, ci vizează sectoarele financiare, de apărare şi energetice ale Rusiei, dar şi anumite persoane şi impunerea unor restricţii de călătorie. Totuşi, comunicatul directorului Muzeului Britanic, Neil MacGregor, nu a atins această problemă.

Curatorii au considerat mereu că asemenea împrumuturi trebuie să continue între muzee, în ciuda dezacordurilor politice dintre guverne. Este o atitudine împărtăşită şi de omologii noştri din Rusia“, declară MacGregor.

Împrumutul este o „provocare pentru greci“

Grecia a solicitat returnarea sculpturilor timp de zeci de ani, ele fiind „obţinute“ de Lordul Elgin între 1801 şi 1805, cumpărate de Parlamentul britanic în 1816 şi apoi prezentate la Muzeul Britanic. Premierul grec, Antonis Samaras, a descris decizia de a împrumuta ruşilor aceste piese ca pe o „provocare pentru poporul grec“, notează CNN.

Partenonul şi sculpturile sale au fost prădate. Sculpturile sunt nepreţuite. Noi, grecii, ne identificăm cu istoria şi cultura noastră, aşadar nu putem fi fragmentaţi, împrumutaţi sau repartizaţi“, explică prim-ministrul Greciei, Antonis Samaras, cu privire la decizia englezilor de a împrumuta o piesă Elgin muzeului rus.

Piesele din marmură denumite după Lordul Elgin reprezintă de fapt o serie de sculpturi care altădată ornau secţiunile superioare ale Partenonului, în Atena. Sculptura împrumutată Rusiei, care îl reprezintă pe zeul râului Ilissos, „este una dintre cele mai frumoase sculpturi care a supravieţuit din Partenon“, potrivit Muzeului Britanic.

„Muzeul Britanic este un muzeu al lumii, pentru lume şi nimic nu demonstrează mai bine această afirmaţie decât împrumutul unei piese, ce a aparţinut Partenonului, Muzeului de Stat Hermitage din Sankt Petersburg, pentru sărbătorirea cele de-a 250-a aniversare“, adaugă MacGregor.

„Sunt încântat că această sculptură importantă şi minunată ne-a fost împrumutată, ca sărbătorire a valorilor comune ale celor două muzee, ea putând fi admirată împreună cu sculpturi clasice permanente ale Hermitage“, declară şi Mihail Piotrovski, directorul Muzeului din Rusia.

Muzeul Britanic spune că statuile „fac parte din moştenirea lumii şi depăşesc barierele politice“. Însă premierul Greciei spune că această decizie neagă explicaţia Muzeului Britanic pentru reţinerea pieselor Elgin.

Ce susţinea Muzeul Britanic până acum, că piesele din Partenon nu pot fi mutate, nu mai este valabil. În ceea ce priveşte celălalt argument al lor, cum că nu avem un spaţiu potrivit pentru a le găzdui, avem acum Muzeul Acropole“, a declarat Samaras.

Potrivit specialiştilor Muzeului Acropole din Grecia, zona Partenonului se pare că ar fi fost în mare parte intactă în secolul al XVII-lea, însă vizitatorii străini au început să ia părţi din structură ca amintire.

„În secolul al XIX-lea Lordul Elgin a desprins sculpturile arhitecturale din friză, din metopă şi din frontonul clădirii“, declară Muzeul din Grecia. Ultima clădire a Muzeului Acropole a fost terminată în 2007 şi este locul unde „eventual, sculpturile Partenonului se vor reuni“, susţin reprezentanţii muzeului.

Potrivit reprezentanţilor muzeului grec, întreaga friză a Partenonului avea 160 de metri lungime. „Din toată friza care a mai rezistat până în zilele noastre, 50 de metri sunt în Muzeul Acropole, 80 de metri în Muzeul Britanic şi un bloc de marmură în Louvre“, conform muzeului, care adaugă că „alte fragmente sunt împrăştiate“ în muzee din Sicilia, Vatican, Germania, Austria şi Danemarca.

Mai devreme în acest an, UNESCO spunea că a primit o solicitare din partea Greciei să medieze disputa dintre Grecia şi Marea Britanie cu privire la sculpturile Elgin. În octombrie, agenţia ce aparţine de Organizaţia Naţiunilor Unite spunea că nu a primit încă un răspuns scrisorii oficiale trimise Guvernului şi Muzeului Britanic, conchide CNN.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite