Moldova, blocată între Est şi Vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestanţi moldoveni participând la un protest pro-europa, organizat pe 3 noiembrie. FOTO: Reuters
Manifestanţi moldoveni participând la un protest pro-europa, organizat pe 3 noiembrie. FOTO: Reuters

Cu câteva zile înainte de summitul de la Vilnius, Ucraina pune sub semnul întrebării apropierea sa de Uniunea Europeană. Problema este că acest fapt ar putea avea repercusiuni şi asupra parcursului european al Republicii Moldova.

Leonid Litra, cercetător superior la Institutul de Politică Mondială din Kiev, este de părere că decizia privind semnarea acordurilor dintre Ucraina şi UE la Vilnius, ce ar urma să fie luată de către miniştrii de externe ai ţărilor UE pe 18 noiembrie, va schimba şi situaţia Republicii Moldova. 


„Aşteptările noastre erau că Ucraina semnează Acordul de Asociere, Moldova îl parafează şi în 2014 îl semnează, iar regiunea transnistreană va fi obligată să se conformeze cu regulile de liber schimb adoptate de Moldova. Dacă Ucraina nu va semna Acordul de Asociere, aceste lucruri nu vor mai avea loc, iar pentru Moldova va fi mult mai greu de implementat Acordul de Asociere şi inclusiv de liber schimb fără Ucraina. Aici, vom avea nevoie de susţinerea Bruxelles-ului, a României şi sper că relaţiile dintre Moldova şi Ucraina nu vor suferi prea mult din cauza orientării geopolitice a Ucrainei“, susţine Leonid Litra.

Totodată, expertul nu exclude ca, după un astfel de scenariu, presiunile Federaţiei Ruse să se  intensifice. „Până acum marea atenţie şi eforturile Rusiei erau direcţionate spre Ucraina pentru că era clar că ea era miza. Dacă se pierde Ucraina, se va pierde şi Moldova. După Vilnius, Rusia îşi va găsi timp şi pentru Moldova“, mai spune Leonid Litra.

Tandemul moldo-ucrainean

Mai optimist este anlistul politic Cristian Ghinea care crede că Ucraina va semna totuşi Acordul de Asociere şi calfică situaţia de la Kiev drep „un joc politic“. „Pentru că suntem în tensiunea momentului interpretăm tot felul de semene. E un joc pe care Kievul îl face pentru a creşte preţul acestei semnături, pentru a obţine mai multe de la europeni. Pentru guvernul ucrainean ar fi riscant să se retragă de pe această cale pentru că au o poziţie vehement proeuropeană. În plus, mai există şi frica faţă de Rusia şi cred că vor găsi o soluţie şi vor semna“, e de părere Cristian Ghinea.

Totodată, el susţine că un scenariu contrariu va fi „un mare şoc pentru UE şi un dezastru pentru Parteneriatul Estic“, care însă ar putea scoate în evidenţă Republica Moldova. Totuşi, o eventuală schimbare a situaţiei din Ucraina ne va aduce şi dificultăţi. „Paradoxul face că într-o astfel de situaţie semnarea viitoare a Acordului de Asociere va fi mai uşoară, dar va fi mai greu de aplicat Acordul de Liber schimb, dar şi implementarea pe partea de ridicare a vizelor. Dacă Moldova şi Ucraina merg în tandem totul se leagă, devin parte a unui spaţiu comun, dacă Moldova rămâne singura va fi mult mai greu“, mai spune Cristian Ghinea.

Avertismentul vicepremierului rus

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat marţi, la Bruxelles, că semnarea unui acord de asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană ar putea duce la „dezgheţarea“ conflictului transnistrean şi la „o slăbire a statalităţii moldoveneşti“. Rogozin spune că în cazul în care Republica Moldova şi Ucraina vor intra în zona de liber schimb cu UE, Transnistria va fi afectată de „o blocadă economică totală“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite