Miroase a dictatură în Moldova: „Gata cu democraţia!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon (stânga sus), Vladimir Voronin (dreapta sus) şi Renato Usatîi (jos) s-au săturat de democraţie
Igor Dodon (stânga sus), Vladimir Voronin (dreapta sus) şi Renato Usatîi (jos) s-au săturat de democraţie

Trei dintre liderii unor partide politice importante care candidează la alegerile parlamentare din Republica Moldova contestă cu vehemenţă valorile democratice. Modelele lor în materie de guvernare  statală sunt Belarus, Singapore, România lui Ceauşescu şi Rusia lui Putin

După „Revoluţia Twitter“ din aprilie 2009, Moldova părea că se va desprinde de comunism. Dar, în ultimul an, Rusia a dat startul unei ofensive fără arme asupra Moldovei.

Politicieni şi strategi finanţaţi de la Moscova au aterizat la Chişinău şi au început să atace democraţia şi valorile europene. Acum, în pragul alegerilor parlamentare, propaganda anti-democratică s-a înteţit. Reporterii „Adevărul“ au vorbit, la Chişinău, cu cei mai mari potrivnici ai democraţiei.

„Democraţia e bună, însă trebuie să aibă o limită“, spune Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova. „Parcă Margaret Thatcher spunea că democraţia e ca un motor puternic într-o maşină. Dar, dacă nu are frâne, atunci distruge maşina“, plusează Dodon.

Igor Dodon e un politician experimentat: a fost crescut de comunişti, a fost chiar ministru al Economiei, pe vremea când Vladimir Voronin era preşedinte, iar recent şi-a făcut propriul partid, de la pupitrul căruia slăveşte Uniunea Vamală a Rusiei. Dodon foloseşte în materialele de campanie electorală imagini de la întâlnirea pe care a avut-o cu Vladimir Putin. Intenţiile invadatoare ale lui Putin sunt molipsitoare, căci Igor Dodon visează la Moldova Mare, formată din Basarabia şi Moldova românească, dintre Prut şi Carpaţii Orientali. „Şi va veni ziua aia, credeţi-mă!“, avertizează Dodon.

dodon

„Voi fi cel mai mare dictator din Europa“

Imaginaţi-vă un politician mai excentric decât Gigi Becali, mai extremist decât Corneliu Vadim Tudor şi mai populist decât Dan Diaconescu. El este Renato Usatîi, noua stea în ascensiune a politicii de la Chişinău. Are 36 de ani şi candidează la alegerile parlamentare de pe prima poziţie a listei Partidului Patria.

În urmă cu 12 ani a plecat în Rusia cu câteva sute de dolari în buzunar (spune el) şi imediat a început să facă afaceri cu statul rus, în domeniul căilor ferate. A primit granturi din partea fostului preşedinte Dimitri Medvedev, s-a căsătorit cu fiica fostului şef al Lukoil România, Constantin Tampiza, şi-a cumpărat două Rolls-Royce-uri (unul alb, unul negru) şi acum vrea să devină dictatorul Moldovei: „Voi fi cel mai mare dictator din Europa. De asta pot să vă asigur. Că la noi nu mai merge cu democraţia, cu principii, cu poveşti. Gata! O să fiu un al doilea Lukaşenko (n.r. – preşedintele Belarusului)“, afirmă Usatîi, care spune că pe lângă Belarus, mai are un model de statalitate: „Singapore“.

Usatîi vrea ca Moldova să rupă orice legătură cu Uniunea Europeană, dar spune că nu înţelege nici proiectul Uniunii Vamale: „Eu zic că Moldova trebuie să rămână un stat neutru, în care Estul şi Vestul să colaboreze“. Planurile lui Usatîi ar putea fi date peste cap de Comisia Electorală Centrală de la Chişinău, care a înaintat Curţii de Apel o propunere de excludere din procesul electoral a Partidului Patria. Motivul invocat este folosirea în campanie a unor mijloace nedeclarate, ceea ce contravine Codului Electoral. E vorba de bani proveniţi de peste hotare.

Sunt cele mai importante alegeri din istoria Moldovei, pentru că se întâmplă nişte lucruri care trebuie stopate acum. Peste patru ani va fi prea târziu. Mai multe nu vă pot spune acum. O să public într-o zi WikiLeaks-ul meu personal, moldovenesc, şi veţi afla mai multe. Renato Usatîi liderul Partidului Patria  
image

Renato Usatîi. FOTO: Facebook

Voronin: „Ce-a făcut Ceauşescu pentru voi nu va face UE în zeci de ani“

Vladimir Voronin: comunist cu 50 de ani vechime, fost preşedinte al Republicii Moldova între 2001 şi 2009, actual preşedinte al Partidului Comuniştilor. Pe biroul lui se tronează următoarele: la stânga – o secere şi un ciocan, la dreapta – un pui de crocodil împăiat. „Crocodilul e singurul animal care nu poate să dea înapoi. Din cauza cozii“.

Cam aşa se rezumă şi viaţa lui Voronin. Nu poate să dea înapoi, merge înainte cu comunismul, după ani în care comunismul a eşuat în Europa şi după o revoluţie moldovenească anti-comunistă  în care au murit oameni. Despre această Revoluţie (din 7 aprilie 2009) vorbeşte cu aceleaşi cuvinte pe care le folosea Ceauşescu în ultimele zile de viaţă. „A fost o lovitură de stat organizată!“.

Voronin n-a plătit pentru cei trei tineri ucişi atunci. Ancheta trenează, lumea a uitat, iar azi partidul lui conduce în toate sondajele preelectorale. O coaliţie de guvernare care ar include Partidul Comunist ar însemna o întoarcere la epoca sovietică. „Vă fac cadou să citiţi rezultatele pe care le-a avut Moldova în Uniunea Sovietică. Când s-a destrămat Uniunea Sovietică, Moldova s-a aruncat în acest capitalism sălbatic, fără niciun fel de reguli. Junglă e puţin spus. Uitaţi-vă şi la voi, la România: ceea ce a făcut Ceauşescu pentru voi, n-o să facă Uniunea Europeană în zeci şi zeci de ani“.

voronin

Vladimir Voronin. FOTO: Alex Varninschi

Cum aleg moldovenii

Sunt 101 locuri în Parlamentul unicameral al Moldovei, iar alegerile se organizează la fiecare patru ani. Se votează pe liste, iar pentru conversia voturilor în locuri se aplică sistemul proporţional, întreaga ţară constituind o circumscripţie.

Pragul electoral e de 6% pentru partide, 9% pentru blocurile formate din două partide şi 2% pentru candidaţii independenţi. Mandatul parlamentar nu coincide cu cel prezidenţial.

Moldova e republică parlamentară. Preşedintele nu e ales de popor, ci de legislativ, cu votul a trei cincimi din Parlament. Preşedintele numeşte premierul, dar trebuie să aibă votul Parlamentului.

Votul cetăţenilor e decisiv, dar coaliţiile electorale vor decide parcursul ţării în anii următori. Există mai multe partide care sunt dispuse să se alieze atât cu formaţiunile de stânga, cât şi cu cele de dreapta.

Vladimir Putin este o persoană cu caracter, cu capacităţi deosebite şi cu un simţ democratic foarte pronunţat. Vladimir Voronin liderul Partidului Comuniştilor din RM  
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite