LIVE VIDEO Partidul prorus al lui Usatîi, Patria, exclus din alegeri de Comisia Electorală. Recursul, la Curtea de Apel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renato Usatîi FOTO ru1.md
Renato Usatîi FOTO ru1.md

Partidul politic Patria, condus de Renato Usatîi, ar putea fi exclus din cursa electorală pentru Parlamentul de la Chişinău. Comisia Electorală Centrală (CEC) a luat această decizie în baza unei sesizări a Inspectoratului General de Poliţie (IGP). Curtea de Apel Chişinău urmează să ia o decizie finală.

CEC a constatat folosirea mijloacelor nedeclarate de către Partidul Patria, ceea ce contravine Codului electoral. „Sesizarea IGP a parvenit astăzi, 26 noiembrie, care prevede că pe contul partidului Patria au parvenit bani de peste hotare, au fost identificate cheltuieli pentru combustibil, cumpărarea unităţilor de transport înregistrată pe anumiţi cetăţeni. Înregistrarea unui şir de telefoane mobile şi achitate de o firmă a concurentului electoral”, a declarat membrul CEC, Vasile Gafton.

CEC a constatat că, după caracterul lor, alte informaţii parvenite din partea IGP sunt secrete şi nu pot fi divulgate, însă probele pentru decizia Comisiei sunt concludente. Totodată, CEC a declanşat procedura de anulare a înregistrării concurentului electoral Patria.

CEC a solicitat Curţii de Apel Chişinău să ia o decizie finală, în acest sens, şi să anuleze hotărârea CEC din 30.10.2014 cu privire la înregistrarea candidaţilor, şi anume - excluderea din cursa electorală a Partidului Patria şi a simbolurilor electorale a acestuia. De asemenea, CEC a solicitat Curţii de Apel Chişinău să prevadă încasarea în beneficiul statului a sumelor de bani primite de concurent pentru alegerile parlamentare.

Totodată, în demersul IGP se solicită consimţământul CEC pentru sancţionarea contravenţională a concurentului electoral şi a unui şir de persoane de pe lista partidului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite