Marea Britanie colaborează cu SUA în cadrul unei operaţiuni secrete de colectare de informaţii pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia de spionaj electronic din Marea Britanie, Government Communications Headquarters (GCHQ), a colectat informaţii de la cele mai mari companii de internet, în cadrul unei operaţiuni sub acoperire pusă la cale de principala agenţie de spionaj din America, potrivit documentelor obţinute de jurnaliştii publicaţiei „The Guardian”.

Datele intrate în posesia „The Guardian” arată că GCHQ a avut acces la informaţiile confidenţiale cel puţin din iunie 2010, reuşind să întocmească 197 de rapoarte de informaţii în 2012.

Programul american Prism, care permite Agenţiei pentru Securitate Naţională (NSA) să se conecteze la serverele societăţilor pentru a obţine informaţii despre utilizatorii de internet, a ajutat  GCHQ să eludeze condiţiile legale prin care ar fi obţinut accesul la datele personale ale internauţilor.

Astfel, agenţia putea consulta „corespondenţa electronică, chaturile, filmuleţele, fotografiile, transferurile de fişiere, detaliile utilizatorilor de pe reţelele de socializare şi altele“, informează „The Guardian“, datele fiind administrate şi stocate de companiile de internet din afara Marii Britanii.

Derularea programului Prism ridică multe întrebări cu privire la aspectele etice şi juridice legate de accesul necondiţionat la informaţiile a milioane de utilizatori de internet. Mai mult de atât, reprezentanţii societăţii publice vor să ştie numele oficialilor britanici care ştiau despre desfăşurarea operaţiunii secrete.

Într-o declaraţie pentru „The Guardian”, purtătorii de cuvânt ai GCHQ susţin că instituţia „acordă o mare atenţie obligaţiilor prevăzute de lege. Activitatea noastră este în conformitate cu un cadru strict de legi şi politici care asigură autorizaţiile operaţiunilor noastre, necesare şi proporţionate şi că există o supraveghere riguroasă”.

Agenţia a refuzat însă să dezvăluie mai multe date despre perioada de folosire a programului american Prism, despre numărul total de rapoarte întocmite şi despre numele miniştrilor care erau la curent cu activitatea în desfăşurare.

Detaliile despre folosirea Prism de către GCHQ sunt prezentate în documentele destinate analiştilor din cadrul NSA, cea mai mare organizaţie de interceptare din lume. Datate în aprilie 2013, documentele dezvăluie informaţii despre operaţiunea prin care NSA şi Biroul Federal de Informaţii (FBI) din SUA au obţinut accesul la serverele celor nouă dintre cele mai mari companii de internet din lume.

Cine spune adevărul?

Astfel, Facebook, Google, Microsoft şi Apple sunt doar patru nume mari care au fost implicate într-un scandal privind protecţia informaţiilor private, oferind  informaţii agenţiilor guvernamentale nord-americane, conform „The Guardian“.

Pe de altă parte, giganţii internetului neagă dovezile şi dezmint cooperarea cu agenţiile de informaţii. Compania Google a răspuns printr-un comunicat în care afirmă că este „foarte atentă cu securitatea datelor utilizatorilor“ şi orice divulgare de informaţii către autorităţile federale americane se face cu respectarea legii. Compania a negat că ar avea un fel de „poartă de intrare ascunsă“ în sistemele sale, care să permită statului american să acceseze datele utilizatorilor.

Mark Zuckerberg, cofondator şi director Facebook, s-a alăturat valului de declaraţii şi a publicat pe reţeaua socială mesajul său: „Nu ne-am alăturat niciunui program care ar fi oferit guvernului SUA - sau altui guvern - acces direct la serverele noastre. De fapt, guvernul SUA nu are acces direct sau indirect la informaţiile stocate în centrele noastre de date. Nu am auzit niciodată de programul PRISM până ieri.

„Când guvernele cer date de la Facebook, analizăm fiecare cerere cu atenţie şi ne asigurăm că urmăm procesele corecte şi toate legile care se aplică”, a mai precizat Zuckerberg.

Nu în ultimul rând, un purtător de cuvânt al companiei americane Apple a susţinut că „nu au auzit niciodată“ de PRISM.

Anterior,  „The Guardian“ a relatat despre un alt program al NSA, prin care aceasta colectează înregistrările telefonice a tuturor clienţilor operatorului de telefonie Verizon.

Parlamentul britanic a cerut serviciilor de interceptare un raport privind spionarea comunicaţiilor

Agenţia oficială însărcinată cu interceptările în Marea Britanie va preda zilele următoare un raport Parlamentului, în care va clarifia legăturile pe care le are cu programul PRISM de spionaj pe Internet utilizat de serviciile americane de informaţii, relatează AFP.

Comisia parlamentară pentru Informaţii şi Securitate "va primi un raport complet din partea GCHQ", Serviciul guvernamental britanic pentru comunicaţii, "foarte rapid şi va hotărî ce măsuri este necesar să fie adoptate imediat ce se va afla în posesia acestor informaţii", a anunţat preşedintele Comisiei Malcolm Rifkind.

Acest raport, care ar putea să fie predat până luni, este solicitat după o zi de la dezvăluiri în cotidianul britanic The Guardian. Ziarul a scris că se află în posesia unor documente porivit cărora GCHQ are acces la sistemul PRISM încă din iunie 2010.

GCHQ a refuzat să comenteze pe această temă, insistând pur şi simplu asupra faptului că acţionează "într-un cadru juridic şi politic strict".

„The Washington Post“ şi „The Guardian“ au scris joi că serviciile americane de informaţii utilizează două programe secrete. Unul le permite să "recolteze", începând din 2006, date despre apeluri telefonice în Statele Unite, prin intermediul operatorului Verizon şi, se pare, şi al altora. Celălalt, numit PRISM, vizează interceptarea comunicaţiilor unor navigatori pe Internet străini ce se află în afara teritoriului american, pe nouă reţele de socializare mari, inclusiv Facebook.

Preşedintele Barack Obama a apărat vineri legalitatea acestor operaţiuni, argumentând că sunt necesare "compromisuri" între protecţia vieţii private şi exigenţe ale luptei împotriva terorismului.
 

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite