Mai multe companii de IT ameninţă să părăsească Belarusul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest Belarus FOTO EPA-EFE

Mai multe companii de IT ameninţă să părăsească Belarusul ca urmare a realegerii controversate a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, declarându-se mai ales şocate de represiunea dusă de regim şi întreruperile de internet, relatează Reuters.

Cazurile cu deţinuţi torturaţi şi imaginile cu agenţi în civil luându-se de manifestanţi pe stradă i-au tulburat pe angajaţii noştri de la Minsk, spune Mikita Mikado, directorul general al software-ului de automatizare PandaDoc.

„Toată lumea din comunitatea informatică, toţi belaruşii din ţară şi din afară au fost şocaţi. Ei au rămas şocaţi de felul flagrant în care alegerile au fost trucate şi de amploarea violenţei care a urmat”, a afirmat el într-un interviu acordat agenţiei de presă Reuters.

Potrivit unei anchete interne, 83% din salariaţiii PandaDoc vor să plece din Belarus. „Dacă Guvernul va rămâne (în funcţiune, n. red.), PandaDoc va părăsi Belarusul”, a avertizat Mikita Mikado.

Cel puţin trei manifestanţi au fost ucişi şi mii alţii, între care salariaţi ai PandaDoc, au fost arestaţi.

Regimul condus de Aleksandr Lukaşenko, care dezminte acuzaţiile de fraudă şi tortură, nu a făcut niciun comentariu în legătură cu ameninţările companiilor de IT.

Întreruperea conexiunii la internet

Salariaţi ai mai multor companii de IT s-au alăturat manifestaţiilor de mare amploare care zguduie Belarusului din 9 august, data realegerii lui Aleksandr Lukaşenko, care conduce ţara cu o mână de fier de 26 de ani încoace.

EPAM Systems, cu sediul în Statele Unite şi fondat de doi belaruşi în 1993, a lansat un program de reconversie care permite salariaţilor concediaţi abuziv pentru că au susţinut opoziţia să înceapă o carieră în informatică.

Arkadi Dobkin, unul dintre cofondatorii EPAM, figurează printre semnatarii unei scrisori deschise care îndeamnă la eliberarea deţinuţilor şi la noi alegeri.

„Start-up-urile nu se nasc într-o atmosferă de frică şi violenţă”, subliniază semnatarii scrisorii, avertizând în legătură cu o plecare masivă a specialiştilor în străinătate.

Djamel Agaoua, directorul general al Viber, filială a Rakuten, a declarat pentru Forbes.ru că grupul său şi-ar putea suspenda investiţiile în Belarus. Doi salariaţi ai Viber au ajuns în detenţie, iar unul dintre ei este acum spitalizat din cauza bătăilor primite după gratii.

Pe fondul intensificării protestelor în Belarus, fosta republică sovietică s-a confruntat timp de mai multe zile cu întreruperi ale internetului, ceea ce a perturbat fluxulul de mesaje, schimburile de informaţii şi activităţile companiilor.

Guvernul a imputat aceste tăieri unor interferenţe externe.

„Brutalitatea poliţiei nu a fost ceva suprinzător pentru Belarus, dar întreruperea totală a internetului da”, subliniază Michael Rumianţau, un belarus cofondator al editorului FriendlyData, preluat între timp de către ServiceNow.

Parcul informatic de la Minsk asigura în 2019 6,1% din produsul intern brut al Belarusului.

„Tehnologia belarusă va suferi, pentru că talentele vor căuta mijloace de a scăpa din ţară”, avertizează Mikita Mikado.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite