Război în Ucraina. Negociator: Există condiţii pentru o întâlnire între Putin şi Zelenski. 12 persoane ucise în atacul de la Nicolaev

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Rusia continuă să-şi regrupeze trupele în Ucraina şi să acumuleze echipamente militare (învechite) în regiunea Kursk, care se află în apropierea graniţei cu Ucraina. O nouă rundă de negocieri a avut loc marţi, la Istanbul, între Rusia şi Ucraina. Partea ucraineană susţine că există condiţii „suficiente” pentru o întrevedere între preşedinţii Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin.

GALERIE FOTO


UPDATE 23.38 În direcţiile Doneţk şi Lugansk, apărătorii ucraineni au respins patru atacuri inamice, au distrus 7 tancuri şi aproximativ 10 alte echipamente militare ruse, printre care şi .un tun tun antitanc MT-12 al inamicului”, spotrivit Serviciului de presă al Operaţiunilor Forţelor Comunale (JFO).

În dimineaţa zilei de 29 martie, pierderile totale în luptă ale trupelor ruse se ridică la aproximativ 17.200 de militari. Inamicul a mai pierdut 597 tancuri, 1.710 vehicule blindate de luptă, 303 sisteme de artilerie, 96 sisteme MLR, 54 unităţi de apărare antiaeriană, 127 avioane, 129 elicoptere, 1.178 vehicule, 7 nave, 73 cisterne de combustibil, 71 UAV-uri de nivel operaţional şi tactic, 21 de unităţi de echipamente speciale şi 4 sisteme SRBM mobile.

UPDATE 23.05 În regiunea Harkiv, Forţele Ucrainene de Apărare Aeriană au distrus un avion de luptă rusesc multirol şi un UAV (dronă), în zona oraşului Izium, potrivit serviciului de presă al Comandamentului Aerian de Est.  Potrivit şefului Administraţiei Militare Regionale Harkov, Oleh Synehubov, Forţele Armate ucrainene desfăşoară operaţiuni în regiunea Harkov pentru a respinge inamicul pe mai multe direcţii. Punctul critic rămâne oraşul Izium, prin care inamicul vrea să intre în regiunile Lugansk şi Doneţk.

UPDATE 22.38 Coridorul umanitar aprobat anterior, Enerhodar - Dniprorudne - Skelky - Vasylivka - Zaporizhzhia nu a funcţionat astăzi. Invadatorii nu au permis ca o coloană de evacuare formată din mai mult de 100 de maşini private să treacă prin Vasylivka, a anunţat pe Telegram primarul din Enerhodar, Dmytro Orlov. Potrivit primarului, oamenilor li s-a recomandat să se întoarcă acasă de dragul propriei siguranţe. Peste 130 de maşini private au părăsit Enerhodar, care a fost capturat de armata rusă. La coloană urmau să se alăture maşinile private din alte aşezări ale coridorului umanitar.

UPDATE 21.50 Cum arată harta războiului din Ucraina - ziua 34

UPDATE 21.22 Biden convine cu aliaţii săi europeni de la Londra, Paris, Berlin şi Roma „să continue să crească preţul plătit de către Rusia”

UPDATE 21.00 12 persoane au fost ucise, iar alte cel puţin 28 au fost rănite, marţi, într-un atac rus care a distrus în parte clădirea în care se află sediul administraţiei regionale de la Nicolaev, în sudul Ucrainei, potrivit unui nou bilanţ prezentat de către Procuratura Generală ucraineană.

”Salvatori, anchetatori din cadrul (Serviciului Ucrainean de Securitate) SBU şi poliţiei” au fost desfăşuraţi la faţa locului, precizează procuratura ucraineană.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, cu câteva ore mai înainte, un bilanţ de şapte morţi şi 22 de răniţi.

Niciun obiectiv militar nu a fost vizat în acest atac cu rachetă, a subliniat el într-un discurs pe care l-a susţinut în Parlamentul Danemarcei. ”Locuitorii din Nicolaev” nu reprezintă nicio ameninţare la adresa Rusiei, a denunţat el. ”Cu toate acestea, la fel ca toţi ucrainenii, locuitorii din Nicolaev au devenit ţinte ale trupelor ruse”, a denunţat Zelenski în acest discurs în Parlamentul danez.

UPDATE 20.35 ”Naţionaliştii” ucraineni de la Mariupol ”trebuie să depună armele”, îi spune Putin lui Macron

Preşedintele rus Vladimir Putin cere forţelor ucrainene care apără portul strategic Mariupol, asediat de săptămâni de zile de către trupele Moscovei, să capituleze pentru a permite ajutarea civililor din oraş, relatează AFP.

”Pentru a găsi o soluţie la situaţia umanitară dificilă din acest oraş, combatanţii naţionalişti trebuie să înceteze să opună rezistenţă şi să depună armele”, cere Vladimir Putin, anunţă Kremlinul într-un comunicat în care rezumă o discuţie la telefon cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

UPDATE 20.20 Profesor la Harvard, fost director la Pentagon şi ataşat al Apărării în Rusia, generalul în rezervă Kevin Ryan explică într-un interviu exclusiv pentru ”Adevărul” ce ameninţă existenţa regimului lui Vladimir Putin şi de ce Rusia va fi mai periculoasă după războiul din Ucraina.

UPDATE 20.15 Potrivit The Times of London, oligarhul rus Roman Abramovici i-a oferit preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, un bileţel scris de mână de Volodimir Zelenski, în care preşedintele ucrainean a notat condiţiile de pace ale Ucrainei. Reacţia Kremlinului a fost dură.

UPDATE 20.10 Cu mii de trupe dislocate în Europa ca răspuns la invazia rusă în Ucraina, Statele Unite continuă să îşi sporească prezenţa pe bătrânul continent şi desfăşoară avioane pentru război electronic în Germania.

Avioanele EA-18G Growlers nu vor fi implicate în misiuni de bruiaj, a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, John Kirby.

UPDATE 19.57 Bisericile erau o ţintă pentru invadatorii ruşi, iar Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, Monseniorul Sviatoslav Şevciuk, susţine că el însuşi ar fi fost o ţintă.

„Niciunul dintre noi nu şi-ar fi putut imagina vreodată că acest lucru s-ar putea întâmpla. Dar această invazie fusese bine planificată. Noi toţi (liderii religioşi) eram pe o listă de oameni care trebuiau eliminaţi”, spune Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din Ucraina.

UPDATE 19.33 SUA, Regatul Unit, Turcia, Franţa şi Germania să fie garanţi, pe modelul articolului 5 din statutul NATO, ai unui posibil acord de pace cu Rusia, afirmă consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak după negocierile de la Istanbul cu delegaţia rusă.

Acest acord ar putea fi implementat cu un referendum în Ucraina şi în urma votului forurilor legislative din statele garante propuse, a sugerat el.

Kievul a propus totodată extinderea pentru o perioadă de 15 ani a negocierilor asupra statutului peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

„S-a propus să nu se rezolve chestiunea Crimeei prin mijloace militare în nicip situaţie. Numai prin eforturi politice şi diplomatice”, a declarat Podoliak.

UPDATE 19.22 Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu, s-a întâlnit marţi, la Varşovia, cu refugiaţi ucraineni, faţă de care şi-a exprimat solidaritatea, şi a denunţat agresiunea Rusiei în Ucraina.

Patriarhul, care efectuează o vizită în Polonia la invitaţia preşedintelui Andrzej Duda, cu care s-a întâlnit luni, a denunţat războiul dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, catalogîndu-l drept „nedrept” şi „nefondat”.

„Orice război merită să fie condamnat, însă un război între ortodocşi este absolut inacceptabil”, a denunţat demnitarul religios, în vârstă de 82 de ani, care s-a dus într-o biserică ortodoxă, la Varşovia, pentru a se ruga pentru pace, după care a deplâns „criza unităţii” cu care se confruntă în prezent creştinii ortodocşi.

Bartolomeu a fost primit marţi de către şeful Episcopiei Catolice poloneze, arhiepiscopul Stanislaw Gadecki.

Stanislaw Gadecki a îndemnat la o „solidaritate spirituală şi ecumenică cu naţiunea martiră ucraineană” şi a denunţat „setea iresponsabilă de dominaţie şi dispreţul faţă de viaţă şi demnitatea umană care au reînviat demonii distrugători din trecut”.

UPDATE 19.12 Ambasada Ucrainei în România solicită redenumirea străzii pe care se află Ambasada şi Consulatul Federaţiei Ruse la Bucureşti.

„Cetăţenii României sunt îndemnaţi să semneze o petiţie pentru redenumirea unei părţi a Şoselei Pavel D. Kiseleff, unde este situată Ambasada Rusiei în Bucureşti, în Şoseaua Ucraina. Aceasta ar fi o acţiune simbolică de sprijin al poporului ucrainean, care îşi apără independenţa în războiul declanşat de Rusia”, se arată într-un comunicat al Ambasadei Ucrainei în România.

Potrivit comunicatului, misiunea diplomatică ucraineană la Bucureşti s-a adresat deja primarului general Nicuşor Dan cu o solicitare în acest sens.

UPDATE 19.10 Statele Unite se îndoiesc de faptul că Rusia este „cu adevărat serioasă” în negocierile cu Ucraina, a declarat marţi secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit AFP.

Potrivit lui Blinken, Statele Unite ţin cont de „ceea ce face Rusia şi nu de ceea ce spune Rusia referitor la Ucraina”.

„Nimic nu indică faptul că Rusia ar dori să pună imediat capăt războiului”, a subliniat el.

„Agresiunea Rusiei a provocat strămutarea a jumătate dintre copiii ucraineni. Trebuie să pună imediat capăt acestei agresiuni şi să înceapă negocieri”, a adăugat şeful diplomaţiei americane.

UPDATE 17.41 Moscova nu se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană (UE), a declarat pentru agentia de presa RIA Novosti negociatorul-şef al delegaţiei ruse Vladimir Medinski.

„Negocierile continuă prin videoconferinţă”, a declarat o sursă din cadrul delegaţiei ruse.

Delegaţia rusă urmează să plece de la Istanbul marţi, potrivit acestei surse.

O neopunere a Rusiei la aderarea Ucranei la UE a fost una dintre propunerile pe care echipa ucraineană de negociere a prezentat-o marţi, în runda de la Istanbul, a precizat Vladimir Medinski într-o intervenţie la televiziunea rusă de stat, potrivit Reuters.

UPDATE 17.30 Preşedintele american Joe Biden discută marţi cu preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul britanic Boris Johnson, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul italian Mario Draghi despre războiul din Ucraina.

Pe de altă parte, Emmanuel Macron urmează să discute la telefon, tot marţi, cu omologul său rus Vladimir Putin.

UPDATE 17.26 Clădirea Administraţiei regionale din Nicolaev a fost lovită de o rachetă de croazieră rusească.  Pe paginile de socializare circulă imagini cu momentul impactului.

Conform preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, aproximativ şapte persoane au fost ucise în bombardamentul de la Nicolaev.

UPDATE 16.57 Ministrul adjunct al Apărării din Rusia a declarat marţi „reducerea drastică a activităţii militare” în Cernihiv şi Kiev. Detaliile oficiale vor fi dezvăluite de către Statul Major după întoarcerea delegaţiei ruse de la negocierile desfăşurate marţi la Istanbul.

UPDATE 16.53 Navele dragoare de mine şi avioanele de patrulare maritimă ale Turciei sunt „toate în stare de alertă” după descoperirea recentă a două mine largil coastelor turce ale Mării Negre, a anunţat marţi ministrul turc al Apărării.

„Minele detectate vor fi distruse imediat într-o zonă sigură” de către unităţile de operaţiuni speciale ale marinei turce, a declarat Hulusi Akar, potrivit unui comunicat al Ministerului turc al Apărării.

Acesta a precizat că nu poate indica originea celor două mine detectate sâmbătă şi luni.

De asemenea, el a precizat că nu se poate pronunţa nici cu privire la numărul minelor care plutesc în derivă în Marea Neagră după ce cablurile cu care erau legate s-ar fi rupt.

UPDATE 16:48 Rusia a renunţat la o parte din condiţiile sale principale în cadrul negocierilor privind un acord de încetare a focului, între care cerinţa „denazificării” Ucrainei şi ar fi pregătită să facă concesii precum aderarea la UE şi garanţii de securitate în schimbul renunţării la năzuinţa apartenenţei la NATO, relatează Financial Times care citează patru surse informate cu privire la discuţiile în curs între părţi.

Varianta de acord de încetare a ostilităţilor nu mai cuprinde trei dintre cerinţele principale ale Rusiei, şi anume „denazificarea”, „demilitarizarea” şi oferirea unei protecţii legale pentru limba rusă în Ucraina, au declarat sursele pentru publicaţia americană, în contextul celei de-a patra runde a negocierilor de pace, la Istanbul, marţi.

UPDATE 16.15 După negocierile de marţi de la Istanbul, există condiţii „suficiente” pentru o întâlnire între Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin, apreciază negociatorul-şef ucrainean David Arahamia.

„Rezultatele reuniunii de azi sunt sufciente în vederea unei întâlniri la nivel de şefi de stat”, a anunţat consilierul prezidenţial ucrainean.

După reuniunea din decembrie 2019 de la Paris în formatul de negocieri Normania, care mai implică Franţa şi Germania pe lângă Rusia şi Ucraina, Moscova a refuzat până acum o întrevedere la nivel de şefi de stat între Kiev şi Moscova.

UPDATE 15.55 Boris Johnson: Un acord pentru încetarea focului în Ucraina nu este suficient pentru a ridica sancţiunile britanice

UPDATE 15.50 Momentul în care o rachetă de croazieră rusească loveşte clădirea Administraţiei din Nikolaev 

UPDATE 15.41 Garanţiile de securitate şi organizarea unei încetări a focului pentru rezolvarea problemelor umanitare au fost discutate, marţi, în cadrul negocierilor dintre Ucraina şi Rusia desfăşurate în Turcia, a declarat un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, conform Reuters.

„În acest moment se desfăşoară consultări intensive asupra unor chestiuni importante, dintre care cel mai important este acordul privind garanţiile internaţionale de securitate pentru Ucraina, deoarece cu acest acord vom putea pune capăt războiului, după cum are nevoie Ucraina”, a declarat consilierul politic al lui Zelenski, Mihailo Podoliak, pentru televiziunea naţională.

„A doua chestiune este o încetare a focului pentru a rezolva toate problemele umanitare care s-au acumulat”, a spus el.

Podoliak a mai precizat că un alt subiect discutat a fost „escaladarea războiului”, inclusiv „încălcarea regulilor războiului”, fără a oferi mai multe detalii.

UPDATE 15.00 Şefa Misiunii Naţiunilor Unite de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina, Matilda Bogner, a cerut Ucrainei şi Rusiei să facă anchete privind posibilii prizonieri de război capturaţi de ambele părţi, relatează publicaţia rusă iz.ru şi agenţia Tass.

UPDATE 14.15 Cum a pierdut Putin războiul informaţional cu privire la Ucraina. Fost oficial american de informaţii: în 2008, SUA nu ştiau unde se află armata rusă.

UDPATE 13.19 Suspiciunea de otrăvire a miliardarului rus în cadrul negocierilor de pace de la începutul lunii martie nu corespunde cu realitatea, a comunicat Kremlinul, potrivit agenţiei de presă Reuters.

Potrivit Rusiei, ştirea face parte dintr-un ”război informaţional”.

Kremlinul mai susţine că Abramovici nu este un membru oficial al delegaţiei ruse în Turcia, deşi a fost fotografiat la negocierile dintre cele două delegaţii.

Citeşte şi: Roman Abramovici şi doi negociatori ucraineni, otrăviţi? Istoria tulbure a unui complot familiar

UPDATE 12.49 Sirenele, punctele de control şi patrulele nu au dispărut din Odesa iar dacă muzica se aude din cluburi şi baruri asta nu înseamnă că locuitorii şi-au înăbuşit frica sau că ea nu mai există: Rusia nu şi-a oprit atacurile. Dar oraşul turistic dă semne de reconectare cu viaţa de dinainte de război ca şi cum ar crede că sfidarea poate fi o formă de rezistenţă.

UPDATE 12.01 Companiile de salubrizare şi locuitorii oraşului Harkov curăţă străzile după distrugerile provocate de armata rusă.

UPDATE 11.17 Miliardarul rus Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal Chelsea, a fost zărit în sala în care au loc negocierile ruso-ucrainene desfăşurate marţi, în Turcia, la Istanbul, relatează BBC.

În imaginile difuzate de presa turcă, oligarhul rus este văzut stând la o masă alături de Ibrahim Kalin, un purtător de cuvânt al preşedintelui turc Erdogan, purtând căşti prin care aude traducerea discursului liderului Turciei.

Abramovici nu se află la masa principală a delegaţiilor de negociatori.

UPDATE 10.57 Delegaţiile Rusiei şi Ucrainei au ajuns, marţi, la Palatul Dolmabahce, biroul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, din Istanbul, pentru o nouă rundă de negocieri.

Liderul turc s-a adresat participanţilor, susţinând că atât preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cât şi preşedintele rus Vladimir Putin sunt „prieteni valoroşi”, dar a subliniat că se aşteaptă la „rezultate solide” de la negocieri, iar încetarea imediată a focului şi pacea ar aduce beneficii tuturor, conform BBC şi CNN.

Negociatorii au fost aşezaţi la o masă lungă, faţă în faţă. Liderul turc li s-a adresat.


FOTO EPA-EFE

Negocieri intre Rusia si Ucraina FOTO EPA-EFE

„Într-un moment atât de critic, suntem încântaţi să vă urăm bun0venit şi să contribuim la eforturile dumneavoastră de a stabili pacea. Îmi doresc ca întâlnirile şi negocierile noastre să se dovedească a fi de bun augur pentru ţările voastre, regiunea noastră şi întreaga omenire”, a precizat Erdogan în discursul de întâmpinare a delegaţiilor ruso-ucrainene.

Erdogan a vorbit despre „durerea sa profundă”, deoarece conflictul a intrat în a cincea săptămână, şi a precizat că prietenia Turciei cu ambele ţări îl obligă să aibă rolul de mediator.

„Depinde de ambele părţi să oprească această tragedie”, a spus el.

UPDATE 10.17 Gruparea de hackeri Anonymous a publicat un ordin semnat în data de 21 martie de ministrul adjunct al Apărării din Rusia, generalul Dmitri Bulgakov, care menţionează că militarii ruşi trebuie să înregistreze imagini video cu „comportamentul inuman al militarilor ucraineni” faţă de prizonierii de război ruşi şi care să nege că Rusia foloseşte militari în termen în Ucraina.

UPDATE 10.07 Rusia nu intenţionează să se angajeze în activităţi de „caritate” şi să furnizeze gaze gratuit Europei dacă statele membre ale Uniunii Europene refuză să plătească livrările de gaze în ruble, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru PBS, citat de agenţia de ştiri rusă Tass.

Întrebat dacă Rusia şi-ar întrerupe exporturile de gaze către Europa dacă state membre UE ar refuza să plătească în ruble, Peskov a spus: „Nu ştiu ce se va întâmpla când vor respinge această posibilitate. De îndată ce vom avea o decizie finală, vom vedea ce se poate face. Cu siguranţă, nu vom face muncă de caritate din asta şi nu vom trimite gaze gratuit în Europa de Vest."

„Nu va exista plată, nu va exista nici gaz”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

UPDATE 09.44 Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, susţine că preşedintele rus, Vladimir Putin, foloseşte „tactici odioase” de a răpi civili ucraineni, potrivit unei postări a oficialului britanic pe contul oficial de Twitter, transmite BBC.

„Putin continuă să folosească tactici odioase împotriva poporului ucrainean, inclusiv răpirea unor civili nevinovaţi. Nu îşi atinge obiectivele şi recurge la măsuri disperate. Putin trebuie să eşueze în Ucraina”, a scris Truss pe contul de Twitter.

UPDATE 08.54 Cel mai ambiţios obiectiv al Ucrainei la discuţiile din Turcia este un acord de încetare a focului, a spus ministrul de Externe al Ucrainei. În legătură cu presupusa otrăvire a miliardarului Roman Abramovici, acesta le-a recomandat negociatorilor să nu mănânce şi să nu bea nimic.

Delegaţiile rusă şi ucraineană au sosit la Istanbul, pentru primele discuţii faţă în faţă după mai bine de două săptămâni.

UPDATE 08.10 „Nu retractez nimic şi nu îmi cer scuze”, a spus preşedintele Joe Biden luni la Casa Albă, referindu-se la afirmaţia despre liderul rus Vladimir Putin, de sâmbătă, de la Varşovia, el subliniind că nu şi-a exprimat o schimbare de regim, ci "o opinie bazată pe emoţiile sale din acea zi".

„Exprimam indignarea morală pe care am simţit-o faţă de modul în care se comportă Putin şi acţiunile acestui om. Tocmai veneam de la acele familii”, a spus el, referindu-se la refugiaţii ucraineni din Varşovia.

„Nu exprimam atunci sau nu exprimăm acum o schimbare a regimului”, a spus Biden.

UPDATE 07.24 Un purtător de cuvânt al preşedintelui turc, Ibrahim Kalin, a calificat cererile Rusiei de a recunoaşte anexarea Crimeei şi independenţa Republicii Populare Democrate şi Populare Belarus drept „foarte maximaliste” şi „nerealiste”, într-un interviu pentru CNN.

"Acestea sunt linii roşii pentru ucrainenii din Crimeea şi Donbas. Şi acest lucru este corect, pentru că se referă direct la integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei. Nu am recunoscut anexarea Crimeei, ca întreaga lume. Nici măcar China nu a recunoscut anexarea din Crimeea, să vină cu alte idei”, a răspuns Kalin.

UPDATE 07.13 O delegaţie ucraineană a sosit, marţi, la Istanbul, Turcia, pentru discuţii de pace cu omologii lor ruşi, transmite BBC. Discuţiile faţă în faţă, primele în mai mult de două săptămâni, vor fi găzduite de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Întâlnirea este programată să înceapă marţi la ora locală 10:00 (07:00 GMT).

Delegaţia este condusă de ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, precum şi de Mihail Podolyak, şeful biroului preşedintelui.

Echipa de negociere spune că prioritatea lor principală este să asigure o încetare a focului, deşi există scepticism cu privire la probabilitatea acestui lucru.

UPDATE 06.01 Renumitul grup militar privat rus Wagner s-a desfăşurat în estul Ucrainei, potrivit ataşatului de apărare al Regatului Unit la Washington, AVM Mick Smeath, transmite CNN.

Potrivit unui comunicat al ambasadei britanice, Smeath a spus: „Se aşteaptă să desfăşoare peste 1.000 de mercenari, inclusiv lideri superiori ai organizaţiei, pentru a întreprinde operaţiuni de luptă”.

UPDATE 05.20 Guvernatorul regiunii Rivne, Vitaliy Koval, a raportat atacul la ora 21:17. Acesta este al treilea depozit de petrol lovit de Rusia în ultimele zile în vestul Ucraina, potrivit presei ucrainene.

Un atac cu rachete a lovit luni seara un depozit de petrol din vestul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional al oraşului Rivne.

Este al doilea atac asupra instalaţiilor petroliere din regiune şi cel mai recent dintr-o serie de astfel de atacuri din ultimele zile.

UPDATE 04.20 Rusia ar folosi arme nucleare doar atunci când există o ameninţare la adresa existenţei ţării – şi nu ca urmare a războiului în curs din Ucraina, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru PBS Newshour, într-un interviu, potrivit CNN.

”Orice rezultat al operaţiunii (în Ucraina), desigur, nu este un motiv pentru utilizarea unei arme nucleare”, a spus Peskov.

”Avem un concept de securitate care spune foarte clar că numai atunci când există o ameninţare pentru existenţa statului, în ţara noastră, putem folosi şi vom folosi efectiv arme nucleare pentru a elimina ameninţarea pentru existenţa ţării noastre”, a arătat el. 

Întrebat despre comentariile preşedintelui american Joe Biden care l-a numit pe Vladimir Putin „măcelar” şi a declarat că preşedintele rus nu ar trebui să mai rămână la putere, Peskov a spus „este destul de alarmant”.

”Este o insultă personală”, a spus Peskov. „Desigur, este complet inacceptabil. Nu este de competenţa preşedintelui Statelor Unite să decidă cine va fi şi cine este preşedintele Federaţiei Ruse.”, a arătat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. 

UPDATE 03.41 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis, luni noaptea, într-un mesaj, că Irpin a fost eliberat, dar că trupele ruse controlează nordul Kievului. El mai afirmă că în regiunile Cernihiv, Sumi, Harkov, Donbas, sudul Ucrainei, situaţia rămâne peste tot tensionată, foarte dificilă, iar până astăzi, se ştie că 143 de copii au murit, Mariupol rămâne blocat, mai afirmă preşedintele Zelenski. Preşedintele ucrainean anunţă că începând din această săptămână, va crea un grup de experţi la Preşedinţie - ucraineni şi internaţionali, care vor analiza constant sancţiunile împotriva Rusiei, pentru că este important pentru el ca pachetele de sancţiuni să fie suficient de eficiente şi de substanţiale. 


FOTO EPA-EFE

Război Ucraina - ziua 9 - Irpin - 4 mar 2022 / FOTO EPA-EFE

UPDATE 02.57 „Rusia continuă să regrupeze trupe şi să acumuleze echipamente învechite. În prezent, în regiunea Kursk, care se află în apropierea graniţei cu Ucraina, există mai mult echipament militar decât era la 24 februarie”, potrivit Ukrinform, care citează un comunicat al Forţelor Armate Operaţionale ale Ucrainei ce face referire la informaţiile furnizate de un purtător de cuvânt al comunităţii internaţionale de informaţii InformNapalm, Mykhailo Makaruk.

Rusia a desfăşurat 125.000 de trupe terestre la graniţa cu Ucraina, în timp ce numărul total de trupe ruseşti cu o componentă navală şi aeriană se ridica la aproximativ 140.000. În teritoriile ocupate temporar din estul Ucrainei, Federaţia Rusă a întreţinut 35.000 de mercenari.

UPDATE 02.17 Forţele de apărare ucrainene se concentrează pe prevenirea înaintării inamicului în direcţiile aşezărilor Sloviansk şi Barvinkove; preluarea aşezărilor din Kamyanka, Topolske; crearea condiţiilor pentru îmbunătăţirea situaţiei tactice în zona oraşului Chuhuiv; descurajarea atacurilor inamice în zonele aşezărilor Rubizhne, Lysychansk, Popasna, împiedicând ocolirea principalelor forţe ale grupului.

În acelaşi timp, forţele de apărare ucrainene continuă să menţină apărarea circulară a oraşului Mariupol şi să apere şi să descurajeze înaintarea inamicului în regiunea Cernihiv.

„Pentru a îmbunătăţi situaţia operaţională şi a menţine linia exterioară de apărare, grupul care apără Kievul continuă ostilităţile şi controlează situaţia din aşezările Motyzhyn, Lisne, Kapitanivka şi Dmytrivka”, se arată în raport.

UPDATE 01.35 Pe 28 martie, Forţele Aeriene Ucrainene au lovit 17 ţinte aeriene inamice, inclusiv opt avioane şi trei elicoptere, conform datelor transmise de Comandamentul Forţelor Aeriene ale Forţelor Armate Ucrainene.

„Pe 28 martie, Forţele Aeriene au lovit 17 ţinte aeriene: opt avioane, trei elicoptere, patru UAV-uri şi două rachete de croazieră”, se arată în raport.

Forţele Aeriene Ucrainene continuă să lanseze lovituri cu rachete şi bombe asupra vehiculelor blindate şi a forţei de luptă a ocupanţilor ruşi în diferite direcţii.

UPDATE 00.42 În regiunea Harkov, în urma unui tir rusesc cu rachete asupra oraşului Liubotyn, districtul Harkov, regiunea Harkov, şapte case şi o maşină au fost avariate. O persoană a fost ucisă şi alte şapte au fost rănite, potrivit unei postări pe Telegram a Parchetului Regional Harkov.

După cum a raportat Ukrinform, în Harkov, în urma bombardamentelor ruseşti şi a loviturilor aeriene, 1.177 de blocuri au fost deja distruse.

UPDATE 00.20 În direcţiile Doneţk şi Lugansk, apărătorii ucraineni au respins şapte atacuri inamice, au distrus 12 tancuri, zece vehicule de luptă ale infanteriei şi trei alte vehicule, a anunţat Serviciul de presă al Operaţiunii Forţelor Comunale (JFO) pe Facebook, transmite Ukrinform.

„Datorită acţiunilor iscusite ale forţelor JFO, şapte atacuri inamice au fost respinse cu succes până acum. Soldaţii noştri au provocat pierderi ocupanţilor ruşi. În timpul zilei, apărătorii ucraineni au distrus 12 tancuri, 10 vehicule de luptă ale infanteriei şi 3 alte vehicule”, se arată în raport.

De asemenea, se remarcă faptul că unităţile de apărare aeriană au doborât deasupra Donbasului o aeronavă inamică şi două vehicule aeriene fără pilot.

Pierderile totale aproximative în luptă ale inamicului, în perioada 24 februarie - 28 martie, sunt următoarele: aproape 17.000 de personal, 586 de tancuri, 1.694 de vehicule de luptă blindate, 302 de sisteme de artilerie, 95 de sisteme MLR, 54 de unităţi de apărare aeriană, 123 avioane, 127 elicoptere, 1.150 vehicule, 7 nave, 73 autocisterne, 66 UAV-uri de nivel operaţional şi tactic, 21 unităţi de echipamente speciale şi 4 sisteme mobile SRBM.

UPDATE 23.50 Apărătorii ucraineni i-au lichidat pe comandantul şi pe şeful de stat major al Regimentului 503 Infanterie Motorizată din Divizia 19-a Infanterie Motorizată a Armatei 58 de arme combinate, se arată într-o postare pe Facebook a Grupului Operaţional şi Tactic de Est.

UPDATE 23.27 Forţele ruse care au capturat centrala nucleară de la Cernobîl şi-au condus vehiculele blindate, fără protecţie împotriva radiaţiilor, printr-o zonă extrem de toxică numită „Pădurea Roşie”, ridicând nori de praf radioactiv, au declarat lucrătorii centralei pentru Reuters. Potrivit acestora, au văzut tancuri ruseşti şi alte vehicule blindate deplasându-se prin Pădurea Roşie, care este partea cea mai contaminată radioactiv a zonei din jurul Cernobîl, la aproximativ 100 km nord de Kiev.

În acelaşi timp, cele două surse au spus că soldaţii din convoi nu au folosit niciun echipament anti-radiaţii. Potrivit angajaţilor centralei din Cernobîl, acest lucru a fost „sinucigaş” pentru soldaţi, deoarece praful radioactiv pe care l-au inhalat este foarte probabil să provoace leziuni interne în corpul lor.

Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de trupele ruse în prima zi a invaziei ruse a Ucrainei - 24 februarie.

UPDATE 22.41 Peste 3.200 de persoane, majoritatea locuitori ai oraşului Mariupol, au fost evacuate din Berdiansk la Zaporojie cu autobuze şi maşini private pe 28 martie, a declarat Kyrylo Timoşenko, şef adjunct al Biroului Preşedintelui, într-o declaraţie publicată pe Telegram.

"Astăzi am reuşit să evacuăm locuitorii din Mariupol din Berdiansk. Cincisprezece autobuze care transportau 881 de persoane sunt deja în Zaporojie. De asemenea, 2.350 de persoane au ajuns la Zaporizhia cu propriile vehicule, majoritatea locuitori ai Mariupolului", a spus Timoşenko.

UPDATE 21.51 Forţele ruse au lansat o lovitură cu rachete asupra unui depozit de combustibil din regiunea Rivne, a declarat Vitaliy Koval, şeful administraţiei militare regionale Rivne, într-o declaraţie postată pe Telegram, relatează Ukrinform.

UPDATE 21.34 Luptătorii Regimentului Azov au distrus luni, 28 martie, la Mariupol un tanc inamic, un transportor blindat de trupe şi un vehicul de luptă de infanterie, a transmis Regimentul printr-o postare publicată pe Telegram , relatează Ukrinform.

"Azov continuă să distrugă inamicii. Soldaţii Regimentului Azov au distrus astăzi un tanc, un transportor blindat şi un vehicul de luptă de infanterie al inamicului. Un alt tanc al ocupanţilor moscoviţi a fost lovit. Bătălia continuă. Mariupol este Ucraina!" se spunea în declaraţie.

Potrivit primarului din Mariupol, Vadym Boichenko, numărul victimelor civile în Mariupol la 27 martie a fost de aproape 5.000, inclusiv aproximativ 210 copii.

Viceprim-ministrul Ucrainei Iryna Vereşciuk a spus că trupele ruse aproape că au distrus oraşul, aşa că este necesară evacuarea tuturor civililor.

UPDATE 20.41 „Conform informaţiilor operaţionale de la ora 18:00 pe 28 martie, comandamentul rus depune toate eforturile pentru a menţine sub control teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei”, a postat pe Facebook Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei .

Pentru a compensa pierderile de personal, comisariatele militare din Federaţia Rusă continuă să recruteze cetăţeni pentru a forma aşa-zise unităţi „voluntare”, care vor fi implicate pentru a asigura un fel de „ordine” de ocupaţie în teritoriile capturate. Principalele cerinţe pentru candidaţi sunt starea de sănătate satisfăcătoare. Nu este necesară experienţa în serviciul militar.

În ciuda declaraţiilor oficialilor Ministerului Apărării şi Statului Major al Federaţiei Ruse cu privire la modificările planurilor şi priorităţilor, inamicul continuă să crească numărul de trupe din jurul capitalei. Trupele ruse continuă încercările nereuşite de a ocupa poziţii din care ar putea ataca sau încercui Kievul.

Pierderile totale în luptă ale inamicului rus în perioada 24 februarie - 28 martie au fost de aproximativ 17.000 de oameni, 586 de tancuri, 1.694 de vehicule blindate pentru transportul de personal, 302 de sisteme de artilerie, 95 de MLRS, 54 de sisteme de luptă antiaeriană, 123 de avioane, 127 de elicoptere.

UPDATE 20.12 Aproape 1.180 de clădiri de locuit cu mai multe etaje din oraşul Harkov, în estul Ucrainei, au fost distruse în atacurile terestre şi aeriene ale armatei ruse, a estimat luni primarul Ihor Terehov.

În plus, peste 50 de grădiniţe, aproape 70 de şcoli şi 15 spitale au fost distruse, a mai spus primarul oraşului Harkov, citat de agenţia de presă UNIAN.

Potrivit lui Terehov, locuitorii caselor distruse de bombardamente sunt cazaţi în şcolile şi grădiniţile rămase, precum şi în subsoluri şi staţii subterane.

Guvernul ucrainean a estimat luni la 515,8 de miliarde de euro la cursul actual pierderile provocate de războiul cu Rusia, a anunţat luni pe Facebook ministrul Economiei Iulia Sviridenko, potrivit AFP.

Cele mai mari pierderi sunt la nivelul infrastructurii, cu „aproape 8.000 de kilometri de drumuri avariate sau distruse”, precum şi „zeci de gări, de aeroporturi”, în valoare de 108,5 miliarde de euro, a precizat ministrul ucrainean.

Zece milioane de metri pătraţi locuibili şi 200.000 de maşini au fost distruse în 33 de zile de război, a adăugat ea.

PDATE 19.19 Oligarhul rus Roman Abramovici şi negociatori ucraineni au prezentat simptome de otrăvire în urma unei reuniuni la Kiev, la începutul lui martie, au declarat surse aflate la curent cu subiectul pentru cotidianul american The Wall Street Journal (WSJ).

Oligarhul rus şi alte persoane care au prezentat aceste simptome acuză adepţi ai liniei dure de la Moscova de faptul că vor să saboteze negocierile ruso-ucrainene în vederea opririi războiului din Ucraina.

În urma acestei reuniuni, la Kiev, Abramovici şi cel puţin doi negociatori de rang înalt ucraineni au prezentat simptome, scrie WSJ.

Potrivit cotidianului american, simptomele au constat într-o înroşire a ochilor, lăcrimare constantă şi dureroasă şi jupuire a pielii pe faţă şi pe mâini.

UPDATE 18.58 Aproape 5.000 de persoane au fost ucise la Mariupol de la începutul asedierii oraşului de către armata rusă, a anunţat luni un purtător de cuvânt al primăriei acestui oraş-port de la Marea Azov, relatează AFP.

Potrivit altor date, difuzate de către Primăria din Mariupol, 90% dintre clădirile din Mariupol au fost avariate, iar alte 40% au fost distruse.

UPDATE 18.54 Soldaţii ruşi agresează şi ameninţă jurnaliştii şi presa locală în teritoriile ocupate de ei în Ucraina pentru a împiedica relatarea activităţilor lor şi a impune răspândirea propagandei Kremlinului, denunţă „Reporteri fără Frontiere (RSF), un ONG internaţional care are drept obiectiv apărarea libertăţii mass-media.

RSF condamnă aceste acte de intimidare, care includ răpiri, şi solicită autorităţilor ruse să înceteze hărţuirea jurnaliştilor ucraineni.

Potrivit RSF, soldaţii ruşi sunt tot mai inventivi în încercările de a-i determina pe jurnaliştii ucraineni să colaboreze cu ei şi nu se feresc în a se deda unor ameninţări cu moartea, răpiri şi dispariţii forţate.

În cel mai recent caz, ei l-au răpit la 23 martie pe tatăl Svitlanei Zalizeţka, din oraşul Melitopol, şi au condiţionat eliberarea bărbatului în vârstă de 75 de ani de alăturarea jurnalistei la cauza armatei ruse.

Când armata rusă nu ia ostatici jurnalişti, îi răpeşte. Viktoria Roşcina, o jurnalistă de la postul de radio Hromadske care a dispărut la Berdiansk pe 12 martie, a fost eliberată zece zile mai târziu, după ce a fost forţată să înregistreze un videoclip în care spune că soldaţii ruşi „i-au salvat viaţa” şi că a fost „tratată bine”. Jurnalistul Oleg Baturin a fost torturat timp de opt zile după ce a fost răpit de soldaţii ruşi la Kahovka, în regiunea Herson. Un colaborator al Radio France a fost supus la rândul său torturii după ce a fost răpit lângă Kiev.

Irina Stariseleţ, corespondentă din regiunea Herson pentru agenţia naţională de ştiri Ukrinform din regiunea Herson, a primit ameninţări cu moartea. „Ruşii mă sună neîncetat să-mi spună ce vor să-mi facă”, mărturiseşte ea. 

De la începutul războiului, 70 de instituţii locale de presă din şase oraşe ocupate sunt împiedicate să-şi desfăşoare activităţile.

În plus, instituţii de presă precum Puşkinskaia, Media-Inform, Reporter, Third Digital, Dumskaia, 048, Volnorez şi All.news au primit scrisori anonime prin care li se solicită să „abandoneze activităţile antiruse” dacă îşi doresc „o şansă de a se salva”. 

Forţele armate ruse au bombardat zece turnuri de radio şi TV de la începutul războiului - atacuri care constituie o crimă de război şi fac obiectul a două plângeri depuse de RSF la procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale.

De la începutul războiului în Ucraina, cinci jurnalişti au fost ucişi, iar alţii nouă răniţi de focuri de armă sau în urma unor bombardamente, notează RSF.

UPDATE 18.52 De la începutul invaziei ruse, 1.700 de ucraineni apţi militar au fost arestaţi deoarece au încercat să fugă din ţară.

UPDATE 18.48 O ucraineancă a mărturisit pentru CNN că soldaţii ruşi i-au purtat hainele, i-au furat banii, apoi i-au împuşcat soţul în picior.  

„Au purtat pălăria mea, pardesiul meu, cizmele mele. Ne-au purtat hainele. Ne-au luat aşternuturile...Nu ştiu ce-au făcut cu ele. S-au culcat. Au mâncat. Au pierdut vremea. Ne-au furat banii”, a mărturisit femeia originară dintr-un sat de lângă oraşul Brovarî, la 20 de kilometri de Kiev.

Femeia a mai declarat că unul dintre soldaţii ruşi, care i-au pătruns în casă, era beat. Soldatul l-a împuşcat pe soţul femeii, rănindu-l grav. 

Mărturisirea femeii vine după ce trupele ucrainene au reuşit să elibereze localitatea în urma unui contraatac. 

UPDATE 17.25 Forţele ucrainene au preluat luni controlul asupa unui sătuc de la periferia de est a Harkovului, al doilea cel mai mare oraş din Ucraina, au constatat jurnalişti ai AFP.

Militari ucraineni desfăşurau operaţiuni de securizare şi de verificare a unor case distruse la Mala Rogan, un sătuc situat la aproximativ patru kilometri est de Harkov, de unde au fost izgonite trupele ruse.

Cadavrele a doi militari ruşi zăceau pe una dintre aleile satului, distrus în mare parte în confruntările armate.

Cel puţin alte două cadavre zăceau într-un puţ.

„Sunt cadavre de ruşi cam peste tot”, a declarat pentru AFP un militar ucrainean, care estimează pierderile inamicului la cel puţin 25 de oameni.

Mai multe vehicule blindate ruse au fost distruse în confruntări.

UPDATE 16.28 Kremlinul a investit miliarde de dolari din 2014 încoace pentru a-şi face o bază de agenţi politici care să preia puterea la Kiev odată cu intrarea armatei ruse în teritoriul ucrainean. Operaţiunea era în sarcina FSB, dar nu a dat rezultate, dezvăluie jurnalistul Hristo Grozev.

„Erau 150-160 de ofiţeri FSB bine plătiţi. Fiecare dintre ei avea un buget nelimitat pentru a recruta ucraineni de orice nivel. Au recrutat pe hârtie şi apoi s-a dovedit că... Ei bine, da, au zburat să-i întâlnească în Thailanda, Maldive, Cipru. Aceşti bani i-au cheltuit pe întâlniri”, spune Grozev, citat de Zerkalo Nedeli.

O anchetă jurnalistică cu detalii despre acest plan şi despre banii cheltuiţi în acest sens va fi publicată săptămâna viitoare pe site-urile The Bellingcat şi The Insider.

UPDATE 16.05 Directoratul General de Informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării a publicat luni pe site-ul său o listă cu 620 de agenţi FSB, fostul KGB, cu activităţi în Europa.

Lista conţine detalii despre numele agenţilor, informaţii despre locul de muncă şi date din paşaport.

„Fiecare european trebuie să le cunoască numele”, afirmă sursa citată.

Autorităţile ucrainene susţin că au împiedicat mai multe tentative de sabotaj orchestrate de ruşi pentru a înfiinţa „republici populare” după modelul celor din Luhansk şi Doneţk.

UPDATE 15.17 Kievul a anunţat luni că închide pentru luni culoarele de evacuare a civililor, de teama unor „provocări ruse”.

„Potrivit informaţiilor noastre clasificate, pot avea loc provocări din partea ocupanţilor pe ruta culoarelor umanitare. Prin urmare, din motive de securitate pentru civili, niciun culoar umanitar nu va deschis azi”, a anunţat vicepremierul Irina Vereşciuk.

UPDATE 14.31 Armata rusă a lansat sâmbătă 70 de rachete în direcţia teritoriului ucrainean, un record pentru o singură zi, iar 62 dintre ele au fost interceptate, relatează The Insider, care citează două surse apropiate dosarului.

Conform surselor citate de The Insider, 52 de rachete au fost lansate de la Sevastopol, în peninsula Crimeea, iar celelalte 18 din Belarus.

Costul celor 70 de rachete este de 340 de milioane de dolari raportat la anul 2020, iar costul total al atacurilor aeriene ruse de sâmbătă ajunge la 500 de milioane de dolari ţinând cont de cheltuielile logistice, notează pravda.com.ua.

Una din rachete a distrus câteva rezervoare de petrol de lângă oraşul Liov, în vestul Ucrainei.

UPDATE 13.53 O întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este posibilă după ce se obţine „claritate cu privire la soluţiile pentru toate problemele cheie ale Rusiei”. De asemenea, o întâlnire între cei doi lideri ar fi „contraproductivă” dacă ar implica un simplu schimb de opinii, de tipul ”ce crezi şi ce cred”, a declarat, luni, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, într-un interviu pentru presa sârbă, citat de agenţia de ştiri Interfax.

UPDATE 13.38 Ministerul turc al Apărării a anunţat, luni, că lucrează la dezamorsarea unei mine detectate în largul localităţii Igneada (nord-vestul Tuciei), în apropiere de graniţa cu Bulgaria, la două zile după ce descoperirea unei alte mine, care se presupune că ar fi plecat din Marea Neagră, a închis temporar traficul maritim în Strâmtoarea Bosfor, relatează The Washington Post.

„A fost detectată o mină în largul ţărmului Igneada”, care se află în Marea Neagră, luni dimineaţă, ora locală, iar „echipele de apărare subacvatică (SAS) din regiune au fost transferate rapid la locul incidentului”, a anunţat Ministerul turc al Apărării.

„Mina în cauză a fost securizată de echipele SAS şi a fost iniţiată intervenţia pentru neutralizarea ei”, a mai comunicat ministerul.

UPDATE 13.18 Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunţat, luni, o uşoară relaxare a restricţiilor de circulaţie în capitala Ucrainei. Interdicţia de circulaţie va intra în vigoare cu o oră mai târziu şi se va încheia cu o oră mai devreme, relatează CNN.

„Prieteni! Informaţii importante! Interdicţia de circulaţie se schimbă în Kiev şi în regiune. Începând de astăzi, 28 martie, restricţia va începe cu o oră mai târziu şi se va încheia cu o oră mai devreme. Şi va dura de la 21.00 (ora locală) până la 6.00”, a spus Klitschko într-o postare pe pagina de Facebook.

UPDATE 12.25 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacţionat la încercarea Rusiei de a cenzura interviul său acordat unor jurnalişti ruşi independenţi, afirmând că Moscova este „îngrozită" de presa „care poate spune adevărul”, relatează CNN.

UPDATE 12.02 Oraşul Mariupol (din sudul Ucrainei), controlat de forţele ruse, este în pragul unei catastrofe umanitare şi trebuie evacuat complet, a declarat, luni, primarul oraşului, Vadym Boichenko, citat de Reuters.

Primarul Vadym Boichenko a declarat că aproximativ 160.000 de civili sunt blocaţi în oraş, fără energie electrică.

26 de autobuze aşteptau să evacueze civili, dar forţele ruse nu au fost de acord să le acorde trecere în siguranţă, a continuat el.

„Federaţia Rusă se joacă cu noi”, a spus el.

Rusia neagă că a vizat civili şi învinuieşte Ucraina pentru eşecul repetat de a conveni asupra unor coridoare sigure pentru evacuarea civililor.


FOTO Profimedia

Război în Ucraina - ziua 31 - Mariupol - 26 mar 2022 / FOTO Profimedia

UPDATE 11.55 Atacuri ruseşti au fost înregistrate în vestul şi în partea central-vestică a Ucrainei în cursul nopţii, în Volîn şi în apropiere de Jîtomîr, conform informaţiilor preliminare ale oficialilor ucraineni

„Aseară au avut loc două explozii foarte puternice lângă Jîtomîr”, a declarat Serhii Sukhomlyn, primarul oraşului.

„Oamenii s-au speriat pentru că locuinţele se mişcau ca în timpul unui cutremur. Atacul nu ţintit Jîtomîrul, ci proximitatea oraşului. Acum, situaţia din Jîtomîr este mai mult sau mai puţin calmă", a spus el.

Şeful administraţiei militare regionale Volîn (vestul Ucrainei), Yuriy Pohuliaiko, a declarat că o rachetă lansată din Belarus a ţintit un depozit de combustibil, potrivit armatei. Belarus reprezintă o bază şi o zonă de întâlnire pentru forţele militare ruse.

UPDATE 11.30 O mină marină a fost observată de un pescador românesc în jurul orei 8.10. Marinarii au alertat autorităţile, iar acum se va interveni pentru neutralizarea acesteia.

Puitorul de mine şi plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, având la bord o grupă de scafandri deminori (EOD), execută luni, 28 martie, o misiune de cercetare şi intervenţie într-un raion maritim situat la o distanţă de aproximativ 39 mile marine (70-72 km), în largul Mării Negre, travers de Capu Midia, unde a fost semnalată o mină marină în derivă.

UPDATE 11.01 Turcia se numără printre ţările care ar putea oferi Kievului garanţii de securitate ca parte a oricărui acord cu Rusia de a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat, luni, un înalt oficial ucrainean, conform Reuters.

„Turcia se numără printre acele ţări care ar putea deveni garanţii securităţii noastre în viitor”, a declarat Ihor Zhovkva, şef adjunct al Biroului Preşedintelui Volodimir Zelenski, înaintea negocierilor de pace stabilite între Ucraina şi Rusia, în Turcia.

Kievul a precizat că doreşte garanţii de securitate obligatorii din punct de vedere juridic care să ofere Ucrainei protecţie din partea unui grup de aliaţi în cazul unui atac viitor.

UPDATE 10.29 Companiile internaţionale care au părăsit pieţele ruse vor primi ”Premiul pentru pace” din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat, duminică, Biroul său Prezidenţial, citat de CNN.

Companiile care au plecat ”merită respectul ucrainenilor şi al oamenilor din întreaga lume. La urma urmei, indiferenţa şi tăcerea reprezintă complicitate”, a declarat Andriy Yermak, şeful Biroului Preşedintelui.

”Scopul nostru este să nu oferim niciun ban pentru bugetul ţării agresoare”, a subliniat el.

UPDATE 09.49 Infrastructura din Ucraina a suferit daune în valoare de peste 63 de miliarde de dolari de când Rusia a invadat ţara, estimează Kiev School of Economics, potrivit bbc.com.

Conform estimării – care ia în calcul impactul economic al invaziei până la 24 martie – cel puţin 4.431 de clădiri rezidenţiale au suferit daune, au fost distruse sau au fost confiscate. Acelaşi lucru este valabil şi pentru 92 de fabrici şi depozite şi 378 de şcoli.

În plus, au fost distruse, au suferit daune sau au fost capturate 12 aeroporturi şi şapte centrale electrice.


FOTO Profimedia

Război în Ucraina - ziua 31 - Mariupol - 26 mar 2022 / FOTO Profimedia

UPDATE 09.17 Primarul Kievului a anunţat duminică seară că şcolile din capitala Ucrainei îşi vor relua cursurile în „condiţii adaptate situaţiei, folosind platforme educaţionale diferite”, potrivit BBC.

UPDATE 09.04 Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi omologul său rus, Vladimir Putin, „au convenit că următoarea întâlnire a delegaţiilor ruse şi ucrainene va avea loc la Istanbul”, potrivit unui comunicat al Direcţiei de Comunicare a Preşedinţiei turce, publicat duminică, relatează CNN.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc, Ibrahim Kalin, a declarat duminică, pentru CNN, că negocierile vor avea loc marţi.

Cu toate acestea, negociatorul ucrainean David Arahamia a declarat în cursul zilei de duminică că întâlnirea va avea loc luni. Rundele anterioare de negocieri nu au avut rezultatele dorite.

UPDATE 07.41 Noi incendii au fost semnalate în zona centralei nucleare de la Cernobîl, ocupată de forţele ruse, au anunţat autorităţile ucrainene, care au cerut „demilitarizarea” zonei, informează AFP.

„Incendii puternice au început în zona de excludere şi ar putea avea consecinţe foarte grave”, a notat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, duminică seară, pe Telegram.

„Acum este imposibil să fie controlat şi stins focul în totalitate, din cauza ocupării zOnei de excludere de către forţele ruse. Drept urmare, îi cerem Consiliului de Securitate al ONU  să ia măsuri imediat pentru demilitarizarea zonei de excludere de la Cernobîl”, a precizat ea.

UPDATE 07.18 Forţele ruse au părăsit oraşul ucrainean Slavutici, în care locuieşte personalul centralei nucleare de la Cernobîl, după ce şi-au încheiat misiunea de a-l inspecta, a anunţat primarul Iuri Fomicev, potrivit Reuters.

“Şi-au terminat treaba pe care o aveau. Au inspectat oraşul, astăzi au terminat şi au plecat. Nu mai este niciun soldat în oraş acum”, a precizat Fomicev într-un mesaj în social media.

Oraşul Slavutici a fost ocupat sâmbătă de forţele ruse. Localnicii i-au întâmpinat pe soldaţii roşi cu proteste.

Slavutici, oraş cu 25.000 de locuitori, situat la 160 de kilometri nord de capitala ucraineană, a fost construit după accidentul nucear de la Cernobîl, în 1986.

UPDATE: 06:33 Trupele ucrainene au lansat contraatacuri în jurul oraşului Harkov, încheiate cu succes, conform şefului militar regional, relatează Agerpres.

Zelenski afirmă că mai mulţi oligarhi ruşi i-au propus să ajute Ucraina. Printre aceştia se află şi Abramovici. 

Bursa din Moscova îşi reia, de luni activitatea în regim normal. Piaţa rusă îşi reia activităţile la ritmul normal după o suspendare cauzată de măsurile impuse din cauza declanşării războiului din Ucraina. 

UPDATE 05.53 Armata ucraineană a anunţat, în cel mai recent raport operaţional, că Rusia a retras trupe care se aflau în jurul Kievului, după ce a suferit “pierderi semnificative”, notează The Guardian.

Retragerea a “micşorat semnificativ” intensitatea agresiunii Rusiei şi a forţat unele unităţi să se regrupeze în Belarus.

Ucrainenii au adăugat că ei cred că Rusia transportă rachete Iskander către Kalinkocichy, în regiunea Gomel din sud-estul Belarusului. 

UPDATE 05:28 Joe Biden neagă că ar fi făcut apel pentru schimbarea regimului în Rusia.  "Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere" afirma Biden într-un discurs la Varşovia. Întrebat dacă vrea ca Putin să fie înlăturat de la putere, Biden a răspuns că nu. 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, într-un interviu pentru presa din Rusia, că oraşe ca Volnovaha, Mariupol şi altele, din regiunea Kiev, nu mai există, ca urmare a atacurilor ruşilor, relatează news.ro.

UPDATE 04:42 Medicii ucraineni au raportat o creştere dramatică a naşterilor premature. Mai multe clinici prenatale din Harkov şi Liev au relatat pentru BBC că numărul naşterilor premature s-au dublat, sau chiar triplat de la începutul războiului.

Germania ia în considerare sistemul antirachetă pentru a se proteja în cazul unui potenţial atac rusesc. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat şi că germanii trebuie să fie conştienţi că au un vecin care e pregătit să folosească violenţa pentru a-şi impune interesele. Acesta nu a precizat ce tip de sistem de apărare are în vedere Berlinul.

Duminică au avut loc proteste în întreaga lume pentru încetarea războiului din Ucraina. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite