Lista neagră a Rusiei: Parlamentul European a interzis accesul ambasadorului rus la UE în legislativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European
Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European

Lista neagră a Rusiei nu rămâne fără consecinţe. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a anunţat marţi că ambasadorului Rusiei pe lângă Uniunea Europeană i-a fost interzis accesul în legislativ ca represalii contra listei negre întocmite de Kremlin cu 89 de cetăţeni europeni, critici ai politicii Moscovei, declaraţi indezirabili în Rusia.

Lista neagră a Rusiei a fost notificată diplomaţilor europeni joi. Ea cuprinde şi un număr de foşti sau actuali parlamentari europeni care l-au criticat deschis pe preşedintele Vladimir Putin şi poziţia Rusiei în războiul din Ucraina.

"Ca urmare a publicării listei negre a personalităţilor politice şi oficialilor europeni, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, l-a informat marţi pe ambasadorul rus pe lângă UE că, în măsura în care autorităţile ruse nu au reuşit să garanteze transparenţa deciziilor lor, consideră că este justificat să se reacţioneze prin măsuri corespunzătoare", a subliniat biroul preşedintelui Parlamentului UE, citat de AFP, preluată de agerpres.ro.

În consecinţă, Martin Schulz a declarat că legislativul "va restrânge accesul în Parlament ambasadorului rus, precum şi unui alt oficial rus", a cărui identitate nu a fost dezvăluită.

În plus, Parlamentul European "îşi suspendă angajamentele faţă de Comisia parlamentară de cooperare UE-Rusia şi va examina în detaliu solicitările de vizitare a Parlamentului European depuse de deputaţi ruşi".

Comunicatul lui Martin Schulz urmează după cererea grupului Verzilor din Parlamentul European de a deschide o dezbatere asupra interdicţiilor de călătorie formulate de autorităţile de la Moscova, considerând că este "o lovitură dură adusă relaţiilor UE-Rusia, chiar dacă nu constituie o surpriză".

Lista neagră a Rusiei. Moscova ironizează PE

Ministerul rus de Externe nu dramatizează situaţia creată de decizia Parlamentului European de a restricţiona accesul în instituţie al ambasadorului rus la UE, Vladimir Cijov, apreciind că "oricum nu este nimic de făcut acolo", relatează agenţia TASS în pagina electronică.

"Cred că poţi să nu vizitezi acea adunare, pentru că nu este nimic de făcut acolo, cu restricţii sau fără", a declarat marţi adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov. "Ţinând cont de sentimentele majorităţii membrilor acestei adunări, orice ar putea spune şi orice decizie ar putea adopta poate fi prevăzut cu uşurinţă", a adăugat el.


Lista neagră a Rusiei. Diplomaţia europeană o consideră „total arbitrară şi nejustificată“ 
 

Diplomaţia europeană a reacţionat sâmbătă printr-un comunicat în care menţionează că respectiva listă este „total arbitrară şi nejustificată, mai ales că ea nu este însoţită de clarificări“.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a denunţat luni "absurditatea" indignării manifestate de ţări ale UE faţă de lista neagră a Moscovei, estimând că măsurile decretate de Rusia sunt "proporţionale şi chiar de mai mică amploare faţă de sancţiunile unilaterale ale UE".

Premierul olandez, Mark Rutte, a anunţat, vineri, în conferinţa săptămânală de presă, că mai multe ambasade ale ţărilor UE de la Moscova au primit, joi, o listă neagră cu numele unor oficiali cărora li se interzice intrarea în Rusia. MAE român a confirmat că şi ambasada României la Moscova a primit o asemenea listă.

Pe aceasta se află cinci cetăţeni români: Iulian Chifu, fostul consilier al preşedintelui Traian Băsescu, Eugen Tomac, liderul Partidului Mişcarea Populară, Gheorghe Haţegan, director general adjunct la Transgaz, Adrian Cioroianu, avizat recent pentru postul de delegat permanent pe lângă UNESCO, şi Tiberiu-Liviu Chodon, comandor al Forţelor Navale Române.

Pe listă mai apar, printre alţii, liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, Jerzy Buzek, fostul preşedinte al Parlamentului European, vicepremierul britanic Nick Clegg, John Sawers, fost director al MI6, şi Stefan Fule, fost comisar european pentru extindere. 

Totodată, lista cuprinde europarlamentari şi lideri politici din Germania, Spania, Suedia, Olanda, Letonia, Danemarca, Lituania, Polonia, Belgia, Bulgaria, Marea Britanie, Cehia, Estonia, Franţa, Grecia şi Finlanda.

Lista neagră a Rusiei. MAE ceh l-a convocat pe ambasadorul rus la Praga

Ministrul ceh de Externe, Lubomír Zaorálek, l-a convocat, luni, pe ambasadorul rus la Praga, Serghei Kiselev, pentru ca acesta să ofere explicaţii după publicarea listei cu oficiali din ţările UE care au interdicţie de a intra în Rusia, relatează Czech News Agency. 

Purtătorul de cuvânt al MAE ceh, Michaela Lagronová, a anunţat că ministrul de Externe, Lubomír Zaorálek, l-a convocat, luni, pe ambasadorul rus, Serghei Kiselev, pentru ca diplomatul să dea explicaţii pe marginea listei cu cei 89 de oficiali din statele membre UE cărora li s-a interzis să intre în Rusia, scrie Czech News Agency, preluată de Prague Post. 

Pe listă se află şi cinci cetăţeni cehi, printre care fostul ministru de Externe Karel Schwarzenberg.

Totodată, Zaorálek doreşte ca diplomatul să dea explicaţii după ce un post rus de televiziune a transmis un documentar despre invazia sovietică în Cehoslovacia, din 1968. 

Experţii cehi susţin că documentarul realizat de ruşi distorsionează istoria, iar Lagronová a precizat că ministrul de Externe de la Praga este "indignat" de acest documentar. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite