Kievul ameninţă Biserica Greco-Catolică, activă în cursul mişcării de contestare proeuropene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile ucrainene au ameninţat că vor pune capăt activităţii Bisericii Greco-Catolice, ai cărei preoţi se află de peste o lună alături de mainfestanţi proeuropeni în centrul Kievului, provocând imediat furia credincioşilor, relatează AFP.

Ministerul Culturii a trimis luni o scrisoare conducătorului Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, Sviatoslav Şevciuk, în care-i acuză pe reprezentanţii acestei confesiuni că "încalcă legea" oficiind servicii religioase în afara locurilor de cult.

"Încălcarea acestei legi poate conduce la declanşarea unor proceduri judiciare, cu scopul de a pune capăt activităţii" organizaţiilor religioase vizate, potrivit scrisorii, publicate în facsimil pe site de publicaţia Ukrainska Pravda.

Preoţi uniaţi, dar şi din cadrul Bisericii Ortodoxe a patriarhatului de la Kiev, oficiază de mai multe ori pe zi servicii religioase pe Maidan (Piaţa Independenţei), în centrul Kievului, ocupt de de la sfârşitul lui noiembrie de manifestanţi proeuropeni care contestă schimbarea poziţiei puterii în privinţa unei apropierei de Uniunea Europeană (UE) şi reorientarea spre Rusia.

Două corturi, folosite ca locuri de cult, au fost instalate pe Maidan, unde manifestanţi se roagă, se spovedesc şi chiar îşi botează copiii.

"Este amoral şi ilegal! Nu le poţi interzice oamenilor să se roage", şi-a exprimat indignarea un manifestant, Pavel, în vârstă de 52 de ani, intervievat marţi de AFP la ieşirea dintr-un cort.

"Pentru prima dată de la independenţa Ucrainei, am fost avertizaţi, de fapt ameninţaţi, cu privarea Bisericii noastre de statutul ei legal", a declarat conducătorul Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, Sviatoslav Şevciuk.

"Credeam că perioada în care preoţii erau persecutaţi este depăşită", a subliniat el, într-o declaraţie postată pe Internet la adresa http://www.youtube.com/watch?v=FSswY7NEn_w&feature=youtu.be&a..

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, acuzat de opoziţie că se află la originea acestei scrisori, a apreciat că este necesară "amendarea legislaţiei pentru ca credincioşii să poată să se roage acolo unde vor", potrivit serviciului său de presă.

Biserica Greco-Catolică ucraineană, de rit bizantin, unită cu Roma, era interzisă în perioada sovietică, după care a devenit a treia cea mai importantă confesiune din Ucraina, după proclamarea independenţei ţării, în 1991.

Ea revendică în prezent 5,5 milioane de credincioşi, în această ţară cu 46 de milioane de locuitori, reprezentând 12% din populaţie, concentraţi în pricipal în partea de vest, dar şi 1,5 milioane de credincioşi din diaspora ucraineană în Europa, Statele Unite şi Australia.
 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite