James Mattis, la Conferinţa de Securitate de la Munchen: NATO trebuie să se adapteze pentru a rămâne credibilă

James Mattis, la Conferinţa de Securitate de la Munchen: NATO trebuie să se adapteze pentru a rămâne
credibilă

James Mattis, la Conferinţa de Securitate de la Munchen FOTO mdr.de

NATO trebuie să se adapteze pentru a rămâne credibilă, a declarat vineri secretarul american al Apărării James Mattis în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, reafirmând angajamentul Washingtonului faţă de celelalte state membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mattis a afirmat că statele membre ale NATO „nu mai pot nega realitatea“ reprezentată de terorismul internaţional şi de alte riscuri geopolitice şi trebuie să devină „unificate de aceste ameninţări în creştere la adresa democraţiilor noastre“, transmit agenţiile de presă DPA şi AFP, preluate de Agerpres.

Noul preşedinte american Donald Trump a provocat îngrijorare în rândul ţărilor aliate atunci când a descris NATO drept o „alianţă învechită“. Deşi echipa lui Trump a reafirmat angajamentul Statelor Unite faţă de Alianţa Nord-Atlantică, în rândul celorlalte state membre există un sentiment de nelinişte, în special din cauza întrebărilor legate de relaţiile noii administraţii de la Washington cu Rusia.

Într-o reuniune ministerială a NATO desfăşurată miercuri la Bruxelles, James Mattis a adresat un mesaj ultimativ celorlalte state aliate în vederea suplimentării cheltuielilor lor militare, avertizând că în caz contrar există riscul ca Statele Unite să-şi scadă contribuţia la bugetul Alianţei.

Din delegaţia Statelor Unite prezentă la Conferinţa de Securitate de la Munchen fac parte, printre alţii, vicepreşedintele Mike Pence şi secretarul pentru Securitate Internă John Kelly. În capitala landului Bavaria se află 30 de şefi de stat sau de guvern şi 80 de miniştri de Externe şi ai Apărării.

Vicepreşedintele american Mike Pence urmează să se întâlnească sâmbătă cu cancelarul german Angela Merkel.

citeste totul despre: