INFOGRAFIE Ucraina, după 25 de ani de independenţă, încă în cleştele ruşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, la Ziua Naţională a Ucrainei în 2015 FOTO president.gov.ua
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, la Ziua Naţională a Ucrainei în 2015 FOTO president.gov.ua

Ucraina se pregăteşte să aniverseze 25 de ani de independenţă într-un context tensionat, puternic marcat de pierderea peninsulei Crimeea, conflictul cu separatiştii din est şi ameninţarea rusă.

Ucraina va aniversa miercuri 25 de ani de la declararea independenţei faţă de Uniunea Sovietică. Însă acest eveniment, care în mod normal ar trebui să fie un prilej de sărbătoare, va fi puternic marcat de suferinţele din ultimii ani şi de tensiunile din regiune. În nici 25 de ani de suveranitate, Ucraina a rămas fără peninsula Crimeea, anexată de Rusia, iar o parte a teritoriului său a devenit teatrul unui conflict militar separatist. Mai mult, ţara vecină şi-a întărit prezenţa militară în jurul său, o intervenţie militară nefiind exclusă.

Poroşenko se teme de o invazie rusă

Potrivit preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, probabilitatea unei escaladări a conflictului cu Rusia şi separatiştii proruşi din regiunile Doneţk şi Luhansk este „în continuare semnificativă“, putând duce chiar la o „invazie (rusă, n. red.) la scară mare“.

Rebelii proruşi „au crescut foarte mult numărul tirurilor de rachete împotriva poziţiilor noastre din est. Posibilitatea unei escaladări a conflictului rămâne foarte ridicată. Şi nu excludem o invazie la scară mare“, a atras atenţia săptămâna trecută Poroşenko.

„Noi suntem pregătiţi“, a dat asigurări preşedintele ucrainean, subliniind că intenţionează, în caz de escaldare, să introducă legea marţială şi să ordone o nouă mobilizare.

Din 2014 încoace, conducerea prooccidentală a Ucrainei a anunţat mai multe valuri de mobilizare, cerându-le bărbaţilor ucraineni să se alăture luptelor sale cu separatiştii din estul ţării. În ceea ce  priveşte legea marţială, legislaţia ucraineană stipulează că aceasta este promulgată printr-un decret prezidenţial care trebuie aprobat de către Parlament. Ea ar putea include restricţii de circulaţie pentru cetăţeni, interzicerea de partide politice şi a anumitor instituţii publice şi a adunărilor publice. O atmosferă de teroare puternic influenţată de Rusia, care ţine într-un şah permanent Ucraina.

De altfel, preşedintele ucrainean a acuzat „inamicul“ - Rusia - că face „declaraţii absolut iresponsabile“ cu privire la o posibilă retragere din negocierile în „formatul Normandia“, apreciind că încearcă astfel să submineze procesul de pace de la Minsk care vizează soluţionarea conflictului militar.

Putin le cere ucrainenilor să aibă simţul realităţii

Poroşenko a făcut aceste declaraţii în ajunul unei vizite a preşedintelui rus Vladimir Putin în Crimeea, efectuată la câteva zile după capturarea unor presupuşi sabotori ucraineni infiltraţi, potrivit Moscovei, în peninsula de la Marea Neagră în scopul comiterii de atentate şi destabilizării situaţiei.

La rândul său, Putin le-a transmis din Crimeea liderilor politici ucraineni să arate că au simţul simţul realităţii în ceea ce priveşte soluţionarea tensiunilor care au izbucnit recent între Moscova şi Kiev.

image

Mai 2014. Putin laudă victoria din Crimeea FOTO Arhivă

Putin a făcut această declaraţie la Sevastapol, unde a prezidat o reuniune a Consiliului de Securitate.

Exerciţii militare ruse la Marea Neagră

Această reuniune a avut loc în paralel cu „exerciţii logistice“ ale forţelor terestre şi navale ruse în Crimeea.

La exerciţiu, care a implicat transferul de trupe şi echipament de pe continent în peninsula Crimeea, au participat nave ale Flotei Mării Negre, între care nava de desant Ţezar Kunikov, submarinul diesel-electric Starîi Oskol, mai multe nave de deminare, crucişătoare de rachete, precum şi trenuri şi nave fluviale.

Trupele care au participat la exerciţiu au repetat de asemenea manevre de distrugere a unor grupuri de sabotori şi de respingere a unui atac cu submarin.

Exerciţiul a făcut parte din cadrul unor manevre militare mai extinse ale trupelor de logistică, care au început marţea trecută în sudul Rusiei şi la care au participat 2.500 de militari şi aproximativ 350 de vehicule, potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării.

Poroşenko, susţinut de „sultan“

În pofida normalizării relaţiilor turco-ruse, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a dat asigurări omologului său ucrainean că Ankara nu va recunoaşte „ocuparea Crimeii“.

Turcia nu şi-a schimbat „poziţia de nezdruncinat în ceea ce priveşte susţinerea sa faţă de independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei între frontierele recunoscute internaţional“, i-a transmis Erdogan  lui Poroşenko într-o conversaţie telefonică.

Potrivit ONU, peste 9.500 de persoane au fost ucise în războiul din estul Ucrainei, care a izbucnit în aprilie 2014.

infografie
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite