INFOGRAFIE Omenirea îşi pune vecinii la zid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, câteva zeci de ziduri de separare a popoarelor rămân în picioare. Cele mai multe dintre ele se află în Orientul Mijlociu şi Africa.

Cu germanii în frunte, europenii şi nu numai au sărbătorit duminică 25 de ani de la căderea emblematicului Zid al Berlinului, care a separat două lumi şi a fost un simbol al Cortinei de Fier. 

Însă în timp ce Poarta Brandenburg era luminată în aminterea celor peste 400 de oameni care au murit încercând să treacă din Berlinul de Est în Vest, în mai multe colţuri de lume se lucrează la ridicarea unor alte ziduri de separare. Fie că au ca prim scop stoparea imigraţiei ilegale, a traficului de droguri sau de persoane sau că au fost gândite pentru a evita confruntările violente dintre popoare, zeci de ziduri rămân în picioare sau se lungesc pe zi ce trece. 

Este cazul Inelului de Oţel din India, lung de 2.800 de kilometri şi care mai are doar 500 de kilometri până la finalizare. La câţiva ani după ce au demarat lucrările de construire a zidului, oficialii indieni au recunoscut că grănicerii au ordin de a trage pentru a omorî orice persoană care încearcă să pătrundă ilegal dinspre Bangladesh, chiar dacă este vorba de civili neînarmaţi. Peste 1.000 de persoane au fost ucise în acest fel la graniţa dintre India şi Bangladesh în ultimii 10 ani. 

În aceleaşi scopuri au fost ridicate şi gardurile de separare din jurul oraşelor spaniole Melilla şi Ceuta, pentru a ţine afară din Spania şi din UE imigranţii marocani. Aceste două enclave europene din Africa au fost transformate în adevărate fortăreţe hi-tech, spaniolii investind peste 30 de milioane de euro pentru securizarea gardurilor cu înălţimi cuprinse între trei şi şase metri. Consolidarea acestor graniţe a atras o creştere categorică a numărului africanilor care au murit încercând să ajungă în Europa pe apă. 

Cele mai multe astfel de bariere se înalţă însă pe teritoriul Israelului. Acolo, pe lângă zidul de securitate din Ierusalim, israelienii şi-au ridicat bariere la graniţele cu Egiptul, cu Iordania, cu Siria şi Libanul. Apoi, există bariera din jurul Fâşiei Gaza, iar la zidul de securitate din Ierusalim se lucrează constant pentru ca acesta să ajungă să înconjoare Cisiordania. 

Aşa cum multe dintre zidurile din Israel au fost ridicate pentru a reduce numărul ciocinirilor dintre evrei şi palestinieni, „liniile de pace” din Belfast au fost gândite pentru a opri vărsarea de sânge dintre protestanţi şi catolici, unionişti şi naţionalişti. Construcţii similare au fost ridicate şi în oraşele Derry şi Portadown, însă liderii irlandezi au promis că le vor dărâma pe toate în următorii ani. 

Click pentru a mări infografia

image

Citeşte şi:

Zece lucruri de ştiut despre Zidul Berlinului

Comerţul cu oameni peste Zidul Berlinului: prizonierii erau daţi la schimb în Vest chiar şi pentru cafea, cupru sau ulei

Cum au ajuns bucăţi din Zidul Berlinului în toată lumea

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite