Giorgio Napolitano a îndemnat partidele să se bazeze pe programul elaborat de cei „zece înţelepţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele italian Giorgio Napolitano
Preşedintele italian Giorgio Napolitano

Preşedintele reales al Italiei, Giorgio Napolitano, care a început marţi consultările în vederea formării noului Guvern italian, a îndemnat partidele să se bazeze pe un program elaborat în urmă cu zece zile de către "zece înţelepţi", relatează AFP.

Aceşti "înţelepţi", oameni politici şi experţi în diverse domenii, s-au împărţit în două grupuri şi au elaborat o serie de recomandări în vederea reformării sistemului politic şi relansării economiei, care a intrat în recesiune în urmă cu an şi jumătate.

Principalele recomandări ale celor două grupuri:

ECONOMIE

1. Creşterea economică ar trebui susţinută rambursând, chiar şi parţial, o parte din datoria de aproximativ 80 de milioane euro, pe care administraţia publică o are faţă de companiile private, din cele două miliarde de euro alocate fondului de garantare pentru IMM-uri.

2. Toate resursele suplimentare disponibile ar trebui utilizate atât pentru a reduce impozitele pe muncă, cât şi pentru a urmări o dezvoltare economică echitabilă şi durabilă.

3. Fondul pentru prestaţii sociale ar trebui suplimentat cu un miliard de euro pentru a remunera şomajul tehnic aflat în creştere în ţară.

Raportul economic conţine alte recomandări mai generale, şi anume favorizarea angajării în rândul femeilor, încurajarea concurenţei în domeniul gazifer, industriei farmaceutice sau companiilor de asigurări şi de a nu privatiza bunurile sau participaţiile de stat în condiţii de piaţă nefavorabile.

POLITICĂ

1. O nouă lege electorală este necesară. Aceasta trebuie să prevadă o primă absolută mai rezonabilă decât cea aflată în vigoare în prezent şi să permită alegătorilor să voteze pentru candidaţi, nu pentru liste de persoane întocmite de conducerile partidelor.

2. Totodată, experţii propun reducerea numărului - 945 în prezent - de deputaţi şi senatori, precum şi trecerea de la un sistem în care Senatul şi Camera Reprezentanţilor au aceeaşi pondere la un sistem în care camera principală ar fi cea a deputaţilor, în timp ce Senatul ar reprezenta regiunile.

3. Finanţarea publică a partidelor ar trebui menţinută la un nivel mai redus, iar cheltuielile partidelor ar trebui justificate în mod riguros şi verificabil.

4. O lege cu privire la conflictul de interese între interesele private şi funcţia publică a liderilor ar trebui votată, dar orice încercare serioasă în acest sens este blocată de aproximativ 20 de ani, de când Silvio Berlusconi a intrat pe scena politică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite