Germania redeschide porţile UE pentru Republica Moldova
0Sprijinul total al Germaniei pentru agenda de reforme a noului preşedinte al Republicii Moldova a fost reconfirmat, săptămâna aceasta, în cadrul vizitei Maiei Sandu la Berlin.
Privită de la Chişinău, vizita, care a avut loc la invitaţia preşedintelui german Frank-Walter Steinmeier, a avut o încărcătură simbolică deosebită, Berlinul considerând-o oportună anume acum, în pofida restricţiilor dure de contact şi călătorie instituite în Germania. Vizita Maiei Sandu la Berlin a avut loc în a cincea lună de la preluarea mandatului de preşedinte şi cu mai puţin de două luni până la alegerile parlamentare anticipate pe care tot ea le-a provocat.
Este un nou credit de încredere din partea Germaniei pentru partida pro-europeană din Republica Moldova, după ce anterior pro-europenii de la Chişinău şi-au dezamăgit profund, prin corupţie, partenerii europeni.
De la „istorie de succes” la stat capturat
După 2009-2010, când moldovenii s-au debarasat, prin revoluţie şi alegeri anticipate, de regimul comunist al generalului sovietic Vladimir Voronin, care trăgea ţara înapoi, autorităţile de la Berlin au întins hotărât mâna politicienilor moldoveni pro-europeni, care se angajaseră să modernizeze tânărul stat ex-sovietic, să facă reforme, să întărească democraţia şi să scoată justiţia de sub influenţa politicului. Până au ieşit la iveală marile hoţii, Moldova, guvernată de Alianţa pentru Integrare Europeană, era considerată „istoria de succes” a Uniunii Europene. Uşile marilor cancelarii europene erau deschise pentru oficialii de la Chişinău.
În luna mai 2011, premierul liberal-democrat Vlad Filat a fost primit, lăudat şi încurajat de cancelarul german Angela Merkel. În august 2012, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Germania şi Republica Moldova, Merkel a vizitat Republica Moldova. A fost prima dată când un cancelar german a vizitat Moldova după proclamarea independenţei. Cu această ocazie, guvernanţii de la Chişinău au turnat asfalt proaspăt de la aeroport până în centrul oraşului, Vlad Filat a întâmpinat-o cu flori pe Merkel, la scara avionului. La finalul vizitei, premierul moldovean şi-a stăpânit cu greu lacrimile atunci când a petrecut-o pe Angela Merkel, care l-a îmbrăţişat pe Filat cu ambele mâini, iar acesta, emoţionat, i-a sărutat mâna.
Şi a început capturarea statului...
Apoi, cu implicarea instituţiilor statului, din sistemul bancar moldovenesc a fost furat un miliard de dolari, sărăcia în rândul populaţiei s-a aprofundat, reformele stagnau, iar oligarhii îşi împărţeau sferele de influenţă şi preluau controlul asupra fluxurilor financiare ale statului. Instituţiile de drept capitulau rând pe rând în faţa regimului cleptocratic. În cele din urmă, Vlad Filat a fost reţinut, iar ulterior condamnat pentru corupţie în cadrul unui proces opac de justiţia controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc, care ulterior a încercat să instituie dictatura.
Aceste abuzuri, săvârşite de nişte politicieni care defilau sub drapelele UE, au dezamăgit, iar pe acest fundal, în 2016, la alegerile prezidenţiale a învins candidatul pro-rus, Igor Dodon. Acesta a fost asimilat de regimul Plahotniuc, iar situaţia în ţară a continuat să se agraveze atât sub aspectul îngrădirii drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, cât şi în ceea ce priveşte creşterea sărăciei.
Steinmeier: „Maia Sandu ne-a impresionat”
La sfârşitul anului trecut, Maia Sandu l-a învins pe Igor Dodon la alegerile prezidenţiale pe fundalul unei campanii murdare, doldora de fake-news, a contracandidatului său sprijinit de Rusia. Maia Sandu s-a declarat preşedintele integrării europene, iar primele reacţii internaţionale au arătat că se bucură de un sprijin impresionant din partea UE şi a Occidentului.
În pofida eşuării „istoriei de succes” după 2012, în care UE a investit încredere şi foarte mulţi bani, Germania şi-a exprimat din nou deschiderea totală pentru Moldova şi a transmis un semnal puternic la nivel internaţional că la Chişinău a apărut un partener puternic, care merită credit de încredere: „Doamna preşedinte Maia Sandu ne-a impresionat cu programul de reforme pe care ni l-a prezentat, care se extinde asupra tuturor domeniilor. Este un program reformator pentru care nu pot decât să-mi declar absolutul respect. Noi, în Germania, vă urăm nu pur şi simplu mult succes, ci vrem să vă sprijinim din răsputeri”, a menţionat preşedintele Steinmeier.
S-a schimbat şi mesajul-ţintă al Berlinului referitor la Republica Moldova. Problematica transnistreană a trecut pe un plan secund, anterior încercarea Berlinului de a forţa o soluţie a diferendului transnistrean, cu cedări din partea Chişinăului, fiind criticată în mediul de experţi din Republica Moldova. În contextul electoral de la Chişinău, Germania pune acum accent pe o Moldovă fără corupţie, democratică, stabilă şi prosperă.
Vitalie Călugăreanu - Deutsche Welle