Germania plănuieşte investiţii şi mai mari programe de spionaj online

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul de Informaţii Externe din Germania a anunţat investiţii importante pentru a extinde programul naţional de supraveghere pe Internet, în ciuda neliniştilor provocate de scandalul spionajului online care a izbucnit în Statele Unite ale Americii.

Oficialii Serviciului de Informaţii Externe au anunţat sâmbătă că plănuiesc să investească 100 de milioane de euro în următorii cinci ani într-un program de extindere a monitorizării online.

Proiectul guvernului german presupune recrutarea a 100 de noi specialişti pentru a forma o echipă de „recunoaştere tehnică”, informează publicaţia „Der Spiegel”.

„Sigur că serviciile noastre de informaţii trebuie să fie prezente pe internet”, a declarat pentru „Der Spiegel” Hans-Peter Friedrich, ministrul german de Interne, însă nu a confirmat detaliile raportului.

Raportul guvernamental a fost publicat cu trei zile înainte de prima vizită oficială în Germania a preşedintelui american Barack Obama. Oficialii germani au anunţat că vor aborda subiectul acuzaţiilor de spionaj a convorbirilor telefonice şi a mesageriei online întreprinse de programele secrete americane.

Potrivit informaţiilor transmise de publicaţia germană, Serviciul de Informaţii Externe de la Berlin intenţionează să monitorizeze „cât mai îndeaproape” traficul internaţional de date. În prezent, instituţia acoperă traficul a aproximativ 5% din emailurile, apelurile online şi conversaţiile virtuale iniţiate din Germania, deşi legile ţării permit supravegherea de până la 20%.

Spre deosebire de Agenţia de Securitate Naţională (NSA) din SUA, Serviciul german de Informaţii Externe nu are permisiunea de a stoca date, ci le filtrează imediat ce are loc transferul de informaţii.

Republica Federală Germania este o ţară în care sensibilitatea oamenilor cu privire la supravegherea secretă este deosebit de importantă, din cauza spionajului pe scară largă care a afectat populaţia aflată sub regimul comunist în Germania postbelică.


Alte ştiri pe aceeaşi temă:

„Fratele cel mare“, cu ochii pe popoare

Edward Snowden a dezvăluit noi informaţii despre spionarea SUA a companiilor chineze de telecomunicaţii

Cum spiona NSA înainte să existe Google, Facebook, Apple sau Microsoft: filtra mii de telegrame pentru a găsi un indiciu

SUA nu pot controla cele 5 milioane de angajaţi care lucrează pentru serviciile secrete şi care au acces la informaţii confidenţiale

„The Guardian“: Cum şi-a spionat Londra aliaţii, la un summit din 2009. Se va repeta situaţia la întâlnirea de săptămâna asta?

Microsoft, al doilea gigant care publică date despre datele oferite guvernului american: peste 31.000 de conturi vizate

19.000 de conturi de Facebook au fost "cercetate" cu atenţie de NSA. Reţeaua este prima care publică cifre exacte după scandalul PRISM

Agenţia britanică de informaţii GCHQ spionează apelurile telefonice şi conversaţiile de pe Internet din întreaga lume

NSA ar spiona mai îndeaproape oamenii, dar nu are suficienţi bani la dispoziţie

Arma secretă de spionaj a Agenţiei Naţionale de Securitate din SUA: TAO

Google şi Microsoft ies la rampă: Lăsaţi-ne să arătăm oamenilor ce date oferim

Cum arată programul NSA de spionaj care i-a speriat pe americani, reimaginat de un artist în prezentări digitale

Noi detalii despre PRISM: programul de spionaj este aprobat de Congresul SUA şi colectarea datelor se face cu acordul companiilor

Cum a evoluat spionajul american după atentatele de la 11 septembrie 2001

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite