Toate tunurile pe români şi bulgari: parlamentarii germani cer amprentarea imigranţilor din aceste state care ajung în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elmar Brox, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamenului European
Elmar Brox, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamenului European

Isteria privind „hoardele” de imigranţi români şi bulgari care vor lua cu asalt statele bogate din Vestul Europei pentru a profita de ajutoarele sociale generoase a ajuns într-o nouă fază. Parlamentari din coaliţia Angelei Merkel, aflată la guvernare, cer amprentarea imigranţilor din aceste două ţări care vin în Germania doar cu astfel de scopuri. Membrii Bundestagului nu au precizat însă şi cum îi vor recunoaşte pe aceşti imigranţi.

„Imigranţii care vin în Germania doar pentru Hartv IV (indemnizaţii de şomaj), alocaţii pentru copii şi asigurări de sănătate trebuie trimişi rapid în ţările lor de origine. Pentru a preveni intrările multiple trebuie să ne gândim la amprentarea lor”, a declarat Elmar Brok, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului European, pentru cotidianul tabloid „Bild” din Germania.

Afirmaţiile conservatorului Brok au stârnit imediat reacţii puternice chiar în cadrul coaliţiei din care face parte. Armin Laschet, vicepreşedinte al coaliţiei Uniunea Creştin-Democrată a Angelei Merkel, a declarat că ideea „este în dezacord cu o Europă deschisă”.

Disputele din cadrul CDU, guvernul de „mare coaliţie” condus de Angela Merkel, pe tema sosirii în Germania a românilor şi bulgarilor după ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii s-au înregistrat până în prezent între social-democraţi şi aliatul bavarez al CDU, CSU, care a adoptat o atitudine mai dură în privinţa imigraţiei.

Dar comentarii lui Brok au provocat fricţiuni în cadrul CDU, notează portalul german thelocal.de. 

Regina Görner, un membru al comitetului de conducere al CDU, a descris cererile CSU de restricţii pentru români şi bulgari drept „absurde". CSU vrea să le facă mai dificil accesul noilor imigranţi români şi bulgari la generosul sistem de protecţie socială din Germania. Între timp, social-democraţii au calificat aceste cereri drept populism.

Datele oferite de Agenţia federală pentru ocuparea forţei de muncă arată că 0,6 la sută dintre alocaţiile de şomaj merg către români şi bulgari. În perioada septembrie 2012 - august 2013, persoanele din cele două ţări au pretins 172 de milioane de euro.

Propunerea lui Brok vine în contextul unei dezbateri aprinse pe tema imigranţilor est-europeni, amplificată în ultimele luni în Marea Britanie de cursa electorală. De la 1 ianuarie 2014, nouă state europene - Marea Britanie, Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franţa, Malta şi Spania - şi-au liberalizat pieţele muncii pentru România şi pentru Bulgaria. 

Până acum, atât românii, cât şi bulgarii puteau lucra în străinătate doar în anumite domenii, iar angajatorii lor erau nevoiţi să obţină pentru ei un permis special. 

Dintre toţi, britanicii au fost convinşi că 1 ianuarie 2014 va însemna luarea cu asalt a graniţelor Marii Britanii de către bulgari şi români. Întreaga dispută a fost amplu alimentată de partidul UKIP (UK Independence Party), considerat extremist, care şi-a bazat platforma electorală pe reducerea beneficiilor sociale pentru imigranţi şi promisiunea de a repatria orice imigrant care nu-şi găseşte loc de muncă sau care încalcă legea. 

CITEŞTE MAI MULT

Nouă ţări UE ridică restricţiile pentru muncitorii români, de la 1 ianuarie 2014

Restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari sunt ridicate în toate ţările UE, de la 1 ianuarie 2014, pe fondul temerilor că va exista un val de imigranţi din România şi Bulgaria care vor „abuza” de beneficiile sistemelor sociale din ţări precum Marea Britanie sau Germania.

FOTO Cod roşu de români în presa britanică: ziarele încep anul cu noi atacuri la adresa imigranţilor

Pentru prima dată, România ţine prima pagină a principalelor publicaţii britanice în prima zi a anului. Ediţiile on-line ale tabloidelor, dar şi ale ziarelor quality au avut, miercuri dimineaţă, pe primele pagini articole în care avertizează „Atenţie, vin românii!”.

Marea Britanie, în aşteptarea „invaziei” care nu a avut loc

Victor, un român în vârstă de 30 de ani, a sosit miercuri, în Marea Britanie, cu o cursă aeriană care a pornit din Târgu-Mureş cu destinaţia Aeropotul Luton. El urmează să se angajeze la o spălătorie auto din Londra, fiind doar unul dintre românii care se duc să muncească în Regatul Unit, deci va plăti taxe şi impozite. Economia va avea de profitat, este de părere Herbert Brücker, specialist la Institutul pentru Piaţa Muncii din Germania.

Ridicare restricţiilor de muncă în Marea Britanie iscă reacţii aprinse: „De ce vor România şi Bulgaria să luăm noi romii lor?”

„The Daily Sunday Express”, un tabloid britanic, scrie că guvernele din România şi Bulgaria acuză pe nedrept Marea Britanie de tratament discrimnatoriu în ceea ce priveşte liberalizarea pieţei muncii începând cu 1 ianuarie 2014, deşi ele nu au grijă de această minoritate în propria ţară. Autorul articolului sugerează că cele două guverne ar vrea, de fapt, să scape de romi.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite