Adevărul Live: David McAllister, politician german, despre România şi UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul prim-ministrul al landului Saxonia Inferioară din Germania, David McAllister, a discutat la Adevărul Live cu jurnalista Diana Rusu despre situaţia politică din România, predicţiile electorale pentru alegerile europarlamentare, precum şi direcţia spre care se îndreaptă Uniunea Europeană.

Care este secretul popularităţii dumneavoastră?

E o vorbă în germană "cine e cinstit trăieşte mai mult". Poţi să ai succese pe termen scurt, dacă schimbi adevărul. Politica începe cu adevărul în faţă.

Presa britanică pare să vă iubească. Originea mixă a fost un avantaj sau un dezavantaj în ascensiunea dumneavoastră politică?

Cred că în cadrul internaţional al europenizării Germaniei nu mai este atât de relevant ca în trecut. Avem mulţi politicieni care provin din alte sfere culturale care au crescut în mai multe limbi, de aceea eu spun că n-am avut nici de câştigat, nici de pierdut prin originea mea. Presa britanică este alături de mine, atât de binevoitoare, pentru că o persoană cu numele McAllister, de origine scoţiană, e uimitor să facă politică în Germania.

Sunteţi un exemplu pentru Europa multiculturală, de la crearea ei. Cu toate acestea, în ultimii ani din cauza crizei şi ascensiunii valului de eurosceptici, această caracteristică a Europei a început să fie lovită puternic. Ce părere aveţi despre migraţia din interiorul Uniunii Europene.

Eu candidez conştient pentru Parlamentul European pe 25 mai, pentru că Europa este importantă, iar Parlamentul European este foarte important. Noi, germanii credem în ideea unificării europene, iar Uniunea Europeană este un proiect unic pe plan mondial. După 1945 a fost un proiect al păcii, iar 1989 - un proiect al libertăţii. Suntem fericiţi şi recunoscători pentru că prietenii şi partenerii noştri din Sud, Est au intrat în Uniunea Europeană. Printre parteneri este şi România, o ţară mândră şi cu istorie.

Uniunea Europeană ţine şi de libertatea de mişcare - prin situaţia economică foarte bună din Germania unde avem nevoie de specialiştii, e necesar ca oameni din alte ţări să fie alături de noi. Suntem recunoscători pentru orice cetăţean român sau bulgar care vine la noi la muncă.

Avem dificultăţi atunci când vin persoane din alte ţări europene să imigreze în sistemele sociale. Asta provoacă discuţiile de la noi în ţară. În toate ţările europene se întâmplă acelaşi lucru. România este un partener real.

Cum veţi putea influenţa politica europeană în acest sens?

Germania va rămâne puternică, doar dacă Europa va fi puternică. Membrele Uniunii Europene, singure, nu vor reuşi aproape nimic. Ideea fascinantă a Uniunii Europene este că ţări suverane membre îşi împart competenţe încât să devină împreună mai puternice.

Dar unii nu vor să şi le împartă... Marea Britanie vrea să şi le ia înapoi.

Noi nu ne dorim un UE guvernat din Bruxelles. Bazele UE sunt cele 28 de ţări. Sarcinile care pot fi rezolvate pe plan local mai bine să rămână acolo în administrare, dar Uniunea Europeană să se ocupe de sarcinile de perspectivă, de cele relevantă. Avem nevoie de mai multă Europă, pentru viitor, în sarcinile pe care statele membre nu le pot rezolva singure.

Eu voi lupta în Parlamentul European ca şi Comisia Europeană să se concentreze pe viitor, iar reglementarea din detaliu să fie lăsată local. Marea Britanie doreşte să facă propuneri concrete despre cum vede transferul de sarcini de la UE spre guvernele naţionale. Acum nu au fost puse pe hârtie, aşa că încă nu au fost discutate.

Ce ar însemna Marea Britanie fără Scoţia, având în vedere că se apropie referendumul

Guvernul scoţian şi cel britanic s-au înţeles să organizeze referendumul, iar scoţienii sunt invitaţi pe 18 octombrie să decidă dacă vor să rămână în UE alături de Marea Britanie sau dacă vor merge pe cont propriu.

Noi vom respecta decizia scoţienilor, dar aceasta este o problemă internă, iar consilierii străini sunt sfătuiţi să nu se amestece în problemele interne ale Scoţiei.

David McAllister, politician german, despre România şi UE

Cum abordează partidul de guvernare din Marea Britanie problema imigranţilor români?

Baza UE este libertatea de mişcare, iar de la 1 ianuarie va fi atotcuprinzătoare şi pentru români şi bulgari. Suntem o piaţă unită, ceea ce înseamnă că e posibil peste tot în Europa să lucrăm liberi. Nimeni nu se opune acestei libertăţi, însă oamenii îşi fac griji că ar putea avea loc o imigrare în sistemele de asigurări sociale.

Şi aici există principii – trebuie să ne sprijinim reciproc, dar abuzul nu ar trebui să aibă loc în nicio ţară.

Situaţia politică din România este într-o permanentă nelinişte, există unele voci care spun că această problemă împiedică România să devină o voce mai puternică în cadrul UE.

Bulgaria şi România trebuie să fie percepute ca membri cu drepturi depline în UE. Suntem o comunitate a statelor de drept funcţionale. Pe lângă un guvern puternic există şi o opoziţie puternică, iar fiecare stat este nevoit să combată corupţia din interiorul ei. Este o temă generală în interiorul Uniunii.

Uniunea Europeană cu două viteze - vor putea ţările considerate „în urmă” să recupereze avansul primelor ţări care au format Uniunea Europeană?

Nu sunt un prieten al formulării „Europa în două, trei viteze” şi nici nu aleg această expresie. Avem o uniune flexibilă. În toate cele 28 de ţări ar trebui să implementăm politici comune. Uitaţi-vă la situaţia Germaniei, acum 10-15 era considerată „omul bolnav” al Europei. De atunci până acum au fost luate decizii comune de consolidare, reforme.

În presa britanică s-a scris că există speranţa că dvs aţi putea fi viitorul cancelar al Germaniei. Ce părere aveţi?

Numai presa britanică scrie aşa despre mine. Cred că ţine şi de folclorul local şi că cineva cu un nume scoţian precum McAlister are succes pe scena politică a altei ţări. 

---

Membru al formaţiunii politice aflată la guvernare, CDU, David McAllister a administrat unul dintre cele mai dezvoltate şi prospere landuri din Germania federală. 

Apropiat al cancelarului Angela Merkel, David McAllister va conduce echipa de candidaţi a CDU la alegerile europarlamentare din mai 2014.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite