Germania construieşte discret o armată europeană alături de România şi Cehia
0Germania a reuşit în acest an, alături de România şi Cehia, să facă un pas radical în direcţia realizării unei armate europene, un proiect care generează frecvent tărăboi între aliaţii din NATO, scrie revista Foreign Policy.
Proiectul privind crearea unui armate europene pare fantezist şi reprezintă chiar o „sperietoare“ pentru unele state membre UE. Dacă o parte a statelor din blocul comunitar consideră necesară înfiinţarea unei forţe comune de apărare, în scopul ridicării poziţiei Europei în lume, adversarii acestei idei, cu Marea Britanie în frunte, exprimă îngrijorări cu privire la apariţia unei potenţiale structuri militare rivale NATO.
Însă germanii, românii şi cehii au făcut un pas radical în direcţia realizării unei armate europene, evitând în acelaşi timp orice tărăboi politic prin anunţarea integrării forţelor armate.
Mai exact, România şi Cehia îşi vor integra, în următoarele luni, câte o brigadă în armata Germaniei, semnalează Foreign Policy, potrivit news.ro.
Brigada Mecanizată 81 „General Grigore Bălan“, care este dislocată în garnizoana Bistriţa, se va alătura în următoarele luni Diviziei Forţelor de Răspuns Rapid a Bundeswehr.
De asemenea, Brigada 4 de Desfăşurare Rapidă a Cehiei, care a participat la operaţiuni militare în Afganistan şi în Kosovo, va deveni parte din Divizia 10 Armată a Germaniei.
România şi Cehia urmează, de fapt, un pas făcut deja de Olanda. Două brigăzi ale armatei olandeze s-au alăturat deja Diviziei Forţelor de Răspuns Rapid a Bundeswehr, respectiv Diviziei Armate 1 a Germaniei.
„Guvernul german demonstrează că este deschis să acţioneze în direcţia integrării militare europene, chiar dacă alţii de pe continent nu sunt“, a comentat această situaţie profesorul de politică internaţională Carlo Masala, de la Universitatea Forţelor Armate Federale ale Germaniei.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat în mod repetat ideea unei armate europene, care a fost adeseori ignorată de liderii UE.
În martie, Bruxellesul a anunţat crearea unui comandament militar comun, care este responsabil doar pentru misiuni de antrenament în Somalia, Mali şi Republica Centrafricană.
Însă Germania doreşte să construiască ceva mult mai ambiţios, adică o reţea de mini-armate europene conduse de către Bundeswehr, notează Foreign Policy.
„Această iniţiativă a venit ca un rezultat al slăbiciunii Bundeswehrului. Germanii au realizat că trebuie să umple găurile care există în forţele tereste ale Bundeswehrului, tocmai pentru a obţine influenţă politică şi militară în NATO“, a apreciat Justyna Gotkowska, o analistă pe probleme de securitate la think-tank-ul polonez Centrul pentru Studii Estice.
„Este o încercare de a preveni o prăbuşire completă a securităţii comune europene“, a subliniat şi Carlo Masala.