FOTO VIDEO Papa Francisc vizitează Bulgaria, o ţară săracă a UE, ostilă migranţilor. Biserica Ortodoxă Bulgară a interzis preoţilor să se roage cu Suveranul Pontif

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc si presedintele bulgar Rumen Radev FOTO AFP
Papa Francisc si presedintele bulgar Rumen Radev FOTO AFP

Papa Francisc a ajuns, dumincă, în Bulgaria, cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană şi una care s-a exprimat clar împotriva migranţilor în acelaşi timp în care Papa a îndemnat Europa să-şi deschidă braţele şi inimile pentru refugiaţi, potrivit Associated Press.

În timpul vizitei sale de două zile, Francisc are de gând să meargă la un centru pentru refugiaţi şi să abordeze relaţiile complicate cu Biserica Ortodoxă Bulgară. Ulterior, acesta va efectua o vizită de o zi în ţara vecinî Macedonia de Nord,  marcând prima vizită a unui pontif în acest stat.

Prima întâlnire pe care Papa Francisc a avut-o duminică a fost cu prim-ministrul Boyko Borisov, a cărui coaliţie de guvernare pro-Bruxelles de dreapta include trei partide naţionaliste, anti-imigranţi. Guvernul a cerut UE să închidă graniţele pentru migranţi şi Bulgaria şi-a închis propria graniţă cu Turcia cu un gard din sârmă ghimpată.

Papa Francisc si Boyko Borisov/vizita papa Bulgaria FOTO AFP

Papa argentinian a făcut din condiţia migranţilor şi a refugiaţilor o parte importantă a papalităţii sale, făcând apel la guverne să construiască poduri, nu ziduri, şi să facă tot ceea ce pot pentru a-i primi şi integra pe refugiaţii care fug de războaie şi sărăcie. Vizita Papei are loc cu doar trei săptămâni înainte de alegerile pentru Parlamentul European care vor avea loc în cele 28 de state membre UE, în care se preconizează că partidele naţionaliste, anti-imigranţi vor avea rezultate solide.

Preşedintele Rumen Radev l-a întâmpinat pe Francisc la palatul prezidenţial cu o ceremonie, după care cei doi se vor întâlni cu reprezentanţi ai Guvernului bulgar şi ai societăţii civile.

Papa francisc si presedintele bulgar Radev FOTO AFP

Luni, Papa Francisc va vizita un centru pentru refugiaţi situat într-o fostă şcoală de la periferiile capitalei Sofia. Radostina Belcheva de la Consiliul pentru Femei Refugiate din Bulgaria a spus că vizita pontifului va fi o dovadă de solidaritate cu cei nevoiaşi.

Abordarea dură a Bulgariei privind refugiaţii este un factor descurajator: deşi aproximativ 20.000 de oameni au făcut cereri de azil în Bulgaria în 2015, acest număr a scăzut la 2.500 anul trecut, potrivit agenţiei de stat pentru refugiaţi.

Liderii Bisericii Ortodoxe Bulgare au ordonat preoţilor săi să nu ia parte la rugăciuni şi slujbe împreună cu Papa, pentru că legile nu permit acest lucru. Suveranul Pontif se va întâlni, însă, cu Patriarhul Neofit şi va vizita catedrala ortodoxă din Sofia.

Biserica conservatoare a Bulgariei nu participă în dialogul oficial catolic-ortodox şi chiar a ignorat Sinodul Panortodox din Creta, din 2016. Sfântul Sinod a transmis clar că nu va participa la slujbe sau rugăciuni comune cu Papa, deşi este de aşteptat ca un cor pentru copii să cânte pentru pontif.

Francisc, al cărui pontificat a fost marcat de un val de acuzaţii referitoare la abuzuri sexuale ale preoţilor catolici asupra minorilor, a făcut o prioritate din dialogul dintre credinţe.

În martie, el s-a adresat în faţa a mii de oameni la o moschee din Maroc; în februarie a efectuat prima vizită din istorie a unui pontif în Peninsula Arabică-locul de naştere al islamului. Însă Biserica Bulgară este singura biserică ortodoxă care nu participă la un dialog cu Biserica Catolică.

„Sinodul îl va primi pe Papă în rolul său de şef de stat, din moment ce acceptă folosirea termenului de <<biserică>> doar pentru alţi creştin-ortodocşi“, a declarat Tony Nikolov de la publicaţia bulgară Creştinătate şi Cultură.

Luni, Francisc va ţine o slujbă pentru comunitatea catolică bulgară, care reprezintă sub un procent din populaţia totală de aproximativ 7 milioane.

În ciuda numărului mic de catolici, bulgarii ţin în mod deosebit la una dintre cele mai importante figuri din secolul XX ale Bisericii Catolice, Papa Ioan al XXIII-lea. Fostul Angelo Roncalli a fost trimisul Vaticanului în Bulgaria în perioada 1924-1934 şi este cunoscut dreăt „Papa bulgar“.

Bulgaria, care a aderat la UE în 2007, este cea mai săracă ţară a blocului comunitar, cu cel mai mic salariu mediu lunar - 575 de euro - şi cea mai mică pensie medie – 190 de euro.

Diviziuni 

45 de ani de ateism susţinut de stat sub comunism au lăsat Biserica Bulgară destul de retrasă şi poziţia sa a devenit chiar mai dură după o ruptură internă care a fost rezolvată abia în 2001.

Unii încă privesc Biserica Catolică drept o întruchipare modernă a prozeliţilor din secolele trecute.

Între timp, relaţiile dintre Roma şi alte biserici ortodoxe s-au îmbunătăţit, în februarie 2016 având loc o întâlnire istorică dintre Papa Francisc şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse Chiril, în Cuba.

Aceasta a fost prima întâlnire de acest fel de la Marea Schismă de acum aproape 1.000 de ani, care a rupt creştinătatea în două.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite