Fillon promite o anchetă parlamentară cu privire la Hollande, dacă va fi ales în funcţia de preşedinte al Franţei

Fillon promite o anchetă parlamentară cu privire la Hollande, dacă va fi ales în funcţia de preşedinte al Franţei

François Fillon Foto: EPA

Candidatul la alegerile prezidenţiale din Franţa François Fillon, ale cărui şanse de a câştiga au scăzut dramatic din cauza scandalului legat de presupuse angajări fictive ale rudelor sale, a afirmat luni că dacă va fi ales va cere o anchetă parlamentară cu privire la o eventuală intervenţie a actualului preşedinte François Hollande în sistemul de justiţie, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fostul premier conservator în vârstă de 63 de ani, inculpat în martie pentru deturnare de fonduri publice în legătură cu presupusele locuri de muncă fictive ale soţiei sale şi a doi dintre copiii cuplului, insistă că este nevinovat.
 
„Dacă aveam cea mai mică îndoială legată de vinovăţia mea, nu aş fi candidat la alegerile prezidenţiale“, a declarat Fillon la postul BFM TV.
 
Pe de altă parte, Fillon a făcut un pas înapoi în ceea ce priveşte acuzaţiile pe care le lansase în martie conform cărora preşedintele socialist a condus personal o campanie pentru a-l denigra, afirmând că nu poate demonstra acest lucru. 
 
Fostul premier a adăugat însă că procuratura ar trebui să înceapă o anchetă pe marginea unor afirmaţii făcute într-o carte de doi ziarişti de la publicaţia satirică „Le Canard Enchainé“ potrivit cărora Hollande a primit la birou înregistrări judiciare care prezentau interes pentru el.
 
„Procurorii ar trebui să preia acest caz. Dacă nu o fac şi dacă voi fi ales preşedinte, va fi creată o comisie parlamentară de anchetă“, a spus Fillon.
 
Preşedinţia franceză a respins acuzaţiile lui Fillon, negând orice intervenţie în sistemul de justiţie.
 
Candidat al dreptei la succesiunea lui Hollande şi fost favorit în sondaje, Fillon a pierdut teren în faţa şefei extremei-drepte Marine Le Pen şi a candidatului de centru Emmanuel Macron după scandalul angajărilor fictive.
 
De altfel, potrivit ultimelor sondaje, în al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe data de 7 mai, ar urma să se confrunte Macron şi Le Pen. Primul tur al alegerilor prezidenţiale se va desfăşura pe 23 aprilie.
citeste totul despre: