Europol: 3600 de grupuri de crimă organizată acţionează în statele Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raportul Europol vizează cele 27 de state membre
Raportul Europol vizează cele 27 de state membre

Potrivit  ultimului raport al Europol, “Evaluări pe 2013 privind ameninţări serioase ale crimei organizate” (SOCTA), în ţările membre ale Uniunii Europene acţionează aproximativ 3600 de grupuri aparţinând crimei organizate .


 Într-o ierarhizare a importanţei lor, documentul stabileşte că traficul internaţional de droguri rămâne cea mai intensă activitate a crimei organizate, dar au fost identificate noi domenii de activitate criminală, legate de criza economică şi de internet. Aceste noi evoluţii, se apreciază în raport, modifică natura crimei organizate care se manifestă acum simultan în mai multe îări şi sectoare.

“În Europa îşi fac apariţia grupuri de crimă organizată calitativ noi, care nu se organizează în funcţie de naţionalitate sau specializare într-un singur domeniu al crimei ci sunt capabile să opereze pe baze internaţionale, concentrându-se, la fel ca într-o afacere, pe maximizarea profitului şi minimaizarea riscurilor. Sunt formele denaturate ale noii noastre societăţi globalizate”, scrie în introducerea raportului, dat publictăţii la Haga, Robert Wainwright, directorul Europol.

   Concluziile şi recomandările făcute în document au fost realizate pe baza datelor şi informaţiilor poliţiilor, culese din cele 27 state membre,  de la alte agenţii UE şi  din propria bază de date.  În funcţie de acestea, Consiliul JAI va defini priorităţile pentru următorii patru ani.

SOCTA 2013 a identificat domeniile care necesită acţiuni concertate ale statelor membre ale UE pentru a putea reacţiona cel mai eficient în faţa acestor ameninţări. Ele se referă la domenii cărora  până acum nu li s-a acordat atenţie dar , la ora actuală,au devenit prioritare din cauza impactului asupra societăţii. Aceste priorităţi sunt: facilitarea imigrării ilegale, traficul de persoane, mărfuri contrafăcute cu impact asupra sănătăţii şi securităţii oamenilor, fraude economice, producţia de droguri sintetice , atacurile cibernetice, spălarea de bani.

Criza economică şi reducerea în consecinţă a veniturilor populaţiei au determinat modificarea activităţilor criminale, cum ar fi un accent mai mare pe produsele contrafăcute, comerţul ilicit,  fabricarea de mărfuri ce nu corespund standardelor sau care afectează sănătatea.

Nu mai este vorba de falsificarea produselor de lux ci şi ale celor de uz cotidian, inclusiv alimente şi medicamente. S-au înmulţit fraudele economice, mai ales manipularea regimului TVA, datorită căreia guvernele statelor membre au pierdut anual miliarde de euro.

   Internetul este de asemenea un domeniu prioritat în activităţile ilegale, permiţând grupurilor de crimă organizată să acceseze noi victime, să-şi poată ascunde activitatea şi să efectueze diferite acţiuni criminale într-o perioadă de timp mult mai scurtă şi pe o scară mult mai largă decât înainte.

Extinderea internetului şi progresul tehnologic, , subliniază raportul, au produs o reorientare semnificativă a domeniilor în care acţionează grupurile de crimă organizată, precum şi în modelele activităţii criminale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite