Eşec al politicii UE privind migranţii. Doar 227 de refugiaţi au fost relocaţi după acordul de toamna trecută

Eşec al politicii UE privind migranţii. Doar 227 de refugiaţi au fost relocaţi după acordul de toamna trecută

Europa se confruntă cu cea mai gravă criză a refugiaţilor din istoria recentă FOTO AP

Doar 227 de refugiaţi, provenind din Siria şi Eritreea, au fost relocaţi din ţările de intrare în alte state ale Uniunii Europene după decizia adoptată la summit-ul UE de toamna trecută.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cei 227 au fost transferaţi din Grecia şi Italia şi reprezintă 0,17% din cei 160.000 de migranţi pe care statele Uniunii Europene s-au angajat să îi primească la summitul din septembrie şi doar 0,03% din cei peste un milion de refugiaţi care au intrat pe teritoriul Uniuniunii în 2015, relatează The Guardian.
 
Mai mult, numărul locurilor de cazare pentru refugiaţi puse oficial la dispoziţie de statele europene se ridică la doar 4.207.
 
Răspunsul tardiv al Europei se situează în contrast cu accelerarea crizei migranţilor. Numărul zilnic de refugiaţi care intră în prezent în Grecia este de 11 ori mai mare decât cel înregistrat în ianuarie 2015.
 
Cei mai mulţi dintre cei care intră în Europa pe mare ar trebui să fie distribuiţi în celelalte ţări europene, potrivit acordului din septembrie. Însă datele oficiale arată că 19 state UE nu au primit niciun refugiat din Grecia sau Italia, iar marea majoritate a celor relocaţi au ajuns în Suedia şi Germania.
 
Statele UE nu au reuşit nici să ofere paza graniţelor pe care au promis-o. Ţările membre au furnizat doar 447 de forţe de securitate din numărul promis de 775. Ungaria, una dintre ţările cele mai vocale în privinţa securizării graniţelor Uniunii, a trimis doar patru persoane în Grecia sau Italia. 
 
Liderii statelor europene au participat, în septembrie, la un summit extraordinar pe tema migraţiei. 
 
România a votat, atunci, alături de Cehia, Slovacia şi Ungaria, împotriva cotelor voluntare de refugiaţi, însă majoritatea a decis ca UE să primească 120.000 de refugiaţi, alături de alţi 40.000 în legătură cu care fusese adoptată anterior o decizie. Dintre aceştia, aproximativ 5.000 de refugiaţi ar fi urmat să ajungă în România.
citeste totul despre: