ECDC: Omicron ar putea fi responsabil pentru jumătate dintre infecţiile care vor apărea în Europa în următoarele luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europa a înregistrat până acum zeci de infecţii cu varianta Omicron, care a fost detectată pentru prima dată, luna trecută, în Africa de Sud. FOTO Shutterstock
Europa a înregistrat până acum zeci de infecţii cu varianta Omicron, care a fost detectată pentru prima dată, luna trecută, în Africa de Sud. FOTO Shutterstock

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a anunţat joi că în câteva luni varianta Omicron a coronavirusului ar putea fi responsabilă de peste jumătate din toate cazurile de COVID-19 înregistrate în Europa.

Există o serie de incertitudini în jurul Omicron în ceea ce priveşte transmisibilitatea, severitatea, deşi datele preliminare sugerează o infecţiozitate substanţială faţă de varianta Delta.

„Pe baza modelelor matematice efectuate de ECDC, există indicii că Omicron ar putea provoca peste jumătate din toate infecţiile cu SARS-CoV-2 din UE/SEE în următoarele câteva luni”, transmite Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor într-un comunicat.

Cu cât Omicron este mai infecţios decât Delta şi cu cât circulaţia sa în UE/SEE este mai mare, cu atât atât mai repede se apropie momentul când Omicron va provoca majoritatea infecţiilor cu SARS-CoV-2. 

Recomandările directorului ECDC

„Continuăm să monitorizăm şi să evaluăm răspândirea Omicron, dar sunt factori care pot schimba dinamica situaţiei, iar dovezile pe care le avem până acum sunt limitate. Având în vedere acest lucru, este necesară o abordare pe mai multe nivele pentru a întârzia orice răspândire ulterioară a Omicron în UE/SEE. 

Vaccinarea celor care nu s-au vacinat încă sau care nu şi-au încheiat cursul de vaccinare şi rapelurile pentru cei peste 40 de ani este prioritară.

Măsurile sanitare s-au dovedit a fi eficiente în reducerea transmiterii şi ar trebui să fie menţinute în continuare pe baza situaţiei epidemiologice, inclusiv măsurile de distanţare fizică şi asigurarea unei ventilaţii corespunzătoare a spaţiilor închise şi telemunca pentru persoanele care se infectează. 

Măsurile de urmărire a contactelor ar putea ajuta la încetinirea instalării variantei Omicron în UE/SEE”, a declarat directorul ECDC, Andrea Ammon.

Măsurile temporare legate de călătorii ar trebui luate în considerare şi ar trebui revizuite în mod regulat pe măsură ce apar noi dovezi.

Astfel de măsuri ar putea include testarea şi carantinarea persoanelor care s-au întors recent din ţările afectate.

Informarea oamenilor cu privire la situaţia emergentă şi măsurile de sănătate publică în vigoare sunt importante pentru a creşte gradul de conştientizare şi pentru a sprijini implementarea lor eficientă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite