Demonstraţie antinazistă la Budapesta
0Zeci de mii de persoane de pe tot cuprinsul Ungariei, inclusiv ambasadorii SUA, Suediei şi Israelului, au participat duminică la o mare demonstraţie populară împotriva renaşterii nazismului în Ungaria.
Organizarea acestei manifestări de către peste 30 de partide şi mişcări politice, organizaţii neguvernamentale, fundaţii, organizaţii culturale şi religoase a fost declanşată de declaraţiile cu caracter antisemit ale lui Gyongyosi Istvan, deputat al partidului de extremă dreaptă Jobbik.
El a cerut în plenul Parlamentului înregistrarea pe o listă a oamenilor politici de origine evreiască sau a celor care dispun de dublă ceăţenie- ungară şi israeliană. Propunerea a evocat în rândul populaţiei din Ungaria amintiri dramatice. În primăvara lui 1944, când, cu excepţia celor de la Budapesta, evreii din ţară (inclusiv din Ardealul de nord, ocupat vremelnic de regimul Horthy) au fost deportaţi în lagărele morţii de la Auschwitz şi Birkenau, acţiunea s-a realizat fulgerător datorită listelor făcute anterior despre evrei.
GUVERNUL ORBAN, REACŢIE ÎNTÂRZIATĂ
Nu este pentru prima dată când parlamentari Jobbik au avut ieşiri antisemite, antirome, naţionaliste sau revizioniste în Parlamentul de la Budapesta, fără să se ia măsuri împotriva lor.
Sub presiune publică, guvernul Orban s-a delimitat de aceste luări de poziţii. Declaraţiile de luni ale lui Gyongyosi au stârnit critici vehemente şi în rândul opiniei publice internaţionale care a considerat că în Ungaria se manifestă o renaştere semioficială a neonazismului, ţinând cont şi de faptul că în parlament nu s-a formulat nici un fel de protest faţă de declaraţiile spuse de deputatul Jobbik. Abia a doua zi şi în cele care au urmat, guvernul Orban şi celelalte partide politice s-au delimitat de poziţia Jobbik.
La demonstraţia de ieri au luat cuvântul Antal Rogan, liderul fracţiunii parlamentare a Fidesz, Gordon Bajnai, fost premier al Ungariei, liderul noii mişcări civice „Împreuna 2004“, Atiila Mesterhazy, preşedintele PSU, şi Tamas Ungvari, preşedintele fundaţiei „Împreună pentru Ierusalim“, unul dintre organizatori. Vorbitorii au condamnat extremismul de dreapta şi încercările de reînviere a neonazismului, rasismului, antisemitismului şi xenofobiei, afirmând că aceasta trebuie să fie o preocupare a întregului popor deoarece astfel de atitudini jignesc demnitatea cetăţenilor Ungariei.
Articol de Eva Galambos