Cum încearcă Viktor Orban să exploateze vizita Papei Francisc în România
0Conducerea catolică ungară îl sprijină ferm pe Orban, în fapt, evenimentele organizate de biserici servesc drept unelte politice pentru transmiterea mesajelor naţionaliste ale acestuia, în Bazinul Carpatic.
Papa Francisc va vizita România şi este planificat să celebreze o slujbă religioasă în aer liber în data de 1 iunie 2019, la altarul Doamnei Noastre din Şumuleu-Ciuc, România. Acesta este un loc istoric al secuilor, o minoritate vorbitoare de limbă maghiară, majoritar catolică, din România.
Oficiali ai guvernului ungar participă în mod frecvent la pelerinajul anual. Doar aproximativ 5% din populaţia României este catolică şi mai puţin de jumătate din populaţia vorbitoare de maghiară sunt credincioşi catolici, restul fiind reformaţi, unitarieni şi ortodocşi.
Slujba planificată a avea loc în aer liber, ar putea atrage 500 de mii de persoane; predica papei va fi tradusă în limba maghiară. Marc Roscoe Loustau, un scriitor catolic ale cărui lucrări apar în revista iezuită „America”, avertizează asupra faptului că oficiali ungari ar putea „încerca să exploateze vizita Papei Francisc în România, de la finele lunii mai, pentru a încuraja atitudini ostile faţă de migranţi şi refugiaţi.” (Citeşte articolul lui Loustau aici.)
Într-adevăr, catolicii pro Orban îşi doresc să transforme acest eveniment într-un spectacol naţionalist. Publicaţia iezuită manifestă îngrijorare asupra faptului că, deşi „mulţi maghiari vor merge la Şumuleu-Ciuc ca să se roage şi să ceară ajutorul Fecioarei Maria, alţii vor fi mânaţi de motivaţii politice, care contrazic flagrant învăţăturile sociale catolice.” Orban este împotriva a tot ceea ce Papa Francisc susţine, ca de exemplu momentul binecunoscut în care a invitat un grup de refugiaţi sirieni la bordul avionului său spre Roma. Preşedintele Ungariei, Janos Ader, şi-a anunţat deja prezenţa la Şumuleu-Ciuc; Orban nu a anunţat încă nimic despre planurile sale.
Loustau indică faptul că nu toţi oficialii catolici ungari sunt „în largul lor să se adune cu populişti de dreapta.” Cu câteva săptămâni în urmă, conducerea catolică din Şumuleu-Ciuc a intrat într-un conflict cu activişti, în momentul în care au pus presiune asupra preotului pentru a susţine un „ritual cvasi-politic” după Sfânta Liturghie.