Cum încearcă Bersani să scoată Italia la liman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Italia are nevoie de o nouă guvernare, iar salvarea pare a veni din partea lui Pier Luigi Bersani FOTO AFP
Italia are nevoie de o nouă guvernare, iar salvarea pare a veni din partea lui Pier Luigi Bersani FOTO AFP

Omul care este de aşteptat să devină viitorul prim-ministru al Italiei nu se compară cu Silvio Berlusconi, principalul său contracandidat la alegerile parlamentare care s-au încheiat luni. Pier Luigi Bersani nu va susţine că este un Iisus Hristos al politicii şi nici nu va fi văzut la vreo petrecere de tip „bunga bunga“, scrie CNN.

În schimb, liderul în vârstă de 61 de ani al Partidului Democrat de centru-stânga este văzut ca o alegere sigură.

Fost comunist şi un stâlp al partidului italian de stânga, Bersani a candidat cu sloganul „O Italie dreaptă“, dar, după cum el însuşi conştientizează, va fi nevoie mai mult decât de cuvinte pentru a stabiliza a patra cea mai mare economie a Europei.

Italia în criza

Mario Monti, care a fost numit premier după plecarea lui Berlusconi, a introdus un pachet de măsuri de austeritate prin care a încercat reducerea costurilor pentru a salva ţara de la un dezastru financiar. Cu toate acestea, se pare că povara de a scoate Italia la liman îi va reveni lui Bersani, care va avea mult de lucru.

Italia are a treia cea mai mare datorie raportată la PIB şi numai ţări precum Haiti sau Zimbabwe au avut o creştere economică mai mică între 2000 şi 2010, în timp ce crima organizată a devenit cea mai mare industrie a ţării.

În prezent, ţara suferă de cea mai lungă recesiune din ultimii 20 de ani, în contextul în care economia Italiei s-a contractat şase trimestre consecutiv. Rata şomajului depăşeşte 11%, în timp ce în rândul tinerilor cu vârste sub 25 de ani este de peste 36%.

De la profesor la lider de partidului

Bersani s-a născut în Bettola, un sat din nordul Italiei, în 1951. A studiat filosofia şi şi-a scris disertaţia despre Papa Grigorie I, la Universitatea din Bologna, potrivit site-ului său de campanie. Din 1980 este căsătorit cu Daniela Ferrari, cu care are două fiice.

Pentru o scurtă perioadă a predat în şcoală, dar a abandonat această carieră în favoare uneia în politică, alăturându-se Partidului Comunist. După desfiinţarea acestuia la sfârşitul Războiului Rece, Bersani şi-a continuat ascensiunea în partidele de stânga, devenind în 1993 preşedintele Consiliului Regional din zona Emilia-Romagna.

Bersani a ocupat funcţii în trei guverne de centru-stânga, între 1996 şi 2008, cea mai recentă fiind cea de ministru al Dezvoltării Economice. În tot acest timp s-a dezis de rădăcinile sale comuniste şi s-a îmbarcat într-o serie de reforme pe piaţa liberă, menite să facă industria italiană una mai competitivă.

În luna decembrie a anului trecut, membrii Partidului Democrat au avut posibilitatea de a alege un politician mai tânăr care să-i reprezinte în alegeri, în persoana lui Mattero Renzi, primarul de 38 de ani al Florenţei. Însă el a fost văzut mai mult ca un modernizator într-un partid dominat de foşti comunişti. Astfel a ajuns Bersani să fie ales candidat al formaţiunii de centru-stânga.

După ani de zile cu Silvio Berlusconi, alegătorii au nevoie de o pauză. Italienii sunt nervoşi, epuizaţi, iar starea de spirit este aceeaşi peste tot. După atât de mult timp, oamenii au nevoie de nişte mâni sigure, iar Bersani se bazează tocmai pe asta“, a explicat pentru CNN Beppe Severigni, jurnalist italian.

O Italie mai dreaptă?

Dacă va fi ales, Bersani a promis să continue reformele nepopulare de reducere a bugetului, începute de Mario Monti, pe care le vede ca fiind un rău necesar. Cu toate acestea, el spune despre concentrarea Europei strict pe măsurile de austeritate că împiedică Italia să se dezvolte.

Rigoarea şi credibilitatea pe care Monti le-a adus în lume sunt pentru noi un punct fără întoarcere. Dar credem că un stimul este necesar pentru economia europeană şi cea italiană“, declara Bersani pentru CNN, cu câteva săptămâni înainte de alegeri.

Bersani mai are în vedere căsătoriile între homosexuali, reforma imigraţiei şi burse în valoare de 500 de milioane de euro sponsorizate de guvern, după cum informează site-ul Partidului Democrat. Unul dintre principalele obiective ale lui Bersani va fi adoptarea unei reforme prin care întreprinderile să nu plătească atât de mult pentru angajarea forţei de muncă.

Câştigarea alegerilor este doar începutul problemelor lui Bersani, crede Geoff Andrews, expert pe politica italiană.

Există mult pesimism cu privire la viitorul guvern, iar problema pe care Bersani o are este eşecul stângii de a se ocupa de Berlusconi. Cu toţii trăiesc în umbra lui“, spune Andrews. În timp ce Bersani şi-a câştigat alegătorii cu promisiunea unei „politici care spune adevărul“, alegerile ar putea fi doar începutul unei lupte pentru deţinerea controlului asupra viitorului Italiei. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite