Cum a devenit Londra un paradis pentru miliardari: cartierul care este atât de exclusivist, încât şi proprietarii sunt turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuinţele cartierului exclusivist Belgravia au mai mereu obloanele trase FOTO GettyImages/Gulliver
Locuinţele cartierului exclusivist Belgravia au mai mereu obloanele trase FOTO GettyImages/Gulliver

În cartierul londonez Belgravia, cu câteva dintre cele mai scumpe proprietăţi din lume, s-ar părea că nici măcar singurii oameni care îşi permit cu adevărat să trăiască în acel loc nu vor să o facă. Anul trecut, firma imobiliară Savillas a descoperit că 37% din oamenii care cumpără proprietăţi în cele mai scumpe cartiere ale Londrei nu intenţionează să facă din acestea principala lor reşedinţă.

„Belgravia devine un sat cu tot mai puţini locuitori“, spune Alistar Boscawen, un agent imobiliar care lucrează într-o parte a Londrei în care preţurile caselor pornesc de la 5 milioane de euro şi ajung până la 58 de milioane de euro, scrie „The New York Times“.

Cumpărătorii sunt, de regulă, bogătaşi străini din Rusia, Kazahstan, Asia de Sud sau din India. Pentru ei, Londra nu este decât un popas din existenţa lor nomadă, care mai include locuri precum New York, Moscova sau Monaco.

În ciuda populaţiei reduse a cartierului, magazinele de lux rezistă, totuşi. Până şi magazinele cu animale şi-au ajustat preţurile cu portofelele rezidenţilor, din moment ce o simplă păturică pentru câini a ajuns să coste 225 de euro.

Lumina stinsă nu aduce beneficii economiei locale

Londra nu este singurul oraş în care cei mai bogaţi oameni ai lumii îşi părăsesc proprietăţile, preferând să locuiască în unele mult mai scumpe, în alte părţi ale lumii. În oraşul american Manhattan, de exemplu, principiul se aplică la fel de bine. Însă diferenţa este că mulţi dintre locuitorii de lux ai cartierelor londoneze sunt străini şi ajung să cumpere cartiere întregi, fără ca măcar acestea să fie folosite.

Multe zone din centrul Londrei au devenit interzis de scumpe pentru locuitorii din zonă, lucru semnalat şi de Paul Dimoldenberg, liderul opoziţiei laburiste din cadrul Consiliului Local Westiminster.

londra shutterstock

Cealaltă faţă a Londrei, cea în care oraşul pare a fi abandonat FOTO Shutterstock

„Unii dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii cumpără proprietăţi aici sub forma unor investiţii. Ei pot trăi aici timp de două săptămâni, dar în restul anului nu contribuie cu nimic la economia locală”, spune Paul Dimoldenberg.

Cumpărătorii străini achiziţionează aceste proprietăţi doar pentru a le închiria, atrage atenţia şi Naomi Heaton, director executiv al Central London Portofolio, care reprezintă cumpărătorii de top. „Există o preocupare clară cu privire la «luminile stinse ale Londrei», dar realitatea este că jumătate din ceea ce este cumpărat se dă spre închiriere”, spune ea.

Un magnat rus, cel mai bogat om din Ucraina, un miliardar al cuprului din Kazahstan, printre proprietari

Între timp, preţurile cresc dincolo de orice aşteptări. Pentru o locuinţă în care poate locui o singură familie, situată într-o zonă bună a Londrei, britanicii alocă în jur de 1,7 milioane de euro, în timp ce străinii cheltuiesc aproximativ 3 milioane de euro, iar dacă provin din Rusia sau din Orientul Mijlociu, costurile cresc la peste 5 milioane de euro.

Locuinţele complexului One Hyde Park, de peste 1,3 miliarde de euro, au fost achiziţionate în mare parte de cumpărători străini care îşi ascund adevărata identitate în spatele unor companii offshore.

Revista „Vanity Fair” a descoperit, după „săpături adânci”, că în complex apar drept locatari un magnat rus, un magnat nigerian al telecomunicaţiilor, cel mai bogat om din Ucraina, un miliardar al cuprului din Kazahstan şi şeful finanţelor pentru emiratul Sharjah.

Unul dintre rezidenţii de acolo a plătit 159 de milioane de euro pentru două apartamente de tip penthouse.

Potrivit „The Sunday Times of London“, doar 17 dintre cele 76 de apartamente, care au fost vândute pentru un cost total de trei miliarde de euro, sunt înregistrate ca reşedinţe principale. Asta înseamnă că proprietarii plătesc taxe neglijabile, ca „pentru o a doua casă“, de câteva mii de dolari pe an. Adică, economia locală nu are nimic de câştigat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite