Criza prelungită din Ucraina alungă turiştii, în pragul sezonului estival
0Criza politică din Ucraina, care a izbucnit în urmă cu mai bine de trei luni şi care a culminat pierderea regiunii Crimeea, a lovit din plin industria turismului, deşi ţara se bucură de condiţii geografice variate, de la zone montane până la litoral. Sectorul turismului resimte mari pierderi din cauza anulării rezervărilor pentru următoarele luni, iar marii jucători de pe piaţa ucraineană fac sacrificii pentru a promova o Ucraină sigură.
Potrivit unei anchete a „Kyiv Post”, toate hotelurile din capitală, Doneţk, Liov, Odesa care au fost contactate de jurnaliştii ziarului online au dezvăluit că se confruntă cu o scădere a numărului rezervărilor şi anulări ale programărilor deja stabilite, însă niciunul nu a adăugat că intenţionează să reducă personalul sau să-şi închidă definitiv uşile. Nu aceeaşi situaţie o întâlnim şi în Crimeea, republică autonomă care a votat alipirea de Rusia, unde întreaga industrie a turismului este ameninţată de colaps din cauza ocupaţiei forţelor ruse care a alungat turiştii.
„Lucrez în domeniul hotelier de nouă ani, dar nu am văzut niciodată ceva atât de grav”, a declarat Iulianna Mihailova, angajată a Hotelului Continental din Odesa, unul dintre cele mai populare oraşe din Ucraina. „Oaspeţii sun aproape complet absenţi, iar hotelurile îşi reduc preţurile şi taie din cheltuieli cu disperare”, a adăugat ucraineanca.
Specialiştii nu oferă perspective foarte optimiste, ei avertizând însă că redresarea este imposibilă fără obţinerea unei stabilităţi politice şi sociale. Mai mult de atât, chiar dacă stabilitatea ar fi restaurată în cel mai scurt timp, situaţia turismului ucrainean nu se va îmbunătăţi înainte de luna iunie, avertizează experţii contactaţi de „Kyiv Post”.
Obiectiv: schimbarea imaginii naţionale
Turismul a contribuit în 2013 cu 114 miliarde de grivne (9,78 de miliarde de euro) la economia ţării, reprezentând 8% din Produsul Intern Brut, potrivit Raportului privind Impactul Economic al Ucrainei întocmit de Consiliul Mondial al Turismului şi Călătoriilor, organizaţie internaţională care promovează turismul. Însă statisticile instituţiilor ucrainene plasează cifrele oficiale la o mare diferenţă de cele revelate de studiile străine: turismul ucrainean a contribuit cu doar 3,4 miliarde de grive (aproape 292 de milioane de euro) la economia ţării, însemnând 0,2% din PIB. Această statistică nu include şi vasta economie subterană, care reprezentă 40-60% din PIB-ul ţării, potrivit economiştilor străini.
„Cea mai mare provocare este să schimbăm imaginea Ucrainei”, a declarat Mohren, angajat al hotelului de cinci stele Opera. „Viaţa aproape că s-a întors la normal şi totuşi mulţi oameni răspândesc mesaje în care spun că este în continuare haos şi că ne apropiem de război civil. Trebuie să schimbăm această imagine, dar vom avea nevoie de timp”, a adăugat ucraineanul, citat de „Kyiv Post”.
Mai mult, managerii hotelurilor au criticat şi reacţia liderilor internaţionali, care au oprit turiştii de la a mai vizita Ucraina, îndemnându-i să evite regiunea din motive de securitate, Protestele naţionale din Ucraian au făcut zeci de victime şi mii de răniţi, atât de partea civililor şi a jurnaliştilor, cât şi de partea forţelor de ordine, ceea ce i-a determinat pe unii lideri străini să emită avertismente de călătorie.
Efectele benefice ale crizei
Întreprinzătorii ucraineni sunt mai mult decât dornici acum să arate că atmosfera din Ucraina nu este nici pe departe haotică şi periculoasă aşa cum s-au obişnuit mass-media să o descrie. „Nimeni nu aleargă cu armele pe stradă, iar noi vrem să demonstrăm asta oamenilor”, a spus Liudmila Borisevici, angajată a Hotelului Rubel, citată de ziarul ucrainean.
Ar fi nedrept să spunem că turbulenţele din Ucraina nu au făcut nimic altceva decât să afecteze turismului, căci tocmai violenţele din ţară au contribuit la dezvoltarea unui fenomen invers. Declinul turiştilor tradiţionali din Kiev şi Doneţk a fost compensat de creşterea numărului de rezervări a jurnaliştilor şi a delegaţiilor străine. La aceasta se adaugă şi publicitatea gratis de care se bucură Ucraina, având în vedere faptul că se află în centrul evenimentelor din Europa de Est şi reprezintă subiect esenţial pe agenda discuţiilor internaţionale.
Brusc, Ucraina resimte un val de simpatie din partea restului Europei şi a Orientului Mijlociu. „De fapt, am observat o creştere a numărului de bărbaţi străini care sunt interesaţi de femeile ucrainene”, a declarat Borisevici, ucrainean din oraşul Iaremcea (estul Ucrainei).
Nu în ultimul rând, ucrainenii îşi doresc în continuare să aibă parte de vacanţă, aşa că cea mai bună soluţie este să-şi regândească opţiunile şi să se reorienteze spre cea mai bună şi mai sigură destinaţie. „Din cauza situaţiei din Crimeea, majoritatea cetăţenilor vor căuta cel mai probabil o alternativă la Marea Neagră, (alegând) Munţii Carpaţi”, a explicat Skipyan, angajat al Clubului Hoteliero.
Citeşte şi:
Retorsiuni şi referendumuri: capcanele mortale
Se construieşte (sau reînvie, cum doriţi) un sistem extrem de periculos în relaţiile internaţionale. Pe de o parte, pentru prima oară după căderea Cortinei de Fier, la această scară şi cu această intensitate, vedem că lumea se bipolarizează în jurul unei formule pe care o credeam dispărută sau, cel mult, posibil de aplicat doar unor state mici din afara ariei de existenţă a sistemelor democratice: sancţiuni şi retorsiunile în consecinţă.
Arseni Iaţeniuk: „Ucraina este pregătită pentru negocieri cu Rusia”
Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, a anunţat, vineri, că ţara sa este pregătită să poarte negocieri cu Rusia în ceea ce priveşte o cooperare economică, deşi guvernul de la Moscova s-a comportat ca un „bandit înarmat” atunci când a anexat peninsula Crimeea, informează agenţiile Itar-Tass şi UNIAN.
Omul de afaceri ucrainean Petro Poroşenko, în vârstă de 49 de ani, originar din Basarabia, a anunţat, vineri seară, că va intra în cursa electorală prezidenţială din Ucraina, programată pentru data de 25 mai, informează agenţia Interfax.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a telefonat, vineri seară, omologului său american, Barack Obama, pentru a discuta propunerea Statelor Unite de a găsi o soluţie politică la actuala criză din Ucraina, relatează BBC. De asemenea, cei doi şefi de stat au discutat şi despre Transnistria, liderul de la Moscova afirmând că este dispus la o rezolvare paşnică a conflictului din această regiune.
Într-un interviu pentru postul de televiziune CBS, preşedintele american Barack Obama a cerut Moscovei să îşi retragă trupele mobilizate de-a lungul graniţei cu Ucraina, făcând apel la omologul său să ia parte la negocieri alături de comunitatea internaţională.
Ianukovici îndeamnă la organizarea unui referendum în fiecare regiune din Ucraina
Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, destituit în februarie, a îndemnat vineri la organizarea câte unui referendum în fiecare regiune din Ucraina în vederea determinării statutului acestora, în locul alegerilor prezidenţiale de la 25 mai, potrivit agenţiei ruse Itar-Tass, relatează AFP.
Aproximativ 1.000 de ultranaţionalişti din mişcarea paramilitară Sectorul de Dreapta (Pravi Sektor) au manifestat, joi seară, la Kiev, cerând demisia ministrul de Interne, Arsen Avakov, considerat responsabil de moartea liderului lor, Oleksandr Muziciko, relatează AFP.