Criză politică în Italia. Salvini îşi retrage sprijinul pentru coaliţia de guvernare şi cere alegeri anticipate
0Ministrul de interne al Italiei, Matteo Salvini, a anunţat, joi, că-şi retrage sprijinul pentru guvernul condus de Giuseppe Conte şi a cerut alegeri anticipate. Decizia vine pe fundalul unui conflict de durată între partidele din coaliţia de guvernare, accentuat în ultima perioadă de disputele create în jurul unui plan de construire a unei căi ferate de mare viteză, precum şi a creşterii semnificative în sondaje a grupării conduse de Salvini.
Relaţiile din interiorul coaliţiei de guvernare din Italia, formată din Liga Nordului – condusă de Salvini – şi Mişcarea Cinci Stele – condusă de viceprim-ministrul Luigi di Maio – nu au fost niciodată complet paşnice, cei doi lideri având frecvent poziţii divergente faţă de diferite politici guvernamentale. Conflictul mocnit dintre cele două partide a atins, însă, punctul culminant prin declaraţia lui Salvini de joi. Acesta a anunţat că nu mai există o majoritate care să sprijine guvernul şi că Italia trebuie să se îndrepte către alegeri anticipate, relatează AFP. ”Trebuie să mergem direct în parlament ca să spunem că nu mai există o majoritate şi, apoi, să ne îndreptăm repede către alegători”, a spus Salvini.
Premierul Italiei, Giuseppe Conte, a încercat să împiedice în ultimele zile un astfel de deznodământ al crizei din interiorul coaliţiei de guvernare, acesta purtând discuţii atât cu Salvini, cât şi cu preşedintele italian, Sergio Mattarella. Eşecul acestor eforturi, făcut clar de anunţul lui Salvini, a dus la o reacţie tăioasă din partea lui Conte. Într-o declaraţie de presă, acesta a spus că ministrul de interne nu are capacitatea de a convoca parlamentul şi că Salvini nu are privilegiul ”de a dicta paşii urmaţi de criza politică”. Mai mult, acesta i-a cerut liderului Ligii Nordului ”să explice ţării şi să justifice electoratului, care a crezut în posibilitatea unei schimbări, motivele care l-au determinat să întrerupă brusc activitatea guvernului”.
Cauza imediată a deciziei lui Salvini de a-şi retrage sprijinul pentru guvernul lui Conte rezidă în conflictele avute cu partenerii din coaliţia de guvernarea pe tema unei căi ferate de mare viteză care ar urma să lege Torino de oraşul francez Lyon. Membrii Ligii Nordului argumentează că proiectul ar duce la crearea de noi locuri de muncă şi ar stimula creşterea economică, dar Mişcarea Cinci Stele se opune, invocând impactul pe care l-ar avea asupra mediului şi costurile ridicate. Proiectul de construcţie, lansat în urmă cu 20 de ani şi cu un termen de finalizare plănuit pentru 2025, implică săparea unui tunel de 58 de kilometri în Alpi, o parte din lucrări fiind deja realizată. Cu toate că iniţial costurile erau estimate la 8,6 miliarde euro, ministrul italian al transporturilor, membru al Mişcării Cinci Stele, a aproximat un cost total de peste 20 de miliarde de euro. Uniunea Europeană a promis finanţarea cu 40% din costurile totale ale proiectului.
Dincolo de această cauză imediată a declanşării crize guvernamentale din Italia, presa din peninsulă observă şi importantele schimbări ale sprijinului popular acordat celor două partide din coaliţie. Dacă în alegerile din iunie 2018, Mişcarea Cinci Stele obţinea 32% din voturi şi Liga Nordului 17%, rezultatele din alegerile pentru Parlamentul European şi sondajele recente arată că sprijinul pentru cele două partide s-a inversat, formaţiunea lui Salvini obţinând 34% din voturile exprimate în alegerile europarlamentare. Alegerile anticipate îl favorizează cu atât mai mult pe Salvini, acesta având deschisă posibilitatea formării unei coaliţii de guvernare cu un partid mai mic de extremă dreapta, Fratelli d'Italia.
În ciuda cifrelor arătate de sondajele de opinie, Di Maio a declarat că este pregătit ca Mişcarea Cinci Stele să intre într-o nouă rundă de alegeri. Cu toate acestea, având în vedere că cele două camere ale parlamentului se află în vacanţă şi nu-şi încep în mod normal activităţile până în septembrie, clarificarea situaţiei din Italia pare că mai are de aşteptat. Mai mult, preşedintele Mattarella, care deţine puterea de a dizolva parlamentul, a insistat că trebuie să existe un guvern funcţional care să finalizeze redactarea bugetului, o primă versiune a acestuia urmând să fie trimisă Uniunii Europene până la finalul lunii septembrie. Italia se confruntă cu un deficit public semnificativ şi cu datorii de peste 2,3 trilioane de euro, conform AFP.
Agenţia de presă italiană AIG a anunţat, joi, că Senatul se poate întruni cel mai devreme pe 20 august pentru a declara încetarea activităţilor guvernului, dizolvarea parlamentului fiind posibilă în zilele următoare. Conform constituţiei Italiei, alegerile ar trebui să fie ţinute în 50-70 de zile din momentul în care cele două camere sunt dizolvate de preşedintele italian.