Crimeea: Ciocniri între susţinătorii Moscovei şi cei ai Kievului, la Sevastopol. Flota ucraineană, blocată în port

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciocniri au izbucnit, duminică, la Sevastopol între susţinătorii Moscovei şi cei ai Kievului în acest oraş din Crimeea, la încheierea unei reuniuni a ucrainofonilor, care au sărbătorit aniversarea poetului ucrainean Taras Şevcenko, relatează AFP.

Circa 100 de persoane înarmate cu bastoane au atacat forţele de ordine care protejau o reuniune organizată la sărbătorirea a 200 de ani de la naşterea lui Taras Şevcenko.

Ele au distrus o maşină şi le-au blocat pe cele aparţinând serviciului care asigura ordinea la manifestaţie, despre care au afirmat că aparţin Pravîi Sector, mişcare naţionalistă paramilitară care s-a ilustrat în prima linie a contestaţiei de la Kiev.

Cel puţin cinci membri ai serviciului de ordine au fost reţinuţi de poliţie.

Pentru moment nu este posibil să se numere răniţii.

Două sute de persoane, care arborau drapele ucrainene, au participat la această reuniune în faţa monumentului lui Şevcenko într-un cartier din Sevastopol, în peninsula separatistă Crimeea, ocupată de la sfârşitul lui februarie de forţele ruse.

Ele au cântat imnul naţional şi au votat o rezoluţie prin care denunţau "ocupaţia rusă".

Oratorii au vorbit în ucraineană, iar pe afişele redactate în rusă şi ucraineană se putea citi: "Ţară unită", "Ucraina şi Rusia vor pace", "Sunt pentru o Ucraină liberă".

Tensiunea este maximă în Crimeea. Consulatul polonez din Sevastopol a fost evacuat din cauza "tensiunilor" provocate de forţele armate ruse din Crimeea, a anunţat sâmbătă ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, relatează AFP.

"Din cauza tensiunilor provocate de forţele armate ruse, în contrapondere, am evacuat consulatul nostru din Sevastopol, în Crimeea", a scris ministrul pe contul său de Twitter, fără a preciza despre ce tensiuni este vorba.

Întrebat de AFP de natura lor, purtătorul de cuvânt al ministerului, Marcin Wojciechowski, a refuzat orice comentariu.

"Toţi angajaţii consulatului nostru au fost evacuaţi, în prezent sunt în siguranţă", s-a limitat el să spună.

Într-un comunicat publicat pe site-ul său de Internet, ministerul le-a cerut încă o dată polonezilor care se află în Crimeea "să părăsească acest teritoriu din cauza situaţiei imprevizibile din acest teritoriu".

Consulatul polonez era singura reprezentanţă diplomatică a unei ţări UE în Crimeea, a subliniat Wojciechowski.

Situaţia rămâne tensionată în Crimeea, unde vineri militanţi pro-ruşi au intrat cu forţa într-o bază a forţelor aeriene ucrainene de la Sevastopol.

Duminică, forţe ruse au preluat controlul şi asupra unui post de frontieră din vestul Crimeii, în interiorul căruia se aflau circa 30 de oameni, a declarat un purtător de cuvânt al serviciului de frontieră ucrainean, citat de Reuters.

Baza din Cernomorskoe, aflată în extremitatea de vest a peninsulei Crimeea, a fost preluată fără vărsare de sânge, în jurul orelor 06.00 dimineaţa, ora locală (04.00 GMT), a precizat purtătorul de cuvânt Oleg Slobodian, adăugând că în momentul de faţă forţele ruse controlează 11 puncte de frontieră din Crimeea.

Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care a încercat din nou să intre, sâmbătă, în Crimeea, s-au întors din drum, în urma unor tiruri de avertisment.

În plus, ruşii continuă să-i provoace pe cei ucrainei. Militarii ruşi au blocat accesul forţelor navale ucrainene la Marea Neagră, în timp ce crucişătorul lansator de rachete "Moskva" pluteşte ameninţător în largul coastelor Crimeei, transmite Reuters.

O treime din navele de război ale Ucrainei nu au unde să meargă şi nici ce să facă, decât să se legene pe valuri. Asta pentru că forţele ruse au blocat, prin scufundarea a două vasuri scoase din uz, ieşirea din lacul Donuzlav spre Marea Neagră, acolo unde îşi are baza flota militară ucraineană. Ostilitatea flotei ruse, cu care cândva marina ucraineană defăşura regulat exerciţii militare comune, i-a luat prin surprindere pe comandanţii ucraineni.

Forţele navale ucrainene spun că nu au echipamentul tehnic necesar pentru a tracta ambarcaţiunile scufundate şi a elibera accesul spre Marea Neagră. Potrivit lor, în portul Novoozernoe sunt aproximativ 100 de soldaţi ruşi, însă comportamentul lor nu este agresiv.

"Nu vom lupta, sper că totul va fi rezolvat într-un mod paşnic. În cazul în care Crimeea va adera la Rusia, noi vom merge să servim Ucrainei în alte locaţii", a declarat Vadim Filipenko, comandant adjunct al flotei ucrainene.

Marina Ucrainei are în dotare aproximativ 25 de nave de război, inclusiv un submarin, 15 vase de sprijin de diferite categorii şi 15 000 de oameni sub arme, 10 000 dintre care sunt dislocaţi în Crimeea.
 


Citeşte şi:

Este Rusia de azi Germania anului 1938?

Agresiunea de la sfîrşitul săptămînii trecute asupra Ucrainei a trezit amintiri urîte în Europa. Defilarea unei armate „victorioase“ pe teritoriul recunoscut al unui alt stat, însoţită de susţinerea cel puţin unei părţi importante a populaţiei locale a semănat destul de mult cu anexarea Austriei de către Germania nazistă, în 1938. Sau a Regiunii Sudete.

„Foreign Policy”: Reich-ul lui Vladimir Putin. De ce ar trebui să fie îngrijorat liderul de la Kremlin?

Mulţi specialişti compară atitudinea de acum a Rusiei privind regiunile cu vorbitori de rusă cu atitudinea lui Adolf Hitler, înaintea şi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când dictatorul nazist a folosit acest argument pentru a anexa teritorii.

SUA ştiau despre planurile lui Vladimir Putin cu o săptămînă înainte de evenimentele din Crimeea

Generalul Michael Flynn, directorul Defence Intelligence Agency (DIA), a afirmat că administraţia Barack Obama a fost avertizată cu privire la mişcările trupelor ruse care arătau că acestea erau pe punctul de a pătrunde în Ucraina.

Planul secret al lui Vladimir Putin pentru Ucraina

Istoricul american Edward Luttwak, fost consilier la preşedinţilor Ronald Reagan şi George Bush, susţine, citat de publicaţia „Le Point“, că în spatele operaţiunii ruse din Crimeea stă un plan mult mai diabolic al preşedintelui rus Vladimir Putin . Liderul de la Kremlin ar urmări ruperea Ucrainei în două şi înfiiţarea unui nou stat care să cuprindă toate teritoriile de la est de Nipru.

VIDEO Generalul Constantin Degeratu: „Putin e ca un om care a sărit cu paraşuta, nu se mai poate întoarce acum”

Ultimele decizii ale Consiliului UE şi impactul lor real asupra crizei din Ucraina au fost discutate astăzi la Adevărul Live. Alături de jurnalistul Cristian Unteanu, în studio au fost fostul şef SIE Cătălin Harnagea şi generalul (r) Constantin Degeratu.

INFOGRAFIE „The Putin show”, festivalul de intimidare militară şi bravada liderului de la Kremlin

În conferinţa de presă organizată după invazia din Crimeea, liderul de la Kremlin a încercat să convingă o lume întreagă că albul e negru şi negrul e alb.

   

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite