Consecinţele referendumului privind limitarea imigraţiei în Elveţia asupra relaţiilor cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Votul elveţienilor în favoarea unei limitări a imigraţiei ar putea pune în pericol implementarea mai multor acorduri dintre Elveţia şi Uniunea Europeană, care a anunţat că va examina implicaţiile acestei iniţiative asupra relaţiilor bilaterale, relatează AFP.

ACORDURILE PUSE ÎN JOC

Acordul privind libera circulaţie a persoanelor, vizat în mod direct de acest referendum, a fost semnat în 1999 şi a intrat în vigoare în 2002. Conform acestui acord, cetăţenii europeni şi cei elveţieni beneficiază de drepturi egale de intrare şi sejur, de acces la o activitate economică, de a fi angajaţi în calitate de muncitori independenţi, de a fi trataţi egal în domeniul securităţii sociale, precum şi de a li se recunoaşte calificările profesionale.

Totodată, concomitent cu acest acord au fost semnate alte tratate, referitoare la comercializarea produselor, agricultură, cercetare şi transporturi. Aceste acorduri au rolul de a facilita schimbul de servicii şi produse dintre Uniunea Europeană şi Elveţia.

ETAPELE URMĂTOARE

"Acordul privind libera circulaţie a persoanelor cu UE va fi pus în discuţie", a declarat Didier Burkhalter, ministrul elveţian de Externe şi preşedintele actual al Confederaţiei elveţiene.

Anularea acestui acord va duce la ieşirea Elveţiei din Spaţiul Schengen, care este o zonă de liberă circulaţie cu frontiere exterioare consolidate.

Comisia Europeană şi-a exprimat, duminică, "regretul" faţă de votul elveţienilor în favoarea introducerii unor cote în privinţa imigraţiei.

"Comisia Europeană regretă că iniţiativa pentru introducerea cotelor privind imigraţia a trecut prin acest vot. Aceasta contravine principiului libertăţii de circulaţie a persoanelor între UE şi Elveţia", scrie Comisia într-un comunicat.

"Uniunea va examina implicaţiile acestei iniţiative asupra tuturor relaţiilor dintre UE şi Elveţia. În acest context, poziţia Consiliului federal privind rezultatul va fi luată în considerare", conchide comunicatul.

CONSECINŢELE ECONOMICE ŞI DEMOGRAFICE

Rezilierea acordurilor bilaterale dintre Elveţia şi Uniunea Europeană ar putea reprezenta o lovitură gravă pentru economia elveţiană, strâns legată de situaţia economică a statelor vecine, provocând un deficit al forţei de muncă.

Schimburile comerciale, de asemenea, riscă să fie afectate: în 2012, Elveţia era a treia piaţă de export a Uniunii Europene şi al patrulea partener pentru import al acesteia.

Totodată, negocierile în curs dintre Comisia Europeană şi Elveţia cu privire la schmbul de informaţii în domeniul fiscal riscă să fie compromise.

Referendumul de duminică ar putea avea consecinţe şi asupra demografiei, deoarece numai aproximativ 400.000 de elveţieni trăiesc în Uniunea Europeană (inclusiv unii cu dublă cetăţenie), în timp ce pe teritoriul Elveţiei se află peste un milion de cetăţeni europeni.
 


Citeşte şi:

Şeful comerţului exterior al Federaţiei Elveţiene de Afaceri: „Avem nevoie de oameni care să lucreze, deoarece noi nu am instruit suficiente persoane”

Într-un interviu oferit pentru postul german Deutsche Welle, în contextul rezultatului scrutinului de duminică, şeful comerţului exterior al Federaţiei Elveţiene de Afaceri, Jan Atteslander, declara că Elveţia a fost mereu o ţară internaţională, iar lipsa imigranţilor se va resimţi în economie.

Comisia Europeană îşi exprimă „regretul” în legătură cu votul Elveţiei privind limitarea imigraţiei

Comisia Europeană şi-a exprimat, duminică, regretul în legătura cu rezultatul refendrumului organizat de Elveţia în privinţa limitării imigraţiei, informează AFP.

Elveţia va limita numărul imigranţilor din UE

Alegătorii elveţieni au votat în proporţie de 50,3 la sută în favoarea unei limitări a imigraţiei, în cadrul referendumului organizat duminică, potrivit rezultatelor oficiale, citate de AFP.

Elveţia, departe de a fi neutră în privinţa imigraţiei

Preşedintele Confederaţiei Elveţiene Ueli Maurer s-a declarat îngrijorat de efectele unul val masiv de imigraţie care ar putea afecta ţara sa, anunţând că Elveţia nu ar putea face faţă implicaţiilor acestui fenomen, anunţă AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite