Comunitatea britanică de business avertizează: „Rămânem în UE sau pierdem 29 de miliarde de lire pe an”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Britanicii sunt cei mai eurosceptici europeni şi mulţi dintre ei vor un referendum pentru a decide dacă Marea Britanie va rămâne sau nu în Uniunea Europeană
Britanicii sunt cei mai eurosceptici europeni şi mulţi dintre ei vor un referendum pentru a decide dacă Marea Britanie va rămâne sau nu în Uniunea Europeană

Mai mulţi oameni de afaceri şi preşedinţi de mari companii din Marea Britanie au trimis o scrisoare deschisă guvernului prin care avertizează asupra riscurilor aduse de organizarea unui referendum privind apartenenţa statului la UE.

Câţiva dintre cei mai de succes oameni de afaceri şi directori din Marea Britanie acuză parlamentarii britanici eurosceptici că „pun politica înaintea economiei” şi că au abandonat interesul naţional atunci când au cerut ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. 

Într-o scrisoare deschisă, trimisă cotidianului britanic „The Independent”, reprezentanţii comunităţii de business din Marea Britanie îşi exprimă părerea faţă de propunerea mai multor parlamentari britanici de a organiza un referendum pentru ca populaţia să decidă dacă doreşte ca ţara să rămână parte a Uniunii Europene.

Iniţiativa este sprijinită chiar şi de premierul David Cameron, care a anunţat că în mod cert se va organiza un referendum măcar pentru renegocierea condiţiilor în care Marea Britanie funcţionează în cadrul blocului comunitar. 

Oamenii de afaceri subliniază în scrisoare că interesele Marii Britanii ar fi mult mai bine servite dacă ţara rămâne în UE, alternativa atrăgând după sine consecinţe grave în mediul de business. 

Totodată, aceştia i-au cerut lui Cameron să „consolideze şi să aprofundeze” conceptul de piaţă unică, ceea ce ar putea aduce Marii Britanii beneficii economice în valoare de 110 miliarde de lire sterline (aproape 130 de miliarde de euro). 

Scrisoarea este semnată inclusiv de actualul şi de viitorul preşedinte al Confederaţiei Britanice de Business, precum şi de preşedinţii unor companii precum BT, Deloitte, Lloyds, Centrica şi Virgin. Acesta reprezintă primul răspuns coordonat al mediului britanic de afaceri faţă de euroscepticismul în creştere al politicienilor din Marea Britanie. 

Ceea ce ar trebui să facem acum este să ne luptăm pentru a livra o Europă mai competitivă, pentru a combate criticile din partea celor care susţin ieşirea noastră din blocul comunitar. Ar trebui să facem eforturi pentru consolidarea şi aprofundarea conceptului de piaţă unică europeană, astfel încât aceasta să includă sectorul digital, energetic, al transporturilor şi cel al telecomunicaţiilor, ceea ce ar duce la creşterea Produsului Intern Brut al Marii Britanii cu 110 miliarde de lire sterline. 

Atacând temerile privind felul în care districtul de afaceri al Marii Britanii este afectat de legislaţia comunitară privind funcţionarea sistemului bancar, reprezentanţii mediului de business au subliniat faptul că Marea Britanie îşi poate apăra mult mai bine interesele din interiorul UE şi nu din afara acesteia. 

„City of London (districtul financiar al Marii Britanii - n.r.) este un centru financiar global. Unele dintre ideile UE privind limitarea bonusurilor primite de bancheri pun în pericol acest statut. Aşa că guvernul trebuie să facă eforturi mai mari pentru a-l proteja”, se arată în scrisoarea deschisă. 

Există totodată şi o oportunitate uriaşă pentru a promova pieţele de capital din Londra pentru a contribui la soluţionarea problemelor din sistemul bancar european. Beneficiile aduse de calitatea noastră de membru al UE depăşesc în mod categoric costurile aderării, iar a sugera contrariul înseamnă a pune politica înaintea economiei. 

În iarnă, atunci când a vorbit pentru prima oară despre acest referendum, premierul David Cameron a declarat că nu există nicio opţiune care să fie imposibilă atunci când va înainta solicitările Marii Britanii către Bruxelles. Acestea vizează în principal „repatrierea” unei serii de puteri cedate forurilor europene prin procesul de integrare, în special în ceea ce priveşte piaţa muncii şi justiţia. 

Oricare ar fi rezultatul acestor negocieri cu Bruxelles-ul, va avea loc un referendum pentru ca britanicii să decidă dacă vor să rămână în UE în noile condiţii sau dacă preferă părăsirea blocului comunitar. 

Referendumul depinde de rezultatele obţinute de Partidul Conservator la alegerile parlamentare de la începutul lunii mai şi va avea loc cel mai devreme în 2015, dar nu mai târziu de 2017. 

Cred în atacarea acestei probleme - definirea ei, conducând dezbaterea. Nu doar să sperăm că o situaţie dificilă va dispărea de la sine.  David Cameron, premierul Marii Britanii

Marea Britanie se poate tranforma în stat-asociat în cadrul UE

După ce britanicii au devenit cei mai aprigi contestatari ai politicilor aplicate de Bruxelles, oficiali seniori ai instituţiilor europene au declarat că statului i s-a putea oferi o nouă formulă de apartenenţă la Uniune.

„Dacă britanicii nu pot susţine tendinţa către mai multă integrare în Europa, putem rămâne totuşi prieteni, dar pe baze diferite”, a declarat francezul Jacques Delars, fost preşedinte al Comisiei Europene, pentru cotidianul german „Handelsblatt”. Practic, Marii Britanii i s-ar putea oferi statut de „membru asociat” în cadrul Uniunii. Astfel, Londra şi-ar putea recăpăta o parte dintre puterile cedate în faţa Bruxelles-ului în domenii precum piaţa muncii, justiţie şi legislaţie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite