Ciprul turc, alarmat de influenţa în creştere a lui Erdogan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, a fost în iulie în vizită în Cipru Foto: EPA/EFE
Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, a fost în iulie în vizită în Cipru Foto: EPA/EFE

În partea turcă a Ciprului, mulţi se tem că Ankara ar putea ajunge să le schimbe stilul de viaţă prin promovarea conservatorismului religios, ceea ce ar putea deveni un obstacol şi în reconcilierea cu sudul.

În zona de nord a ultimei capitale europene încă divizate - Nicosia - există aproape la tot pasul semne că influenţa Turciei este în creştere. O moschee nouă-nouţă, finanţată de Ankara şi inaugurată în această vară de preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, este doar un exemplu în acest sens. 

Deschiderea oficială a centrului religios a stârnit nelinişti în rândul cetăţenilor din nordul Ciprului, care sunt departe de a fi adepţi ai conservatorismului religios, îmbrăţişând mai degrabă laicismul. 

Oamenii sunt îngrijoraţi de faptul că încercarea lui Erdogan de a-şi extinde influenţa în regiune combinată cu înclinaţiile sale autoritare şi islamiste ar putea să le afecteze puternic viitorul.

Şi asta nu numai pentru că liderul de la Ankara vrea să le schimbe stilul de viaţă, ci şi pentru că  ascensiunea conservatorismului religios ar putea deveni un obstacol în reconcilierea cu ciprioţii greci din sud, scrie Politico.eu. Noi discuţii în acest sens vor avea loc, sub egida ONU, pe data de 26 octombrie.

Insula a fost împărţită în două după invazia turcă din 1974 ca răspuns la o acţiune de instigare la o lovitură de stat pusă la cale de junta militară de la Atena în scopul de a uni Ciprul cu Grecia. Acum, doar Ankara recunoaşte ca stat independent Republica Turcă a Ciprului de Nord. Comunitatea internaţională consideră partea de nord a insulei ca un teritoriu al Republicii Cipru ocupat de forţele turce.

Chiar dacă în 2004 Ciprul a devenit membru al Uniunii Europene ca întreg, legislaţia europeană a fost suspendată în partea de nord până la rezolvarea problemei diviziunii. Astfel, ciprioţii turci rămân izolaţi şi dependenţi financiar de Ankara, care are staţionaţi în nord aproximativ 35.000 de soldaţi.

Şcoli pentru „generaţia pioasă“

Influenţa în creştere a lui Erdogan îi deranjează de multă vreme pe turcii ciprioţi, însă îngrijorările lor s-au accentuat după ce, anul trecut, negocierile privind reunificarea au eşuat. 

Ankara continuă să se implice tot mai puternic în finanţarea în Ciprul de Nord a unor colegii vocaţionale şi a unor licee în care educaţia religioasă este în centrul atenţiei, ca parte a planului lui Erdogan de a creşte o „generaţie pioasă“.

„Îngrijorarea este că aceste acţiuni sunt un pas spre schimbarea culturii, identităţii şi stilului de viaţă secular al ciprioţilor turci“, a declarat Burak Mavis, secretarul sindicatului profesorilor KTOS, care face campanie împotriva influenţei religioase asupra şcolilor.

Profesorii sunt nemulţumiţi şi de materialul didactic pe care îl primesc de la Ankara. De când Turcia a decis să scoată evoluţionismul din programă, elevii din Ciprul turc nu mai găsesc în manuale nicio referire la Charles Darwin. 

„Până acum, profesorii şi-au asumat responsabilitatea predării evoluţionismului, chiar dacă nu este în manual“, a declarat pentru publicaţia citată jurnalista Esra Aygin, adăugând însă că există presiuni în creştere din partea Ankarei pentru ca în Ciprul de Nord să fie trimişi la post profesori din Turcia.

La rândul lor, jurnaliştii încep să fie tot mai îngrijoraţi. Conştienţi de ceea ce se întâmplă în ţara condusă de Erdogan, încep să se autocenzureze, chiar dacă, în cazul lor, nu există constrângerile cu care se confruntă colegii lor de breaslă din Turcia.

 

Cum reconcilierea cu sudul se lasă încă aşteptată, de proteste de amploare nici nu poate fi vorba, căci, probabil, braţul forte al Ankarei va lovi.

Între timp, Ciprul de Nord, în care moneda este lira turcă, este lovit şi de criza monetară care afectează Turcia. În Ciprul turc, ratele, chiriile şi taxele universitare sunt adesea în euro, dolari sau lire sterline, iar cum lira şi-a pierdut de la începutul acestui an o treime din valoare, nivelul de trai a început să scadă. 

Potrivit lui Ahmet Sözen, profesor la Eastern Mediterranean University, care se ocupă de anchete sociologice în ambele părţi ale insulei, dacă influenţa Turciei lui Erdogan va creşte, găsirea unei soluţii împreună cu sudul va fi şi mai dificilă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite