Cinci mii de taximetrişti din Istanbul, concediaţi fiindcă aveau antecedente penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Pentru a combate numărul ridicat de plângeri primite din partea clienţilor, organizaţia taximetriştilor din Istanbul a hotărât să concedieze peste 5.000 de angajaţi, toţi cu antecedente penale, scrie cotidianul „ABC”.

Potrivit publicaţiei spaniole, puţini locuitori ai marelui oraş turc n-au avut niciodată probleme cu taximetriştii. Majoritatea, însă, au primit bancnote false sau restul de bani în mod eronat, au fost suprataxaţi şi păcăliţi cu aparatul. Toate acestea se traduc într-un număr mare de plângeri, de ordinul miilor, pe care organizaţia taximeştrilor din Istanbul le primeşte în fiecare an.

De aceea, organizaţia a decis în urmă cu un an să demareze un proiect-pilot prin care să ceară conducătorilor de taxi să se prezinte cu cazierul ca să primească autorizaţia de circulaţie. Cei care au antecedente penale, peste 5.000 de taximetrişti, au fost concediaţi. „Profesia noastră era ajunsese în asemenea hal încât şi drogaţii puteau să devină taximetrişti”, spune Yahya Ugur, liderul organizaţiei.

Rezultatele n-au întârziat să apară, scriu jurnaliştii spanioli. „Din cele 2.782 plângeri pe care organizaţia le-a primit în timpul anului trecut, n-am primit niciuna privind «găinării», precum înşelat la preţuri, dat restul în bancnote false sau fraude. Mai mult, plângerile privind comportamentul conducătorilor de taxi s-au redus cu 2%”, a mai spus Ugur. 85% dintre reclamaţii sunt îndreptate împotriva taximetriştilor care au refuzat să efectueze o cursă pentru că distanţa era prea scurtă.

Metodele folosite de taximetriştii turci seamănă destul de bine cu cele româneşti. Ca să câştige cât mai mulţi bani, conducătorii de taxi aleg cea mai lungă rută, iar cum traficul în Istanbul e o adevărată problemă, preţul final ar putea fi destul de piperat.

De asemenea, taximetriştii turci foloseau până anul trecut o metodă inedită de a păcăli clientela: într-un moment de neatenţie, schimbau bancnota de 50 de lire turceşti cu una de cinci şi cereau clientului restul de bani. Convins că a greşit când i-a dat banii, călătorul mai scotea câteva lire turceşti din buzunar. Metoda funcţiona pentru că bancnotele de 5 şi 50 de lire erau de aceeşi mărime şi aproximativ aceeaşi culoare.

Ca să evite aceste practici, Banca Centrală a Turciei a emis în acest an o nouă bancnotă de cinci lire, de culoare mai închisă şi mai uşor de distins între celelalte bancnote.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite