Cehia: o parte din reţeaua buncărelor de spionaj din perioada Războiului Rece, dezvăluită vizitatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Războiul Rece încă mai are secrete ce pot fi dezvăluite publicului larg, iar oamenii sunt dornici să le afle. Pe această idee a mizat şi conducerea unui prestigios hotel din centrul Pragăi, care a permis accesul  vizitatorilor în buncărele din subsolul clădirii, folosite în trecut drept adăpost nuclear şi refugiu pentru agenţii care spionau activitatea din fiecare cameră de hotel.

Hotelul Jalta din Piaţa Wencaslas, centrul capitalei, a fost construit în 1958, iar de atunci şi-a câştigat o reputaţie de invidiat pentru aspectul impresionant al clădirii. Buncărul masiv de la subsol, cu pereţi din beton armat, echipat cu un sistem propriu de ventilare şi cu un rezervor uriaş de apă, a fost construit ca adăpost în cazul unui atac nuclear pentru liderii Partidului Comunist.

Buncărul era şi sediul unei echipe de spioni care vizau mai ales străinii cazaţi în camerele unuia dintre hotelurile Jalta din capitala cehă. Cu ocazia sărbătoririi a 55 de ani de la deschiderea primului hotel, buncărul care se întinde pe o suprafaţă  de 500 de metri pătraţi a fost transformat într-un muzeu. Începând de săptămâna trecută, criptele care au slujit cauzelor Războiului Rece au fost deschise curioşilor din toată lumea.

image

Jalta a fost unul dintre hotelurile preferate de diplomaţii străini, şi care i-a ajutat pe comunişti să adune informaţii sensibile. Agenţii „supravegheau toate camerele din hotel”, a spus Sandra Zouzalova, şefa departamentului de relaţii publice a hotelului Jalta. Pe lângă interceptarea telefoanelor, în camere erau ascunse şi dispozitive de înregistrare.

image

În interiorul buncărului a fost păstrată o parte din echipamentele folosite de spioni, cum ar fi casetofoane pentru înregistrare, tablouri de control şi foarte multe cabluri care erau ascunse în fiecare dintre cele 94 de camere ale hotelului.

image

În plus, vizitatorii mai pot vizita un etaj ascuns, unde se află unele camere decorate cu pereţi roşii, verzi sau galbeni.  Potrivit departamentului de PR, aceste încăperi erau folosite pentru a-i caza pe clienţii consideraţi foarte importanţi. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite