Burkini tulbură apele pe plajele Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeie îmbrăcată în burkini FOTO Twitter @TimesNow
Femeie îmbrăcată în burkini FOTO Twitter @TimesNow

În plin sezon estival, Franţa este pusă pe jar de un scandal imens legat de interzicerea costumului de baie islamic, care face valuri şi în alte ţări occidentale.

Societatea franceză este măcinată în această vară de un scandal imens legat de interzicerea burkini, o ţinută de baie folosită de femeile musulmane care doresc să-şi acopere corpul în întregime, cu excepţia feţei şi a mâinilor, inventată în 2004 de Aheda Zanetti, un designer vestimentar din Australia cu origini libaneze.

Primarii din mai multe localităţi de coastă din Franţa au luat în ultimele zile decizia de a interzice ţinuta islamică, iar polemica privind această chestiune a luat rapid o amploare naţională şi europeană, mai ales după ce într-o localitate din Corsica au izbucnit violenţe din cauza unui incident legat de femei îmbrăcate în burkini.

Scandalul burkini a început după ce primarul de dreapta din Cannes a interzis ţinuta de baie islamică pe plajele din oraşul său şi a luat amploare după ce administratorul unei piscine din Marsilia a anulat, în urma unor presiuni, o petrecere în burkini.

Femeie in burkini FOTO AFP

FOTO AFP

Între rasism şi asigurarea ordinii publice

În ciuda acuzaţiilor de rasism şi de atingere a libertăţilor omului, alţi trei primari au interzis ţinuta de baie islamică pe plajele din localităţile lor.

„Costumele de baie care denotă în mod evident apartenenţa la o religie, în timp ce Franţa şi lăcaşe de cult sunt ţinta atacurilor teroriste, pot perturba ordinea publică, lucru care trebuie prevenit“, îşi justifică însă decizia primăria din Cannes.

În prezent, pe lângă Cannes, femeile musulmane nu pot purta burkini pe plajele din Villeneuve-Loubet, pe Coasta de Azur, din Sisco, în Corsica, şi din Torquet, pe coasta normandă. De asemenea, primăria din Leucate, de pe coasta Mediteranei, a anunţat că va adopta o decizie similară, iar alte localităţi pot urma, mai ales că măsura este sprijinită de Guvernul francez.

Valls: o ţinută incompatibilă cu valorile Franţei

În pofida scandalului şi violenţelor din Corsica, izbucnite după ce turişti au fotografiat femei purtând burkini şi soldate cu mai mulţi răniţi, premierul francez Manuel Valls şi-a exprimat public susţinerea pentru primarii care au interzis costumul de baie islamic, apreciind că astfel este respinsă „aservirea femeii“.

„Îi înţeleg pe primarii care, în acest moment de tensiune, au reflexul de a căuta soluţii, de a evita tulburările ordinii publice“, a declarat Manuel Valls într-un interviu apărut miercuri în cotidianul regional „La Provence“.

„Plajele, ca orice spaţiu public, trebuie să fie ferite de semnele de apartenenţă religioasă“, ori burkini este „este traducerea unui proiect politic fondat pe aservirea femeii“, a subliniat premierul francez.

În spatele burkini, „există ideea că, de la natură, femeile ar fi impudice, impure, că ele ar trebui deci să fie acoperite integral. Nu este un lucru compatibil cu valorile Franţei“, a insistat Valls.

Portul islamic tradiţional este o problemă în Franţa, unde femeile musulmane nu mai pot purta burka în public.

Dezbaterile legate de burkini au trecut frontierele Franţei, sensibili la acest aspect fiind în special belgienii, elveţienii, germanii, italienii, olandezii şi spaniolii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite