„Bestia Estului“ face să tremure vestul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Polonia FOTO EPA-EFE
Polonia FOTO EPA-EFE

Un val de frig afectează mai multe ţări din vestul Europei, iar după furtunile de zăpadă din ultimele zile şi urmează temperaturi extrem de scăzute. Ninsorile abundente au perturbat circulaţia în Marea Britanie, Germania, Belgia sau Olanda.

GALERIE FOTO


Ninsorile abundente din Germania au perturbat transportul aerian, feroviar şi rutier, locuitorii ţării, afectaţi deja de măsurile de carantină impuse, fiind avertizaţi să rămână în case în condiţiile în care au fost înregistrate cele mai scăzute temperaturi din această iarnă, informează marţi Reuters.

Numeroase curse feroviare au fost anulate sau au suferit întârzieri în regiuni extinse ale ţării, iar serviciile de navetă pe calea ferată din Saxonia Inferioară (nord) şi Bremen au fost sistate, a anunţat operatorul Deutsche Bahn.

Zborurile de pe aeroportul Dortmund au fost suspendate duminică din cauza condiţiilor meteorologice şi ar trebui să fie reluate joi, a declarat o purtătoare de cuvânt a aeroportului.

Mii de persoane din oraşul sudic Nurnberg şi din zonele limitrofe au fost sfătuite chiar, de compania de utilităţi N-Ergie, să oprească încălzirea după ce un incendiu la o centrală a afectat capacitatea acesteia de a furniza căldură.

 Şoferilor nevoiţi să petreacă noaptea în maşinile lor pe autostrada A2 din nordul Germaniei le-au fost oferite pături, ceai fierbinte şi alimente de către Agenţia Federală pentru Ajutor Tehnic (THW) care a trimis echipe în toată Germania pentru eliberarea vehiculelor blocate şi curăţarea zăpezii, notează Reuters.

Ministrul Transporturilor, Andreas Scheuer, a îndemnat populaţia, deja în lockdown din cauza crizei coronavirusului, să rămână în case, preconizând că transporturile vor fi afectate cel puţin până miercuri.

Temperaturile au coborât marţi până la minus 6 grade Celsius în Berlin şi sunt prognozate să ajungă la minus 16 grade Celsius în cursul nopţii.

Multe dintre canalele din capitala Germaniei au îngheţat, ceea ce a determinat poliţia berlineză să îi avertizeze pe locuitori să nu păşească pe gheaţa subţire formată pe acestea.

Potrivit serviciului german de meteorologie, săptămâna aceasta din februarie a fost cea mai friguroasă înregistrată în Germania după 2012, însă a precizat că încălzirea globală face ca aceste valuri geroase să devină mai rare.

"Ceea ce trăim acum este o excepţie", a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al serviciului meteorologic, Andreas Friedrich, precizând că aceasta "nu are nimic de-a face cu tendinţa generală şi nu contrazice schimbările climatice". 

Autorităţile germane au făcut apel către cetăţeni să evite orice fel de deplasare, sute de maşini au fost blocate pe autostrăzi mai multe ore, iar trenurile au avut întârzieri sau chiar au fost suspendate pentru că şinele şi macazurile au fost îngheţate.

Valul de frig polar , "Bestia Estului", cum l-a numit presa britanică, persistă şi va fi mai puternic în nord, unde astăzi stratul de zăpadă se va apropia de 50 de cm la Hamburg şi pe coasta Mării Baltice. Prognozele meteo arată că ninsorile scad în intensitate însă gerul s-ar putea prelungi cel puţin o săptămână cu temperaturi de până la minus 25 de grade în cursul nopţilor. Temperaturi extrem de scăzute se înregistrează şi în Belgia şi Olanda, ţări care nu au mai avut parte de un episod de iarnă severă de mai bine de un deceniu. 

Pe aeroportul din Bruxelles echipele fac tot posibilul pentru a curăţa de zăpadă şi gheaţă pistele de zbor şi pentru a degivra avioanele cât mai repede posibil şi se anunţă întârzieri ale unor curse. Chiar şi centrele de vaccinare pentru coronavirus au fost închise în localităţi din Regatul Unit şi Olanda. În sudul continentului, regiunile spaniole Andalucía şi Murcia sunt sub avertizări de furtună şi vânt puternic, iar în Aragón şi Catalonia se anunţă ninsori şi viscol.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite