Bătălia finală pentru preşedinţia Franţei INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marine Le Pen (stânga) şi Emmanuel Macron înaintea duelului televizat Foto: EPA
Marine Le Pen (stânga) şi Emmanuel Macron înaintea duelului televizat Foto: EPA

Centristul Emmanuel Macron şi candidata extremei-drepte Marine Le Pen se vor confrunta duminică în turul decisiv al alegerilor prezidenţiale din Franţa, rezultatul votului fiind foarte important şi pentru viitorul Uniunii Europene.

Francezii sunt chemaţi duminică la urne pentru a decide cine le va conduce ţara în următorii cinci ani: proeuropeanul Emmanuel Macron, candidat de centru susţinut de mişcarea sa politică En Marche!, sau eurosceptica Marine Le Pen, candidata formaţiunii de extremă-dreapta Frontul Naţional.

Votul pe care îl vor da francezii nu va fi decisiv numai pentru viitorul Franţei, ci şi pentru cel al Uniunii Europene, având în vedere că Le Pen s-a pronunţat ferm în favoarea renegocierii poziţiei Franţei în blocul comunitar, a renunţării la moneda unică europeană, dar şi pentru un referendum privind apartenenţa ţării la UE, care ar putea conduce la Frexit (ieşirea Franţei din Uniunea Europeană).

Totuşi, temerile că Marine Le Pen ar putea ajunge să ocupe fotoliul prezidenţial s-au mai atenuat după primul tur al alegerilor în care Emmanuel Macron s-a clasat pe primul loc, la o diferenţă de 2,71% de rivala sa, dar şi pe fondul sondajelor de opinie din ultimele două săptămâni care îl dau ca favorit pe centrist.

De altfel, Macron s-a impus detaşat şi în singura confruntare televizată dintre cei doi prezidenţiabili finalişti, ce a avut loc miercuri seară.

Potrivit unui sondaj realizat de Elabe pentru postul BFMTV, 63% din cei care au urmărit confruntarea l-au considerat mai convingător pe candidatul de centru, în vârstă de numai 39 de ani, în timp ce Marine Le Pen, în vârstă de 48 de ani, s-a impus în ochii a doar 34% din telespectatori. Ceilalţi 3% au afirmat că nu au reuşit să-şi formeze o opinie. 

De asemenea, rezultatele acestui sondaj, bazat pe răspunsurile a 1.314 telespectatori cu vârste de peste 18 ani, arată că 12% din votanţii candidatei Frontului Naţional l-au considerat mai convingător pe rivalul acesteia.

Un duel brutal

Dezbaterea a fost însă una de o brutalitate inedită pentru Franţa, notează France-Presse, care face o trecere în revistă a modului în care a fost comentată aceasta de principalele publicaţii din Franţa. 

„Le Figaro“ a apreciat că duelul televizat „nu a reuşit să instaureze un dialog la înălţimea mizei“, adăugând că „nu este potrivit să numeşti «dezbatere» meciul de box de (miercuri, n. red.) seara“.

„Niciodată o dezbatere între cele două tururi nu a fost atât de aprinsă“, a scris, la rândul său, „Le Parisien“. Cotidianul a punctat însă că „în ceea ce priveşte programele (electorale n. red), lucrurile nu au fost deloc mulţumitoare“. Acest punct de vedere a fost împărtăşit şi de „Libération“, care a apreciat într-un editorial că „sunt multe de spus cu privire la proiectele lui Emmanuel Macron, însă nu în acest mod. Nu cu o astfel de artilerie grea ce trage la întâmplare aceeaşi ghiulea“.

De altfel, confruntarea televizată a început cu atacuri virulente. „Sunteţi copilul preferat al sistemului şi al elitelor“, a spus candidata antisistem Marine Le Pen despre Emmanuel Macron, iar acesta a replicat: „Strategia dumneavoastră este să spuneţi multe minciuni“.

Apoi, candidata extremei-drepte i-a reproşat centristului că promovează „mondializarea sălbatică“, în timp ce acesta a acuzat-o de „ură“ şi „minciuni“.

Marine Le Pen a susţinut, totodată, că „Franţa va fi condusă de o femeie“ după alegerile prezidenţiale - „de mine sau doamna (Angela) Merkel“. Ea a făcut această afirmaţie după ce l-a acuzat pe Emmanuel Macron că nu face nimic fără binecuvântarea cancelarului german.

„Oricum, Franţa va fi condusă de o femeie, va fi ea sau eu“, a spus Le Pen.

„Realitatea este că v-aţi dus să o vedeţi pe doamna Merkel şi că aţi fost să-i cereţi binecuvântarea, pentru că nu intenţionaţi să faceţi ceva fără acordul ei“, l-a acuzat ea, denunţând „supunerea faţă de Uniunea Europeană“.

„Bineînţeles că eu vreau o Franţă care să se bată cu Germania“, i-a răspuns Macron, adăugând că Le Pen face afirmaţii ridicole.

Acest ton al dezbaterii care ilustrează perfect modul în care s-a desfăşurat campania electorală pentru prezidenţialele din Franţa ar putea conduce la o rată destul de ridicată a absenteismului, spun unii observatori, explicând că mulţi francezi nu se simt reprezentaţi de aceşti candidaţi. Totodată, afirmă analiştii, un absenteism ridicat nu ar fi deloc în favoarea lui Macron, după cum nu ar fi nici o victorie obţinută la limită.

INFOGRAFIE Franta divizata
Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite