Arheologii londonezi au găsit 20 de cranii care datează din epoca romană
0Arheologii care lucrează la un proiect în valoare de peste 14 milioane de lire sterline au dezgroptat 20 de cranii, despre care se crede că datează din perioada romană.
Anul trecut, arheologii din Londra au găsit, de asemenea, în jur de 10.000 de obiecte romane într-o zonă din apropiere, notează „BBC News”.
O ipoteză ar fi că oasele au fost aduse de la un cimitir din apropiere de-a lungul râului Walbrook, care desparte zona de est cu cea de vest a oraşului. Solul umed din zonă a dus la conservarea cât mai bună a oaselor şi artefactelor descoperite de-a lungul timpului.
Arheologul Jay Carver a declarat, citat de „Huffington Post”: „E o descoperire neaşteptată şi fascinantă. (..) Nu e prima oară când au fost găsite cranii în apropiere râului Walbrook. Mulţi istorici au sugerat că aceşti oameni au fost ucişi în timpul revoltei Boudicca împotriva romanilor”.
Nicholas Elsden, de la muzeul de arheologie din Londra, a afirmat că respectivele cranii datează din secolul trei sau patru î.Hr, când romanii şi-au îngropat cetăţenii în loc să-i incinereze: „Este oarecum neobişnuit să găseşti atâtea într-o zonă unde nu a fost un cimitir. Ne aflăm la 90 de metri în afara zidurilor oraşului roman.”
Legea romană spunea că înmormântările aveau loc în afara oraşului, ceea ce îseamnă că s-au construit cimitire în jurul lui, explică Eldsen.
„Asistăm la felul în care romanii îşi percepeau morţii. Nu ai putea să-ţi imaginezi un cimitir modern „spălat” de apele râului”, a menţionat el.
Don Walker, osteologist la muzeul de arheologie din Londra, a spus că cele 20 de cranii probabil au fost îngropate în medii diferite, dat fiind că prezintă nuanţe diferite de maro şi gri.
„Studii medico-legale arată că, atunci când un organism se dezintegrează lângă apă, craniul este cel care se deplasează cel ia mult, fie pentru că pluteşte, fie că se rostogoleşte de-a lungul râului.”
„Probabil au fost îngropaţi într-o zonă unde nu era destul pământ disponibil”, a conchis Walker.