Angela Merkel, taxată de alegătorii berlinezi. Românca Ramona Pop va face parte din viitorul guvern al land-ului Berlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ramona Pop a candidat din partea Partidului Verzilor
Ramona Pop a candidat din partea Partidului Verzilor

Pentru Angela Merkel şi Uniunea Creştin-Democrată (CDU), alegerile pentru camera deputaţilor a landului federal Berlin au fost un eşec, dar nu atât de mare comparativ cu cel de acum două săptămâni din landul Mecklenburg - Pomerania Anterioară. Ecologista Ramona Pop, născută în România, va fi cooptată în viitorul guvern al land-ului Berlin, condus de social-democraţi.

În capitala Germaniei, conservatorii au rămas cea de-a doua forţă politică după Partidul Social-Democrat (SPD), iar formaţiunea Alternativa pentru Germania (AfD) a putut fi ţinută la distanţă.  Conservatorii n-au retrăit coşmarul de a fi surclasaţi de către populiştii de dreapta, ca la alegerile regionale de acum două săptămâni. 

Şi, totuşi, cu 17,6%, CDU a obţinut cel mai slab rezultat electoral de până acum. Practic, acesta este sfârşitul marii coaliţii care a guvernat în ultimii cinci ani landul Berlin. Ambele mari formaţiuni, CDU şi SPD, au pierdut puncte faţă de scrutinul din 2011 (social-democraţii 6,7 puncte, iar conservatorii 5,7 puncte).

Partidul Social-Democrat (SPD) a cîştigat alegerile, cu aproape 22 la sută. Chiar dacă a pierdut peste 6 puncte faţă de ultimele alegeri, din 2011. 

Actualul şef al guvernului de land, social-democratul, Michael Müller, a declarat imediat după ce s-au dat publicităţii primele estimări că va discuta cu toate partidele politice democratice în vederea formării unei viitoare echipe guvernamentale. Ca viitor partener, a zis el, preferă, de acum încolo, o coaliţie cu Partidul Ecologist, care a obţinut peste 15 la sută din voturi.

Regretele Angelei Merkel 

Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni că, dacă ar putea, ar da timpul înapoi pentru a fi mai bine pregătită pentru afluxul celor circa un milion de imigranţi care au ajuns anul trecut în Germania, adăugând că, dacă ar şti cum şi-ar dori cetăţenii ca ea să îşi schimbe politica privind refugiaţii, ar lua în considerare acest lucru, relatează Reuters şi AFP.

"Dacă aş putea, aş da timpul înapoi cu câţiva ani pentru ca, alături de guvern şi de ceilalţi decidenţi, să ne pregătim mai bine pentru situaţia care ne-a luat puţin prin surprindere la sfârşitul verii lui 2015", când zeci de mii de refugiaţi au ajuns în Germania, a declarat Merkel, într-o conferinţă de presă.

Deşi şi-a apărat din nou, considerând-o 'total justificată', decizia controversată de a deschide frontierele ţării, din motive umanitare, la începutul lunii septembrie 2015 pentru refugiaţi, în special pentru cei care fugeau de războiul civil din Siria, ea a schiţat în afirmaţiile de luni un început de 'mea culpa'.

Comentând un recent sondaj care arăta că 82% dintre votanţi vor o schimbare a politicii sale privind migraţia, ea a adăugat: "Dacă aş şti ce schimbare a politicii îşi doresc oamenii, aş fi dispusă să o iau în considerare şi să discutăm". "Însă sondajul nu oferă niciun sfat în privinţa acestui lucru", a adăugat ea.

Pe un ton aparent conciliant, Merkel a adăugat că dacă dorinţa poporului german este ca ţara să nu fie inundată de o migraţie necontrolată şi nereglementată, "atunci exact pentru acest lucru mă voi lupta". 

O româncă în viitorul guvern

Şi candidata de frunte a ecologiştilor din Berlin, Ramona Pop, a anunţat disponibilitatea partidului de a se alătura social-democraţilor într-o viitoare coaliţie.

Ramona Pop, născută în 1977 la Timişoara, va deţine un portofoliu într-o coliţie tripartită. Asta fiindcă, din punct de vedere aritmetic, social-democraţii vor trebui să-şi caute încă un partener pentru a avea majoritatea în camera deputaţilor notează europa liberă.

Cel de-al treilea partener potenţial ar putea deveni Partidul Stângii (post-comunist), pentru care au votat peste 15 la sută dintre cei aproximativ 2,5 milioane de alegători berlinezi.

Ramona Pop a exclus o coaliţie cu creştin-democraţii. Asta şi din cauza faptului că devenise ţinta unor atacuri din partea candidatului de frunte creştin-democrat, Frank Henkel (care în vechea coaliţie deţinea portofoliul internelor şi care a declarat că nu va demisiona din fruntea CDU-ului local). Henkel s-a legat de faptul că Ramona Pop are dublă cetăţenie, româno-germană. Conservatorii germani, mai ales creştin-socialii din Bavaria (CSU), pledează mai nou pentru interzicerea dublei cetăţenii.

Naţional-populiştii, rezultat bun

În parlamentul landului Berlin au reuşit să intre şi liberalii (cu 6,7 la sută), dar şi populiştii radicali de dreapta din Alternativa pentru Germania (AfD), care au obţinut peste 14 procente. Succesul populiştilor se datorează temelor cu tentă xenofobă şi instrumentalizării problemei refugiaţilor. 

Candidatul de frunte al partidului care se consideră o „alternativă” la partidele democratice tradiţionale, Georg Pozderski, a spus că formaţiunea sa îşi va lua în serios rolul de partid de opoziţie. 

Scrutinul pentru Camera deputaţilor a land-ului federal Berlin confirmă scăderea încrederii în partidele democratice tradiţionale şi ilustrează pericolul expansiunii naţional-populiştilor, ceea ce ar putea avea repercusiuni şi asupra peisajului politic german după alegerile generale programate pentru 2017. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite