Alegerile din Germania. Martin Schulz, rivalul social-democrat al Angelei Merkel, ţinteşte sus în politica germană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Martin Schulz Foto: EPA
Martin Schulz Foto: EPA

Social-democratul Martin Schulz, fost preşedinte al Parlamentului European, dar care nu a avut niciodată o funcţie în politica la nivel naţional din Germania, a intrat în lupta pentru funcţia de cancelar, stârnind, iniţial, o euforie în rândul electoratului, după cum au arătat sondajele de opinie de la începutul anului.

Însă nu a trecut mult şi partidul său, SPD, a început să piardă din nou teren în sondaje, unii analişti estimând că, în momentul de faţă, Schulz luptă inclusiv pentru supravieţuirea sa ca lider al Partidului Social Democrat, o funcţie în care a fost ales cu 100% din voturi.

Asta pentru că dacă la alegerile legislative federale din 24 septembrie SPD va obţine un scor inferior celui din 2013 (25,7%), el ar putea fi forţat să renunţe la poziţia pe care o deţine în cadrul formaţiunii.

Martin Schulz este un personaj controversat, cu un trecut tumultuos. Criticii lui nu ezită să amintească faptul că nu are experienţă în politica germană în afara anilor în care a fost primar al oraşului Würselen, localitatea sa natală, situată în apropiere de Aachen, în landul Renania de Nord - Westfalia. Şi chiar vorbesc aproape dispreţuitor despre cei 23 de ani pe care Schulz i-a petrecut în Parlamentul European. 

În plus, Martin Schulz nu se înscrie deloc în peisajul german în care majoritatea politicienilor nu uită nicio secundă să scoată în evidenţă faptul că au doctorate în diverse domenii. 

Liderul social-democraţilor nu şi-a dat examenul de bacalaureat şi, ca urmare, nici nu are studii superioare. A urmat o formare profesională şi şi-a deschis apoi o librărie la Würselen. 

La vârsta de 18-19 ani a încept să bea, a devenit alcoolic, dar a învins acest viciu, o luptă pe care a dus-o cu ajutorul fratelui său, de profesie medic. De la vârsta de 24 de ani, spune el, a decis să fie abstinent.

Unele voci atrag atenţia şi că Schulz a ştiut să se folosească de poziţia sa de cel mai influent german de la Bruxelles şi a apărut adesea în emisiuni televizate, profitând de mai toate ocaziile apărute pentru a-şi creşte notorietatea.

În campania pentru alegerile federale legislative, în urma cărora va fi desemnat cancelarul de către Bundestag, după ce noii deputaţi îşi vor prelua mandatele, Martin Schulz a mizat pe mai multă „justiţie socială“.

„Suntem o ţară bogată, dar acest lucru nu înseamnă că toţi din ţară sunt bogaţi“, a spus el la un miting electoral recent, notează AP, preluată de News.ro. „În 60 de secunde, o asistentă medicală câştigă mai puţin de 40 cenţi, dar un manager de top al unei companii mari câştigă mai mult de 30 de euro. Nedreptatea divizează ţara“, a adăugat el.

„Nu am costume făcute pe comandă şi nici nu îmi voi face, nu am păr negru, dat cu gel - acest lucru nu mai este posibil pentru mine - nu îmi cumpăr ochelari sau pantofi scumpi“, le-a spus fostul preşedinte al Parlamentului European susţinătorilor săi.

„Dar vă voi spune ceva, putem oferi pe 24 septembrie cel mai bun răspuns la întrebarea «Poate cineva cu barbă, chelie, ochelari, haine din magazin şi fără diplomă de liceu să devină cancelar?», iar acesta este «Da, poate»“, a încheiat el, sperând că va convinge pe ultima sută de metri electoratul nehotărât din Germania.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite