Alegeri europarlamentare 2019. Irlandezii şi cehii merg astăzi la scrutinul pentru Parlamentul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sectie de votare in Irlanda FOTO EPA-EFE
Sectie de votare in Irlanda FOTO EPA-EFE

Alegătorii din Irlanda merg astăzi la urne pentru alegerile europarlamentare, după o campanie dominată de îngrijorări cu privire la procesul haotic al ţării vecine, Marea Britanie, de ieşire din blocul comunitar. Şi în Cehia, vineri este prima zi de vot pentru Parlamentul European, partidul prim-ministrului Babis având cele mai mai şanse, în ciuda protestelor faţă de cabinetul său şi a faptului că este de aşteptat ca prezenţa să fie scăzută.

În Irlanda, criza Brexitului a fost o problemă-cheie, dat fiind viitorul graniţei cu Irlanda de Nord – un punct spinos în negocierile dintre Londra şi Bruxelles, potrivit Euractiv.

Majoritatea partidelor mari din Irlanda au dus o campanie pentru consolidarea locului ţării în proiectul european.  Candidaţii au promis că vor reduce efectele negative asupra economiei care se vor manifesta după ce cel mai mare partener comercial al Irlandei din blocul comunitar va ieşi din UE.

În Cehia, prim-ministrul Andrej Babis este acuzat că a fraudat fonduri de la UE şi o anchetă a Uniunii privind rolul său dublu de politician şi antreprenor este în desfăşurare. 

În ultimele săptămâni, mii de oameni au ieşit în stradă în semn de protest faţă de Babis şi faţă de ministrul de Justiţie proaspăt numit de el, de teamă că acesta din urmă ar putea să-l ajute pe premier să scape de acuzaţii.

Însă un sondaj recent arată că partidul ANO (afiliat ALDE) al lui Babis ar putea câştiga peste 25 la sută din voturi, plasându-se înaintea Democraţilor Civici de dreapta şi a Partidului Piraţilor, fiind prognozat ca fiecare să obţină 14 la sută din voturi. 

„Este important ca ANO să-şi menţină imaginea unui partid victorior“, a declarat Josef Mlejnek, analist politic la Universitatea Carolină din Praga, pentru AFP.

ANO a câştigat ultimele alegeri generale în 2017 şi a format un cabinet minoritar cu Social Democraţii, susţinuţi de comunişti pentru o majoritate parlamentară.

Într-o campanie concentrată mai degrabă pe apărarea intereselor generale, decât importanţa apartenenţei la UE, partidele încearcă să-i convingă pe cehi să meargp la vot, după ce la europarlamentarele din 2014 prezenţa a fost de doar 18,2 la sută.

Cehii se numără printre cei mai eurosceptici membri UE, 24 la sută dintre ei spunând că ar vota pentru ieşirea din Uniunea Europeană, potrivit unui sondaj Eurobarometru recent, cel mai mare procent din toate ţările membre, cu excepţia Marii Britanii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite