VIDEO Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei în România: „Transnistria a fost o boală de cap pentru noi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, a fost invitat la Adevărul Live pentru a vorbi despre războiul civil care a făcut deja peste 3.700 de victime în Ucraina.

Toate aceste evenimentele, care au debutat cu Euromaidanul, au început pentru susţinerea cursului european al Ucrainei. De aceea astăzi se fac paşi pentru integrarea Europeană a Ucrainei, spune ambasadorul Ucrainei la Bucureşti.

Nu putem vorbi despre război civil în Ucraina, ci despre o agresiune deschisă a vecinului Rusia împotriva ţării noastre. Dacă aceste evenimente au apărut ca elemente de separatism, chiar şi acesta a fost inspirat din exterior. Apoi a fost susţinut pe faţă de Rusia. Susţinerea locală este infimă, astfel nu putem vorbi despre un război civil în estul Ucrainei. Acea parte a populaţiei locale care susţin separatismul este victimă a războiului informaţional dus Rusiei, explică Teofil Bauer.

Trebuie să înţelegem că pregătirea de agresiune a început cu ani în urmă. Statul ucrainean, în perioada lui Ianukovici nu a făcut nimic pentru a contracara această agresiune informaţională. Acum încercăm să contrabalansăm acţiunile Rusiei.Bineînţeles că războiul informaţional este doar o componentă. Şi convoaiele, şi susţinerea cu arme şi infiltrarea de trupe, toate sunt dovezi că Rusia alimentează acest conflict, spune ambasadorul Ucrainei în România.

Despre investigaţiile privind prăbuşirea zborului MH17

Dacă nu ar fi avut loc acest conflict, nici nu am fi vorbit despre acest incident atât de grav: prăbuşirea Zborului MH17. Autorităţile internaţionale au constatat că avionul a fost doborât de separatişti care nu au făcut nimic pentru a facilita investigaţiile, explică ambasadorul.

Despre colaborarea cu Bucureştiul

Ca ambasador în România în ultimul an, ştiu care a fost reacţia românilor. Reacţia României a fost constantă, adecvată şi în susţinerea ţării noastre. Da, Polonia a fost întotdeauna un avocat al Ucrainei în lume, dar asta nu minimizează poziţia României în favoarea Ucrainei, spune Teofil Bauer.

„Trebuie să evităm un nou episod Transnistria“

Transnistria a fost întotdeauna un factor de risc pentru securitatea Ucrainei. De aceea trebuie să învăţăm din lecţiile Transnistriei şi să nu mai permitem apariţia unor astfel de factori, mai ales în estul Ucrainei. Sper că aşa ceva nu se va întâmpla. Ucraina face tot ce e posibil. Dar în aceste încercări avem nevoie de susţinere totală a partenerilor noştri europeni pentru a nu ave în mâini, peste câţiva ani, în Ucraina, o situaţie ca a Transnistriei, spune Domnul Bauer.

Porţiunea de frontieră cu Transnistria a fost o boală de cap pentru noi, frontieră moştenită din trecut, fără o apărare clasică, aşa cum ar trebui. Pentru a rezolva contrabanda şi altele, trebuie de fapt rezolvată problema transnistreană care ne stopează şi pe noi, şi pe Moldova, în drumul spre Europa. Sper că ce se întâmplă în estul Ucrainei să fie o lecţie pentru toţi, mai ales pentru Europa, care se va uita mai atent şi la conflictul din estul ţării noastre, şi împreună să facem tot ce e posibil pentru a rezolva aceste probleme, inclusiv, poate aplicarea de sancţiuni economice. Sper că Republica Moldova să fie parte a UE şi sper că procesul de integrare să fie concomitent cu procesul de reglementare a situaţiei din Transnistria, în baza respectului faţă de integritatea teritorială a Moldovei, recunoscută de toate forurile internaţionale, este de părere ambasadorul Ucrainei.

Ca ambasador nu aş vrea să discut despre scenarii, cum că Moldova să adere la UE fără Transnistria. Eu sper că şi ucrainenii şi moldoveni au dreptul să-şi aleagă viitorul şi că acesta va fi în UE, spune Bauer.

Cum comentează ambasadorul Ucrainei declaraţiile lui Sikorski

Am auzit şi eu declaraţiile lui Sikorski. Nu ştiu dacă reflectă o realitate, dar îmi dau seama că cel puţin partea poloneză nu ar fi acceptat aşa ceva. Însă, de la Putin şi de la ai lui ne putem aştepta la orice, declară Teofil Bauer.

Despre implicarea românilor din Ucraina  în conflictul din estul 

Românii din Ucraina, în primul rând, sunt cetăţeni ucraineni. În al doilea rând, românii din Ucraina au fost întotdeauna cetăţeni loiali ai ţării. În reportajele dumneavoastră, aţi putut vedea că cetăţenii români ai Ucrainei sunt foarte patrioţi şi ei au menţionat că sunt acolo pentru a-şi apăra casele din vestul ţării. Chiar şi autorităţile române au menţionat că cetăţenii ucraineni de origine română să fie cetăţeni loiali ai ţării în care locuiesc. 

image

Protestele românilor, şi nu numai, care spuneau că nu vor să lupte într-un război care nu e al lor, de fapt a reprezentat altceva. Este vorba despre faptul că Ucraina nu a fost pregătită de război. Atunci când a avut loc prima mobilizare, în special în est, nu a fost făcută la timp rotaţia între soldaţi. Protestele românilor, dar şi ale altora, au fost pentru că rudele nu s-au întors acasă la timp. În acest moment nu avem asemenea probleme, explică Bauer.

Când am spus că Ucraina nu era pregătită pentru război, nu am avut în vedere partea financiară, ci doar că nu ne aşteptam să fim atacaţi în acest fel. Avem destulă susţinere, inclusiv financiară, şi din partea UE, şi a altora.

Despre recuperarea Crimeei

Crimeea aparţine de drept Ucrainei. Ucraina va face toate demersurile, chiar şi în tribunalele internaţionale pentru a recupera Crimeea. Vom face tot ce este posibil pentru a reîntregi ţara, spune ambasadorul.

Despre alegerile parlamentare ce vor avea loc la sfârşitul săptămânii

În primul rând vreau să spun că autorităţile au făcut tot ce este posibil pentur a pregăti alegerile. Nu cred că vom avea surprize. S-a făcut totul ca fiecare cetăţean cu drept de vot să-şi exprime opţiunea. Având în vedere alegerile separatiştilor, este treaba lor. Ucraina a explicat care alegeri vor fi recunoscute, restul reprezintă ceva ce nu va fi recunoscut, conchide ambasadorul ucrainean la Bucureşti.

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/violen-ele-se-intensific-in-ucraina" target="_blank">View the story "Violenţele se intensifică în Ucraina" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite