Adevărul Live. Avertismentul lui Putin: bluff tactic sau ameninţare reală?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vadimir Putin FOTO AP
Vadimir Putin FOTO AP

După doborârea avionului de luptă rusesc care violase spaţiul aerian turc, preşedintele Putin a trecut la măsuri directe şi la ameninţăti. Primul set de măsuri, un pachet de sancţiuni economice, se pare că nu a avut efectul moral scontat nici asupra Turciei şi nici asupra partenerilor săi din NATO, mai ales că este extrem de probabilă o decizie care să oprelungească sancţiunile UE împotriva Rusiei până în vara anului viitor.

A urmat o escaladă, sub forma unei ameninţări directe: 'Să nu se aştepte nimeni la o reacţie nervoasă, isterică, periculoasă pentru noi şi lumea întreagă. Acest lucru nu se va întâmpla. Noi nu intenţionăm şi nu vom zăngăni din arme...Dacă cineva crede că, după ce a comis o crimă de război josnică - uciderea unor cetăţeni ruşi - va scăpa doar cu roşii sau doar cu unele restrictii în construcţii sau alte domenii, se însală amarnic’, a declarat Vladimir Putin.

Ce presupune însă asta? care va fi reacţia de răspuns a Rusiei dacă cea militară este exclusă, cel puţin aparent? Un răspuns în emisiunea de pe Adevărul LIVE începând cu ora 16, moderată de jurnalistul Cristian Unteanu şi avându-l ca invitat pe generalul Ioan Talpeş, fost director al Serviciului de Informaţii Externe.

Ameninţarea lui Putin, un bluf tactic sau o ameninţare reală?

Ioan Talpeş: O exprimare cu conotaţii strategice. Putin s-a adresat inclusiv aliaţilor Turciei, mai ales că aliaţii s-au exprimat în favoarea ei. Putin, în calitate de comandament suprem, nu poate să gândească acest eveniment marginal, rezultat dintr-o confuzie.

Despre acuzaţiile Moscovei că Erdogan beneficiază de traficul cu petrol cu Statul Islamic

„Categoric există aceste mişcări“, a afirmat Ioan Talpeş. „Acum există întrebări legate de cine manipulează şi cine beneficiază de ele“, a adăugat fostul şef al SIE.

Referindu-se la doborârea bombardierului rus, generalul Talpeş consideră că „este un incident care a fost necesar atât pentru o parte, cât şi pentru cealaltă, dar nu în special a Rusiei“. „Şi de o parte şi de cealaltă a fost o demonstraţie de forţă. Rusia a vrut doar să arate că nu va ceda“.

„Ne aflăm în faţa unei mari provocări. Lumea a ajuns în faza în care simte nevoia de a se reîmpărţi în două variante: una occidentală şi alta a Eurasiei“, apreciază Ioan Talpeş. În acest context, „Putin are în mână posibilitatea de a forţa“. Invitat să explice această afirmaţie, fostul director al SIE  sugerat că „există o înţelegere totală în materie de echilibre care pot schimba lumea sau actualul raport de putere între Moscova şi Washington“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite